0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Dél-Európában később indult a szedés, nálunk a tavalyinál korábban lehet dinnye

A terület csökkentéséből és az időjárásból adódóan a dél-európai dinnyetermelő országokban az előző évinél kevesebb termést várnak. A korai szedések pedig egy-másfél hetet csúsztak. Nálunk is szűkült a terület, főként a Kelet-Magyarországon termesztett konstans fajtákból ültetnek kevesebbet. A hűvös áprilist követő májusi meleg hatására azonban június 20. körül már magyar görögdinnyét ehetünk.

Európa fő dinnyetermelői – a felület szerinti csökkenő sorrendben – Spanyol-, Olasz- és Görögország. Mind a három országban csökkentették a görögdinnye területét a termesztési költségek növekedése, valamint a tavalyi kereskedelmi gondok miatt. Elsősorban fólia alagutas és szabadföldi állományokból lesz kevesebb, tudtuk meg Sándor Lászlótól, a Nunhems értékesítési specialistájától.

Spanyolországban a tavalyi 23 ezer hektár helyett idén csak mintegy 21 ezer hektáron terem görögdinnye, Ráadásul a márciusi szárazság, és homokviharok, majd áprilisban a szakadatlan eső miatt a fajták ültetése csúszott. Aztán a párás idő kötődési gondokat okozott.  

A szokásos május eleje helyett így az első szedésekre május 10. körül került sor az almeríai fóliasátrakban, és a hozamok, valamint a minőség is alacsonyabbak a várttól.

A termelők idén a hektáronkénti 30-40 tonnával is elégedettek, holott annak a kétszeresét szokták betakarítani. Az almeriai fóliás dinnyét várhatóan május végéig szedik. Ebben a térségben van a spanyol dinnyefelület harmada. Azt júniustól a Campo de Cartagena, majd a Murcia környékén fóliaalagutakban termesztett dinnyék követik. 

A spanyolok továbbra is magnélküli és mini fajtákat termesztenek.

A görögök a Peloponnészoszi-félszigeten kezdik a betakarítást 5-7 nappal később, mint Almeriában. A hűvös április miatt az ottani termés is csúszik, egy-másfél hetet. Görögországban a tavalyi 12 000 hektár termőterület legalább 3000 hektárral lett kisebb. Elsősorban a szabadföldi termesztés zsugorodott, a csökkenés tehát a júliusi-augusztusi szedésű dinnyék kínálatát érinti.

Görögországban nem történt meg a fajtaváltás,főként magvas, tartályládás dinnyét termesztenek. Elsősorban a helyi turizmusra alapozzák az értékesítést, de szállítanak mindenhová, ahol szeretik a nagy dinnyéket, így hazánkba is.

Olaszországban a tavalyi 16 000 hektárnál 13-14%-kal kisebb a dinnyefelület. Náluk is az alagutas és a szabadföldi dinnyéből lesz kevesebb. A szezonnyitás Szicíliában körülbelül az almeriai és péloponnészoszi szedések kezdetével esik egy időbe. A szicíliai fóliaházakban azonban szinte csak minidinnyéket termesztenek bel- és külpiacokra egyaránt. Az ország más térségeiben termesztenek hosszúkás magvas dinnyéket is legföljebb 10-12 kilogrammig.

Európában Németország a legnagyobb dinnyepiac, és a szállítási költségek megugrása miatt az ottani áruházláncok újra érdeklődnek a magyar dinnye iránt. 

Ez jó hír, a gond csak az, hogy a tavalyi 3500 hektár helyett már csak 3000 hektáron termesztjük a görögdinnyét, így várhatóan annyi termés lesz, ami a belföldi igényeket kielégíti.

Áprilisban nálunk is hideg volt, az abból eredő lemaradáson azonban ledolgozott a verőfényes, napos május, így május 20. körül már az alagutas dinnyék is virágoztak, tehát rá egy hónapra indulhat a szedés a saját gyökerű növényekről. Az oltottakról pedig szűk egy héttel később.

Ha az időjárás nem csúfol meg bennünket, a tavalyinál korábban lesz hazai dinnye. Itthon a nagyobb termések termesztése mozdultak el a gazdák.

(Az európai dinnyetermesztésről és a piac változásáról bővebben a Kertészet és Szőlészet 2022. 21. számában írunk. )

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet