Back to top

Újabb tényező drágítja a búzát

India a hétvégén exporttilalmat jelentett be a búzára. Ennek eredményeképpen hétfőn a chicagói tőzsdén még drágább lett a gabona. A lépés tovább szorít az orosz–ukrán háború miatt amúgy is szűkös kínálaton.

Kilőtt a búza ára, miután India múlt hét végén betiltotta a gabonaexportot. A chicagói árutőzsdén 5,9 százalékos emelkedést regisztráltak hétfőn, amivel két hónapos csúcsra, 12,47 dollárra emelkedett a búza ára vékánként (kb. 36,35 liter) – írja a hvg.hu a Financial Times-ra hivatkozva. A gabona ára elsősorban Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt – a két ország a világ búzatermelésének harmadát adja – összességében 60 százalékkal emelkedett idén. A harcban álló felek részben korlátozták a búzaexportot, illetve logisztikai problémák miatt akadoznak a szállítások.

Eddig India – amely a második legnagyobb búzatermelő a világon Kína után – képes volt pótolni a harcok miatt kieső búzamennyiséget, nem kis mértékben a tavalyi hétmillió tonnás rekordtermésnek köszönhetően.

Az ország vezetése egy darabig tagadta, hogy exporttilalomra készül, ám végül, miután a hazai infláció nyolcéves csúcsra ugrott az élelmiszerárak emelkedése miatt, mégis meglépték.

Az indiai kormány jelezte, lesz kivétel a tilalom alól annak érdekében, hogy a hazai ellátásbiztonság fenntartása mellett a szomszédos és rászoruló országok se szenvedjenek hiányt. A tilalom a lap által idézett szakértők szerint az afrikai és közel-keleti fejlődő piacokat érintheti igazán érzékenyen.

Indiát rendkívüli hőhullám sújtja ezekben a hetekben, 45 Celsius-fokot is mértek a búzatermelő térségekben, és még messze van a várhatóan enyhülést hozó monszun. Vagyis van miért aggódni az idei terméssel kapcsolatban.

A Financial Times emlékeztetett arra is, hogy az amerikai földművelésügyi minisztérium pár napja figyelmeztetett: az előző négy évben tapasztalt növekedéssel szemben 2022-23-ban csökkenő búzatermésre lehet számítani.

Forrás: 
hvg.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte - írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.

Indul a hazai dinnyeszezon a diszkontláncoknál

Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben - tájékoztatták a diszkontláncok az MTI-t. A Lidl Magyarország azt közölte, hogy raktárai szerdától kizárólag magyar beszállítóktól érkező magyar görögdinnyét vesznek át. Az Aldi Magyarország július 1-jétől csak magyar termelőktől érkező dinnyét vesz át biatorbágyi raktárában

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Egyre többfelé tapasztalható nagyfokú aszály

Az ország nagy részén rendkívül száraz időjárás gyorsította fel a gabonák és a repce érését, és a nyári növények is nagyon megsínylik a júniusi aszályt és a forróságot. Sajnos az előttünk álló napokban is csak elszórtan lehet záporokra, zivatarokra számítani. Számottevő visszaesés a hőmérsékletben csak a jövő hét közepén valószínű, akkor kissé növekszik a záporok esélye is.

Fokozottan tűzveszélyes időszak, csütörtöktől már Pest és Veszprém megyében is

A tartós kánikula okozta szárazság és az ebből adódó, fokozott tűzkockázat miatt június 30-tól Pest és Veszprém megyében is életbe lép a fokozottan tűzveszélyes időszak - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.

Kárenyhítési tájékoztatót tett közzé az Agrárminisztérium az aszálykárok miatt

Kárenyhítési tájékoztatót tett közzé az Agrárminisztérium (AM), az ország nagy részén ugyanis súlyos vagy nagyfokú aszály alakult ki – közölte az AM szerdán az MTI-vel.

A KITE őszibúzafajta-választéka

A hagyományoknak megfelelően legszebb állapotukban igyekezett bemutatni a kalászos gabonákat – köztük az őszi búzákat – a KITE. Nádudvaron május közepén, Dalmandon május végén tartotta a bemutatót az integrátor, az általa ajánlott nagy termőképességű fajtákat mutatták be.

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.