Back to top

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

A mediterrán étrend egészséges, ebben a szakértők nem kételkednek. Az egyetlen feltétel, hogy azt be kell tartani. Mint kiderült, a régió lakói, ahonnan ez az étkezési mód származik, már régen felhagytak vele. Ezt bizonyítja az olasz statisztikai hivatal, az ISTAT meglepő jelentése.

A mediterrán étrendet sok éven át a világ egyik legegészségesebb - ha nem a legegészségesebb - étrendjének tartották. A táplálkozási szakemberek ajánlják azoknak, akik fogyni szeretnének.

És mi a helyzet a mediterrán étrend bölcsőjében, a Földközi-tenger partvidékén? Ami Olaszországot illeti, nem a legjobb.

Tavaly az  ISTAT 4,5 ezer olasz felnőtt körében végzett felmérést. Eredményei teljesen összetörték az olasz életmódról alkotott képünket. Kiderült, hogy a megkérdezettek 46,2 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Ráadásul a megkérdezett olaszok több mint 33 százaléka egyáltalán nem sportol.

Úgy képzeljük, hogy Dél-Európában minden nap friss zöldségeket és grillezett halat esznek, amit egy pohár könnyű borral öblítenek le. Kiderült azonban, hogy a napsütötte európai dél egészséges lakosairól alkotott képünk mítosznak
bizonyul.

Ha elmegyünk bármelyik olasz városba, és közelebbről megnézzük, mit rendelnek a lakosok, a fenti számok már nem is olyan megdöbbentőek. Ha ételekről van szó, az olaszok nagyrészt hagyománytisztelők. A napot valami édességgel kezdik, például cornettóval és kávéval. A déli életmódhoz igazodva az olaszok későn eszik meg a vacsorájukat, és ez nagyon gyakran meglehetősen kiadós lakoma formájában történik, például nagy adag pizzát, tésztát vagy más kalóriadús ételt rendelnek.

Olaszországban is sok gyorsétterem működik,  amelyek - sok más országhoz hasonlóan – nagyon népszerűek. Az ott elfogyasztott menüket nagy mennyiségű bor és sör kíséri, ami szintén nem diétás.

És mi a helyzet más mediterrán országokban? A francia Elhízás Elleni Liga (Ligue Contre Obésité) tanulmánya szerint a franciák csaknem fele túlsúlyos, 17 százalékuk pedig elhízással küzd. Itt azonban jelentős regionális különbségek vannak: Párizs és a mediterrán övezet lakói karcsúbbak, mint az ország északi részén élő honfitársaik.

A helyzet sokkal rosszabb Spanyolországban, ahol a felnőttek több mint 53 százaléka túlsúlyos, további 16 százalékuk pedig elhízott. A görögök is hasonló helyzetben vannak.

Ezek közül az országok közül Görögország és Spanyolország van az európai átlag felett, de ez nem jelenti azt, hogy az olaszoknak és a franciáknak nem kell dolgozniuk a problémán.

Az európaiak egyre kövérebbek. A lista élén Horvátország és Málta áll, ahol a lakosság mintegy 65 százalékának van súlyproblémája.

Nem jobb a helyzet Lengyelországban, a Cseh Köztársaságban, Magyarországon és Szlovákiában sem, ahol a túlsúlyos vagy elhízott emberek aránya 60 százalék körül mozog.

Forrás: 
rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Lőrinc már felejtős: elindult a dinnyeszezon

Dinnye szezonnyitó sajtótájékoztatót tartott Medgyesegyházán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete. Az idei szezon bíztatónak ígérkezik, és mint kiderült, már a Lőrinc napot is elfelejthetjük, hiszen a klímaváltozás, és az újabb fajták hatására jóval tovább lesz jó minőségű hazai dinnye.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte - írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Országos Borverseny: a magyar borok rangadója

Az érzékszervi minősítésnek több szintjét különböztetjük meg: a kötelező hatósági minősítésen túl kiemelt szerepe van borversenyeknek, a kereskedelmi minősítéseknek, minőségbiztosítási intézményeknek, valamint szakmai kiadványok által felkért bizottságok, vagy szakértők pontozásán alapuló minősítési eredményeinek. Összességében valamennyi minősítés a fogyasztó tájékoztatására hivatott.

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

Háromszáz kaptár elpusztítását rendelték el a hatóságok

Az ausztráliai Új-Dél-Wales területén három különböző birtokon találtak a varroa atkával fertőzött méhcsaládokat, mely korábban nem volt jelen a kontinensen. A hatóságok a védő- és megfigyelési zónák kijelölése mellett 300 kaptár elpusztítását rendelték el.

A színes gyümölcsök és zöldségek fogyasztása segíthet csökkenteni a depressziót és a szorongást

A gyümölcsöknek és zöldségeknek határtalan egészségügyi előnyi vannak. Ezek a tápláló élelmiszerek alacsony zsír- és sótartalmúak, ugyanakkor tele vannak növényi rostokkal, amelyek megakadályozzák a székrekedést, és segítik a víz és a tápanyagok felszívódását az ételből.

Adria a nappaliban - Tengeri akvárium

Dr. Puly István régi vágású természetbúvár volt. Minden érdekelte, ami a természettel kapcsolatos. Vadászott, horgászott, professzionális csiga-, kagyló- és kőzetgyűjtő volt, különleges díszmadarakat tartott, s emellett volt egy pompás tengeri akváriuma is. Tőle tanultam meg, hogy a tengeri akvarisztika nem ördöngösség, de nagy odafigyelést és némi pénzt is igényel.