Back to top

Utazó ügynökök és neten követhető „dögcédula”

Kincskeresés GPS-szel, ládavadászatra fel! Ha kedveli a vadregényes kirándulóhelyeket, szeret túrázni és kipróbálna egy érdekes játékot, miközben járja az erdőt, a geocaching kiváló lehetőség, akár családi programnak is.

A geocaching egy játék, amelynek a lényege, hogy térkép vagy inkább GPS készülék segítségével kell úgynevezett elrejtett ládákat megtalálni, a megadott koordináták alapján.

A játékos egy felfedezésre érdemes helyen – például várrom, történelmi nevezetesség, hegycsúcs, de bármi más is lehet – elrejt egy dobozt, geoládát, amibe elhelyez saját maga összeállította kincset. Ez lehet akár egy iránytű vagy akár képeslap is az adott helyszínről. Ezután, a rejtekhely koordinátáit rögzíti GPS készülékén, majd ezt az értéket bejegyzi a www.geocaching.hu oldalon is és a geocaching központi honlapjára, hogy mindenki számára elérhető legyen az adat. 

Fotó: Fotó: Wikimedia.org

Arról, hogy hazánkban hol találhatók geoládák valamint az eddigi megtalálások, illetve az, hogy hol, mikor, ki vagy kik által történtek ezek a megtalálások, olvashat a geocaching.hu oldalon. A játékban többféle láda is létezik. Van hagyományosan elhelyezett, virtuális láda, mozgó láda és Utazó ügynök is, amely egy kis figura, tárgy, amelyen úgynevezett ”dögcédula” van.

Utazó Ügynökök és Bogarak

A Groundspeak Travel Bug-ok (avagy Bogár) az interneten követhető, a világban vándorló kis "dögcédulák" minimális információkkal. Az úgynevezett Bogarat a ládát elrejtő személy bármilyen Utazó Ügynökre, vagyis a geoládába tett tárgyra rákötheti.

Fotó: Fotó: Wikipedia.org

Az Utazó Ügynök elrejtője, akár még feladatot is adhat a Bogárnak. Például azt, hogy elérjen egy adott országba, ilyen esetben a megtalálója köteles tovább utaztatni az Utazó Ügynököt. Az Utazó Ügynökök az interneten regisztrált számuk alapján követhetőek lesznek. 

Gyere fel a Prédikálószékre!

Mozgó geoláda eseménynek is számít a Piliscsabai Természetjáró Egyesület következő túrája. A „Gyere fel a Prédikálószékre” teljesítménytúrát, ami egyben geo-esemény is a Visegrádi-hegység 639 méteres csúcsán rendezik. Találkozás és a láda elhelyezése a Prédikálószéken lesz május 29-én, reggel 9-kor. Utána indulhat a kincskeresés.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ki legyen 2023-ban az év madara?

Sok éve választunk év élőlényét több kategóriában. Az állatok közül általában az egyes rendszertani osztályok három fajára voksolhatunk. A versenyt meghirdető egyesületek és társaságok célja, hogy minél többen megismerjék ezeket a fajokat, képet kapjanak élőhelyükről, táplálkozásukról, ökológiában betöltött szerepükről, megtudják, hogy mit tehetnek a védelmükben.

Mauna Manufaktúra: a hegy csendje

A megfelelő lábbeli nemcsak kényelmes, de kellően tart is, ami különösen fontos, ha megrögzött természetjárók vagyunk. Jóravaló bakancs hiányában már egy rövid barangolás is kész rémálommá válhat. A Dunakanyar ölelésében fekvő Nagymaroson, a Mauna Manufaktúra műhelyboltjában megbízható minőségű, kézzel készített bakancsok várják a természet kedvelőit Mosonyi Annamária és csapata jóvoltából.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Egy fesztivál is lehet zöld

A környezettudatosság napjaink egyik kiemelt közéleti témája – kifejezetten az EFOTT célközönségét jelentő fiatalok életében –, így a fesztivál szervezői arra vállalkoztak, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) segítségével egy igazán zöld rendezvényt hoznak létre.

Felbecsülhetetlen a vizes élőhelyek természetvédelmi jelentősége

A 2014 óta tartó projektmegvalósítási időszakban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság 9 kiemelt természetvédelmi fejlesztés megvalósítását kezdte el mintegy 7,7 milliárd forint támogatás felhasználásával, melyek eredményeként összesen több mint 5500 hektárnyi védett természeti terület értékmegőrzési feltételi javulnak - mondta az Agrárminisztérium természetügyért felelős államtitkára Tiszakürtön.

Széllel együtt, nem szemben

Új laboratórium létesült Magyarország legnagyobb kutatási célú szélcsatornájához. A szélcsatornával nemcsak a 70-80 km/h sebességű szél ereje tapasztalható meg, vagy egy repülőgép szárnyszegmens aerodinamikai tesztelése követhető nyomon. A Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumban a légköri áramlások hatásait egyaránt vizsgálják a természetes földfelszínre és az ember alkotta objektumokra.

A Tisza forrásvidékén javít a hulladékhelyzeten a Diageo és a PET Kupa

Folyótisztítási és hulladékgazdálkodási programot indított a Tiszai PET Kupa és a Diageo alkoholos italgyártó és forgalmazó vállalata - közölték a CALL-Action program szervezői az MTI-vel.

Fokozottan tűzveszélyes időszak, csütörtöktől már Pest és Veszprém megyében is

A tartós kánikula okozta szárazság és az ebből adódó, fokozott tűzkockázat miatt június 30-tól Pest és Veszprém megyében is életbe lép a fokozottan tűzveszélyes időszak - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

A holland miniszterelnök elítélte a mezőgazdasági dolgozók napok óta tartó tüntetését

Mark Rutte holland miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a mezőgazdasági dolgozók a múlt szerda óta tartó tüntetés keretében útblokádot alkalmaztak és politikusokat fenyegettek meg - számolt be a DutchNews hírportál kedden.