0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Miről beszélgetnek egymással a gombák?

A Nyugat-Angliai Egyetem kutatói egy kísérlet során kimutatták, hogy a gombák elektromos impulzusok segítségével képesek kommunikálni egymással.

A gombák nem tűnnek a csevegés világbajnokainak. A nekik szentelt új kutatások azonban azt sugallják, hogy a köztük lévő kommunikáció meglepően fejlett. Ennek kiderítésére a kutatók négy különböző gombafajba ültettek be elektródákat, hogy bebizonyítsák, elektromos impulzusok segítségével kommunikálnak egymással. Ezek lehetővé teszik az élelemhez való hozzáféréssel vagy az elszenvedett sérülésekkel kapcsolatos információk továbbítását.

Azonban nem ez a legfurcsább dolog.

A tanulmány szerzői figyelemre méltó hasonlóságot tapasztaltak a gombák és az emberek kommunikációja között.

A jelek olyan bonyolultak, hogy hasonlítanak a mindennapi beszélgetéseinkben használt szavakhoz. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ha a gombáknak lenne saját szótáruk, az körülbelül 50 szócikkből állna. E szavak „kimondásához” ezek az organizmusok fonalakat használnak.

A témával foglalkozó szakértők korábban már megállapították, hogy a gombák növekvő számú elektromos impulzust termelnek, amikor új táplálékforrással találkoznak. Ez azt sugallta, hogy így értesítik a szomszédokat a felfedezésükről. Azt azonban nem tudták, hogy ezek a jelek bármilyen mértékben hasonlítanak-e az emberi nyelvre. A tervezett kísérlethez az Andrew Adamatzky által vezetett csapat négy gombafajt használt: az enoki, a hasadtlemezű gomba, a kínai tömlősgomba és a szellemgomba voltak a kísérlet alanyai.

Mindegyik élőlényt elektródákkal látták el, hogy méréseket lehessen végezni az elektromos aktivitásról.

A kutatók megállapították, hogy a hirtelen aktivitáscsúcsok egyfajta mintát alkottak. Ezek egyszerű üzenetekre hasonlítottak, amelyek összesen legfeljebb 50 szóból álltak.

Az eredményeket később a Royal Society Open Science című folyóiratban tették közzé.

A tudományos közösség egy része továbbra is szkeptikusan fogadja ezeket a megállapításokat, mivel korábban is jelentettek már ilyen kiugrásokat, amelyeket akkor a gombák tápanyag szállítási folyamatával hoztak összefüggésbe.

Ezért nem szabad kizárnunk azt a forgatókönyvet, hogy a jelek inkább a táplálékszerzés, mint a gombák közötti kommunikációs kísérlet eredménye.

Forrás: focus.pl