Back to top

A zablamentes díjlovaglás úttörői

A zablamentes lókiképzés nem új találmány, évszázados tapasztalatokra épül világszerte. A Zablamentes Világszövetség nemzetközi szervezet célja, hogy ezt a kiképzési módszert a modern lovassportokban népszerűsítse, ehhez valamennyi szakágban szakmai háttérrel rendelkező „nagykövetekkel” dolgozik, akik az FEI-szabályzat alapelveit követve, de zablamentes kantár választásával alapfokról nagydíj szintig mutatják be lovaikat, illetve programjaikat.

Ez a kiképzési módszer különleges kihívás lónak és lovasnak egyaránt, hiszen direkt visszajelzést ad a harmóniára, a kommunikációra, illetve az egyensúlyra egyaránt.

A négygyermekes családanya, díjlovas­edző és versenyző, Kisfaludi-Szűcs Krisztina merész vállalkozásba kezdett a díjlovagló platformon: a zablamentes lovaglás népszerűsítését tűzte ki céljául. Kriszta immár negyedik éve öt ló képzésével foglalkozik napi szinten zabla nélküli kantár használatával, és rengeteg energiát fordít a témában megtalálható szakmai anyagok felkutatására, összegyűjtésére. A téma képviselőjeként célja, hogy a jövőben ennek a kiképzési módszernek nagyobb ismeretsége legyen, és szakmai vezetés mellett a versenysportban is megjelenhessen, ahogy ez – külön kategóriában értékelve – Európában és a világon több helyen is megtörtént már.

A Lovasvilág Kupa CDN-A versenyen Budapesten 2022. március 27-én egy M (középosztály) szintű zenés kűr keretei között Lavinia nevű lovával bemutatót is tartott a közönség számára, melyet a verseny vezető bírói pozitív szemlélettel kommentáltak.

Fotó: Sziráki Lili
A bemutatót követően hosszabb beszélgetést folytattunk Krisztával a témáról, melynek során több kérdés is megfogalmazódott bennem a zablamentes kiképzés módszerével kapcsolatban.

Mi motivált téged arra, hogy ezt a módszert itthon is népszerűsíteni kezdd?

Az elmúlt évek során a díjlovas szakmai tapasztalataim számos ismerettel egészültek ki, részben az edzői tevékenységemhez, részben a lovakkal való munkámhoz kapcsolódóan. Úgy vélem, hogy a képzés során a zablamentes lovaglás az FEI-szabályzatban meghatározott célokat ugyanúgy, néhány esetben jobban, néhány esetben pedig technikásabban szolgálja, mint a hagyományos. Új dimenziókat mutat és lehetőséget ad a lóval való harmonikusabb kommunikációra. Véleményem szerint a zabla nem a támaszkodás alapja, hanem a hagyományos kantárban a ló a zablán keresztül veszi fel azt. Ami azt jelenti, hogy a megfelelő mozgás és egyensúly kialakulásával ugyanez a funkció a száron máshol is megjelenhet.

A zablamentes lovasok világszövetsége nagyköveteként jelenleg a zablamentes díjlovaglás jó gyakorlatait keresem – a sportban, a klasszikus és természetes lókiképzésben, és a mindennapi munkámban is alkalmazom.

Itthon nincs sok kollégáról, lovasedzőről tudomásom, aki zabla nélkül és zablával is edz a díjlovas szakágban. Az a tapasztalatom, hogy az emberek túlságosan gyorsan elítélik az ismeretlent, mert nincs elegendő gyakorlati tapasztalat a döntésük mögött. Lovaimat és lovasaimat négy éve zablával és zabla nélkül is képzem, az aktuális állapotuknak és egyéni igényüknek megfelelően A, L és M szinteken.

A zablával való lovaglás ennyire káros lenne?

A zabla nem fájdalmas és nem káros a lónak, ha helyesen választják ki, szerelik fel és használják. Néhány ló egyszerűen nem érzi jól magát a hagyományos kantárban még akkor sem, ha az nem okoz fájdalmat neki. Ezek a lovak tapasztalatom szerint boldogabbak, nyugodtabbak, átengedőbbek és készségesebbek a zablamentes munka közben. Vannak persze lovak, amelyek maguktól veszik a szájukba a zablát a kantározás során.

A zabla használatával a fizikai károsodás lehetősége egy kicsit nagyobb a szájban lévő szövetek és az állkapocsízület érzékenysége miatt.

Természetesen a zabla nélküli eszközökkel is lehet a ló számára kényelmetlenséget, fájdalmat, sérülést okozni, ezért a lovas érző és finom keze a zablamentes kantár használata esetén is alapfeltétel.

Hogyan tud támaszkodni a ló zabla nélkül? Egyáltalán, fontos-e a támaszkodás?

Egyetértek a támaszkodás szükségességével. De hiszek a jó, egészséges támaszkodásban is, amit a lónak kell felvennie. Ez a fajta kapcsolat csodálatos érzés és megtiszteltetés, mert a ló a te kezeidre bízza magát: a kezek csak azt az érzést veszik fel, amit a ló felkínál. A tarkó gömbölyűségének és puhaságának összhangban kell lennie a ló egyensúlyban való mozgásával. Ha az önhordás megfelelő és a lovas kezei megbízhatóak, akkor a ló ebben a bizalmi testtartásban egyensúlyban hordja magát minden jármódban, akár kantár és zabla nélkül is. A fej megfogása és kerek helyzetbe húzása nem a helyes támaszkodást eredményezi.

Mindegy, hogy zablával vagy zabla nélkül érjük el, a támaszkodás nem más, mint a ló helyes egyensúlyának eredménye.

Mi a helyzet a ló szájtevékenységével? Az ún. „lerágatást” és a tarkó ellazítását hogyan lehet elérni zabla nélkül?

A lerágatás és az állkapocs lazítása közvetve lehetséges azáltal, hogy megszüntetjük a ló testében/mentálisan keletkezett feszültség okait. Ne feledjük, hogy a lovak állkapcsában fellépő feszültség egy részét a zabla kényelmetlen vagy rossz használata okozhatja. Az állkapocs tényleges lazítása egy speciális mozgás, amely magában foglalja a kéz fel- és előreemelését, így a zabla a száj vonalával egy vonalban felfelé hat, nem pedig az állkapocs ellen. Ez nem gyakorol nyomást magára az állkapocsra, és így nem hoz létre további feszültséget vagy merevséget, ami arra készteti a lovat, hogy kinyissa az állkapcsát, így lehetővé teszi az ellazulást és a száj mozgását. A legtöbb állkapocsfeszülés magából a zablából vagy máshol a testben – fizikálisan, mentálisan – keletkezik.

Ha a lónak feszültség van az állkapcsában és ennek a feszültségnek a forrása a test egyensúlyhiánya vagy lelki szorongás, akkor a feloldáshoz nincs szükségem a zablára, meg kell oldanom az egyensúlyi és mentális problémáit.

Ha a ló rendben van, és csak akkor jelenik meg a feszültség az állkapcsában, amikor zabla van a szájában, akkor ez a ló a zablamentes kiképzés által nagy valószínűséggel jobban fog tudni fejlődni.

Világszerte egyre több helyen elfogadott és elismert képzési módszer a zablamentes lovaglás. Tudnál említeni nemzetközi viszonylatban néhány példát, ahol a díjlovagló szak­ágon belül találkozhatunk ilyesmivel?

Fotó: Sziráki Lili
Nagydíjszinten a zablamentes képzést képviselő sportlovasok közül a finn Uta Graf, az amerikai Karen Rohlf, a francia Alizee Froment, valamint a német Yvonne Fiestelmann nevét tudnám megemlíteni. 2014-ben a lengyelországi wroclawi lóversenypályán rendeztek felszerelés nélküli lovasversenyt, de volt már zablamentes díjlovaglóverseny Finnországban, Hollandiában és Csehországban, valamint az Egyesült Arab Emirátusokban is.

Mit tűztél ki célul a zablamentes lovaglás népszerűsítésével?

A nemzetközi versenyszabályok véleményem szerint jelenleg kizárják azt a rugalmasságot, amely a lovat szolgálhatná – de hiszek benne, hogy hosszú távon ez változni fog.

A zablamentesség számomra azt jelenti, hogy ítéletek és kirekesztés nélkül az évek alatt megtanultam hallgatni a lovakra és az ösztöneimre.

Tudom, hogy ez nem fogja megváltoztatni a világot, szeretném azonban, hogy a zablamentes versenyzőket sok más ország gyakorlatához hasonlóan kezeljék egyenrangúan és világszerte tegyék lehetővé a versenyre való felkészülésüket. Hiszek abban is, hogy ez lehetőséget ad arra, hogy az amatőr sportolók nagyobb számban vonzódjanak a díjlovagláshoz. Hiszen a díjlovassport célja az is, hogy a lovasok egyenrangúként fejlődhessenek, a lovak boldogságát is szem előtt tartva.

Borosné Nagy Zsófia

díjlovasversenyző, edző és II. szintű díjlovaglóbíró

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2022/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Családi csoda

Már tavaly is feltűnést keltett az akkor hároméves Surprise of Easter, hiszen a pálya egyik legjobb lovának, Simply The Bestnek az öccséről volt szó. A sárga mén azonban idővel saját jogán is kivívta a kiemelt figyelmet, hiszen egymás után nyerte a versenyeket, és év végéig összesen négyszer haladt át elsőként a célon.

30 az új 20

Bármily meglepő, de ahogy az embereké, úgy a modern táplálkozástudománynak és az orvoslásnak köszönhetően a lovak várható életkora is hosszabb lehet, mint elődeiknek volt több mint húsz évvel ezelőtt. Képessé válhatnak akár harmincévesen is aktív életet élni. Igaz, ehhez szükség van néhány alapvető feltétel teljesítésére.

Gyógyszer laskagombából

Nigériai kutatók laskagombából kivont hatóanyagot tartalmazó gyógyszert fejlesztettek szív- és érrendszeri betegségek kezelésére.

A tatai Platán Gourmet nyerte el az Év étterme díjat

A tatai Platán Gourmet nyerte el a magyar gasztronómia egyik legrangosabb elismeréseként számon tartott Audi - Dining Guide Év étterme díjat a Budapesten megrendezett díjátadón.

Mezítláb a legmagasabb szinten

A tokiói olimpia kapcsán már írtunk arról, hogy az aranyérmes svéd csapat két lova, Peder Fredricson All Inje és Henrik von Eckermann King Edwardja is patkó nélkül versenyzett. Úgy tűnik, egyre több top lovas kezd kacérkodni a gondolattal, hogy a természetesebb és egyben jóval költséghatékonyabb pataszabályozást válassza.

Ijedős lovak: kimutatható-e a génekből a nem kívánatos viselkedés?

A lovak prédaállatok, tehát a vadonban folyamatosan figyelniük kell a ragadozók jelenlétére. Emiatt a háziasított lovak is ugyanúgy érzékenyek az ismeretlen ingerekre, és meneküléssel válaszolhatnak a számukra új helyzetekre.

Wilm Vermeir a póniakadémián

Wilm Vermeir, a világszinten elismert edző és kiváló lovas neve gyakran olyankor hangzik el, amikor a beszélgetések témája a lovak top sportra való felversenyeztetése lesz. Nem véletlenül, hiszen számos sikeres ló top karrierjének elindításában vett részt a 43 éves lovas. 12 éves kislánya is sikeres versenyző 130 cm-en pónival, fia is indul versenyeken.

Huculfiak

Húsvét óta 27 csikó született az Aggteleki Nemzeti Park hucul ménesében és még hármat várnak.

Több mint húsz kategóriában rendezték meg a westernlovas ob első fordulóját

A hétvégén Kiskunfélegyházán rendezték meg a westernlovas országos bajnokság első fordulóját, amelyen többféle versenyszámban és kategóriában több mint 60 versenyző mérte össze tudását.

Kozma Ferenc Díj 2023

A Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége 2014-ben Kozma Ferenc Díjat alapított. A Kozma Ferenc emlékérmet 2023-ban dr. Németh Csaba részére ítélte oda.