Back to top

A magyarok először kóstolják meg a cseh akvapóniát

A Cseh Köztársaságot május 24-én, kedden a Future Farming képviseli a budapesti CEE Smart City Expo kiállításon. A cseh standon bemutatásra kerül a Future Farming fejlett akvapóniája.

A Jövő városa (City For The Future) projekt olyan cseh megoldások multidiszciplináris bemutatása, amelyek világszerte javíthatnak a városokon és településeken.

A Brno-Heršpicében található, teljesen automatizált farm a városi mezőgazdaság jövőjét tárja elénk
A Brno-Heršpicében található, teljesen automatizált farm a városi mezőgazdaság jövőjét tárja elénk

"A Cseh Köztársaság Ipari és Kereskedelmi Minisztériumának és a CzechTrade projektje az intelligens városok fejlesztéséhez szükséges export és szolgáltatások támogatására jött létre" - mondta Martin Podoba, a Future Farming ügyvezető igazgatója. Michal Fojtík, a második ügyvezető igazgató és a fejlett akvapónia szellemi atyja hozzáteszi: "A projekt célja olyan progresszív cseh technológiák felkutatása és láthatóvá tétele, amelyek segíthetnek a városok és települések fejlődésében. Az a jövőkép, hogy elsősorban a nagyvárosok közelében építsünk és működtessünk kereskedelmi akvapónia-farmokat, olyan irány, amely támogatja a tisztább és egészségesebb városi jövőt, valamint a helyi erőforrások felhasználását az élelmiszer-termelésben."

Az akvapónia és a főzőshow előnyei

Az idei év első negyedévében a dubaji világkiállításon a City for the Future projekt a Cseh Köztársaság nemzeti pavilonjának része volt. Idén először látogat el az európai kontinensre. Konkrétan a HUNGEXPO kiállítási központ C csarnokába, ahol az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium a Cseh Kereskedelemmel együttműködve a City For The Future Budapest 2022 elnevezésű programmal készül: Smart City Expo with Business Forum. A rendezvényen több mint 200 magyarországi és más országbeli városok és önkormányzatok képviselői vesznek részt.

A cseh standon bemutatásra kerül a Future Farming fejlett akvapóniája.

"Budapesten bemutatni készüljük a fenntartható élelmiszer-termelésünk minden főbb előnyét. Ez egészségesebb élelmiszert, könnyebb termesztést és minimális környezetterhelést jelent"

- mondja Michal Fojtík, hozzátéve, hogy a fejlett akvapónia minimális helyet igényel, és nincs szüksége mesterséges műtrágyára. Kivételes továbbá a szinte maradékmentes és ismételt vízhasználat.

Az előadáson szó lesz hálózatépítésről, a helyi piac igényeinek megcélzásáról, valamint egy különleges főzőshow-ról, amely az akvapóniás élelmiszereket használja fel. "Az élelmiszerek forgalmazásával foglalkozó leányvállalatunk, a Farmia Food munkatársai is velünk tartanak Budapestre. Hoznak egy ételkocsit profi szakácsokkal, akik az EXP-en szolgálják fel az ételeinket. Az Expo látogatói így saját szemükkel győződhetnek meg élelmiszereink minőségéről" - magyarázza Karel Janoš a Future Farming-tól, aki a magyarországi bemutató előkészítéséért felelős.

Prezentáció Brünn városának védnöksége alatt

Magyarország érdekes piac a Future Farming számára. "Magyarország nagy mezőgazdasági hagyományokkal rendelkező ország, amely nagyon jó minőségű termékekkel látja el a világot. A mezőgazdaság új, innovatív formái még csak most kezdenek nálunk elterjedni, és Brünnben még nem léteznek a miénkhez hasonló akvaponikus farmok. Befektetési fórumainkon azonban azt látjuk, hogy megvan a mezőgazdaság innovatív formái iránti befektetési igény" - mondja Karel Janoš.

A magyar Intelligens Városok Expo azért is érdekes a Future Farming számára, mert a cseh kiállítás a Future Farming-gal együttműködő Brünn városának védnöksége alatt áll. "Brünn a szülővárosunk. Itt építjük Európa legnagyobb akvapóniás farmját, és elköteleztük magunkat amellett is, hogy segítünk a városnak a károsanyag-kibocsátás csökkentésében" - mondta Karel Janoš, a Future Farming marketingmenedzsere.

Forrás: 
Future Farming sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Ki legyen 2023-ban az év madara?

Sok éve választunk év élőlényét több kategóriában. Az állatok közül általában az egyes rendszertani osztályok három fajára voksolhatunk. A versenyt meghirdető egyesületek és társaságok célja, hogy minél többen megismerjék ezeket a fajokat, képet kapjanak élőhelyükről, táplálkozásukról, ökológiában betöltött szerepükről, megtudják, hogy mit tehetnek a védelmükben.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Példaértékű felzárkóztatási modell Tarnabodon

Az agrárium hazánk egyik meghatározó húzó ágazata, amely az elmaradott térségek fenntartásának egyik kitörési pontja is lehet akár állattenyésztési, akár a növénytermelési oldalon. A Tarnabodon elindult program példaértékű modellé válhat.

Lőrinc már felejtős: elindult a dinnyeszezon

Dinnye szezonnyitó sajtótájékoztatót tartott Medgyesegyházán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete. Az idei szezon bíztatónak ígérkezik, és mint kiderült, már a Lőrinc napot is elfelejthetjük, hiszen a klímaváltozás, és az újabb fajták hatására jóval tovább lesz jó minőségű hazai dinnye.

Elkezdődött a parlagfű virágzása!

A parlagfű fejlődése még az elmúlt hetek szélsőségesen meleg és száraz időjárásának az ellenére is folytatódott A Tiszántúlon az elmúlt hónapokban az évtized aszálya alakult ki, a természetes lágyszárú vegetáció kiszáradt, a szántóföldi növények szenvednek, alig fejlődnek, de a parlagfű a kiváló szárazságtűrő képességének köszönhetően jól bírja.

Indul a hazai dinnyeszezon a diszkontláncoknál

Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben - tájékoztatták a diszkontláncok az MTI-t. A Lidl Magyarország azt közölte, hogy raktárai szerdától kizárólag magyar beszállítóktól érkező magyar görögdinnyét vesznek át. Az Aldi Magyarország július 1-jétől csak magyar termelőktől érkező dinnyét vesz át biatorbágyi raktárában

Egy fesztivál is lehet zöld

A környezettudatosság napjaink egyik kiemelt közéleti témája – kifejezetten az EFOTT célközönségét jelentő fiatalok életében –, így a fesztivál szervezői arra vállalkoztak, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) segítségével egy igazán zöld rendezvényt hoznak létre.

Felbecsülhetetlen a vizes élőhelyek természetvédelmi jelentősége

A 2014 óta tartó projektmegvalósítási időszakban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság 9 kiemelt természetvédelmi fejlesztés megvalósítását kezdte el mintegy 7,7 milliárd forint támogatás felhasználásával, melyek eredményeként összesen több mint 5500 hektárnyi védett természeti terület értékmegőrzési feltételi javulnak - mondta az Agrárminisztérium természetügyért felelős államtitkára Tiszakürtön.

Széllel együtt, nem szemben

Új laboratórium létesült Magyarország legnagyobb kutatási célú szélcsatornájához. A szélcsatornával nemcsak a 70-80 km/h sebességű szél ereje tapasztalható meg, vagy egy repülőgép szárnyszegmens aerodinamikai tesztelése követhető nyomon. A Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumban a légköri áramlások hatásait egyaránt vizsgálják a természetes földfelszínre és az ember alkotta objektumokra.