0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Tavaly 12,6 millió tonna zöldség-gyümölcs hagyta el Spanyolországot kamionokban

A spanyolországi zöldségek és gyümölcsök többsége továbbra közúti szállítással jut el a külföldi vevőkhöz. Nem kevés áruról van szó, a magyarázat pedig sokrétű.

Egészen pontosan a teljes exportált mennyiség 94,1%-a teherautókon hagyta el az országot a spanyol zöldség-gyümölcs exportálók szövetsége (FEPEX) adatai szerint. 

A 12,6 millió tonna közúton exportált mennyiségből 5,4 millió tonna volt a zöldség és 7,2 millió tonna a gyümölcs.

Miért használnak továbbra is főként teherautókat a külföldre szállításhoz? A FEPEX szerint e mellett szól a szállítóeszközök sebessége, költsége, termelési és értékesítési igényekhez való alkalmazkodóképessége. És persze az a tény is, hogy a spanyol termékeket főként európai piacokra szállítják. A fő vásárlóik Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság.

A hajókra a a külföldre értékesített spanyol zöldség-gyümölcs 5,5%-át rakodták tavaly:  327 742 tonna zöldséget és 411 244 tonna gyümölcsöt szállítottak tengeren.

A vasúti szállítás pedig a teljes forgalomnak mindössze a 0,19%-át tette ki 2021-ben, repülőgépen pedig még ennél is kevesebbet, az összes exportált zöldség-gyümölcs 0,09 százalékát vitték a távoli célállomásokra, például Kanadába vagy a Közel-Keletre. 

Postai küldemények is történtek, ez a teljes exportforgalom mindössze 0,03%-a, 3554 tonna volt tavaly.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu