Back to top

Martin Plewa tartott kurzust Kaposváron

Nagy megtiszteltetés érte a lovastusa szakágat, hogy Martin Plewa ismét elfogadta meghívásunkat, és a húsvét előtti hétvégén háromnapos terepstílusbíró-képzést tartott Kaposváron.

A képzésnek a MATE Kaposvári Campus Pannon Lovasakadémia adott helyet. A kurzus nyitott és ingyenes volt, részt vettek rajta a szakágunkban tevékenykedő bírók, edzők, versenyzők és még sokan mások, akik érdeklődnek a lovastusa iránt.

Martin Plewa a klasszikus lovasszakma képviselője (klasszikus lovaglás alatt azt értve, hogy a ló természetéhez igazodva), nemzetközi lovastusabíró, pályatervező, technikai delegált és Németországban terepstílusbíró. Több mint ötven éve lovagol és tart edzéseket díjlovaglásban, díjugratásban és lovastusában. 1985 és 2001 között a német lovastusa-válogatott edzője és szövetségi kapitánya volt. Ez az időszak több olimpiai részvételt is magában foglalt, 1988-ban aranyérmet is szereztek.

Aktív lovas évei alatt több érmet nyert a német junior bajnokságon díjlovaglásban és díjugratásban, számos német bajnokság résztvevője, valamint két Európa- és két világbajnokságon is indult a német válogatottal lovastusában.

Már volt szerencsénk együtt dolgozni Martin Plewával. 1987–88-ban többször járt Magyarországon, 1987-ben az akkori magyar militaryválogatott edzőtáborát vezette Balatonfenyvesen, 2019-ben pedig Bábolnán tartott továbbképzést bíróknak, edzőknek. A mostani kurzus középpontjában a terepstílusbíró-képzés állt, ahol a lovasok, edzők, bírók és minden érdeklődő megismerkedhetett a németországi terep-stílusbírálat versenyrendszerével, a bírálat főbb szempontjaival, valamint a lovasok és lovak képzésének főbb irányával, ami elengedhetetlen a stílusversenyekre történő helyes felkészülés érdekében.

Fotó: Dr. Vincze Anikó

Számára különösen fontos, hogy a lovas mindig felelősséget vállaljon a lováért, folyamatosan fejlessze tudását, valamint értse és ismerje a ló viselkedésének, anatómiájának, fiziológiájának, tanításának alapjait. Filozófiájának középpontjában az az elképzelés áll, hogy az edzés során felmerülő probléma vagy nehézség mindig a lovas felelőssége, és sohasem a ló hibájából fakad.

Szerinte minden egyes lóhoz egyénileg kell hozzáállni, és keresni kell azt az utat, ami a lovas és a ló örömteli együttműködéséhez vezet.

A pénteki napon a lovasok stílusbírálatáról hallottunk, délelőtt a díjugratópálya, délután a terepverseny stílusbírálatával kapcsolatban volt előadás, amit gyakorlati bemutató követett. A lovasok stílusbírálatánál fő szempont annak megítélése, hogy a lovas jó úton halad-e a pálya lovaglását tekintve, tehát elsősorban az otthoni edzések hatékonyságának nyomon követésére szolgál. A cél a díjugratópálya harmonikus teljesítése, ahol az értékelés középpontjában egyértelműen a versenyző által mutatott teljesítmény áll. Fontos szempont a lovas ülése, befolyása, a vonalvezetés, a megfelelő iram és az összbenyomás is. A lovaglás minőségén túl az értékelésbe beleszámít a lovas öltözéke, a ló helyes felszerelése és a köszönés is.

A terep-stílusértékeléshez a tereppálya-építésnél néhány alapvető szempontot figyelembe kell venni, mint például, hogy nincs startbox; a lovasok egy startvonalon vágtáznak át a megfelelő iramot felvéve.

Egy terepstílus-pályán nincsenek alternatív ugrások. A következő tipikus ugrásokat tartalmazza a pálya, ha lehetséges: árkok, lejtőn és/vagy emelkedőn elhelyezett akadályok, leugró–felugró, vizesakadály stb., az aktuális szintnek megfelelően. Fontos, hogy a tereppálya egyetlen helyről jól belátható legyen a bírók számára.

A lovasok terep-stílusértékelésénél alapvető fontosságú, hogy a lovasnak megfelelő „terepülése” legyen, tudjon egyensúlyban ülni a domborzati viszonyoktól függetlenül, és hogy meg tudja tartani az egyensúlyát a különböző típusú ugrásokon is, mint például az árkok, felugrók, leugrók, vizesakadály stb. További szempont a lovas befolyása, a vonalvezetés, a megfelelő iram és az összbenyomás is. Az edzések jól kiegészítették az előadáson hallott információkat, és Martin Plewa nagyon jól szemléltette a megfelelő ülést, amit terepen elvárunk a lovasoktól.

A szombati napon elméleti és gyakorlati ismereteket kaptunk a fiatal lovak díjugrató- és tereppálya-stílusbírálatával kapcsolatban.

A cél a pálya gördülékeny, ritmikus, harmonikus és bizalomteljes teljesítése egy figyelmes és nyugodt, együttműködő lóval. Az értékelés középpontjában egyértelműen a ló tulajdonságai és képességei állnak, amelyek azonban nem tekinthetők teljesen függetlennek a lovas képességeitől. A képesség és az ugrási folyamat értékelése az adott szint követelményeinek keretein belül történik.

Egyaránt fontos a díjugratópálya és a tereppálya teljesítése során is azt megfigyelni, hogy a fiatal ló jó úton halad-e a kiképzés szempontjából. Fontos a kiképzési skála pontjainak teljesítése, a kívánt iram, a vezethetőség, a fordulatokban a megfelelő egyensúly megléte, ami a tereppályák teljesítése során még fokozottabb figyelmet érdemel. A terepstílus-tesztek azt ellenőrzik, hogy a fiatal lovak képzése jó úton halad-e ahhoz, hogy biztonsággal teljesítsék a terep részfeladatot, valamint, hogy képzésük a „terepen végzett alapkiképzésnek” megfelelően valósul-e meg.

A teszt így általában a terepen való lovaglás javítását szolgálja azáltal, hogy a stílusra vonatkozó visszajelzéssel elősegíti a ló helyes képzését.

Az értékelés középpontjában a képzés minősége, valamint a ló alkalmassága és képességei állnak, az adott szintnek megfelelően. Alapvető kritérium, hogy a ló egyensúlyban vágtázzon lejtőn és emelkedőn egyaránt, és hogy bizalmat és magabiztosságot mutasson a különböző típusú terep­akadályok megugrása során.

Vasárnap bemutatásra került a fiatal lovasok németországi stílusbajnoksága (Bundes­nach­wuchschampionat) egy tesztverseny megrendezésével. Németországban ez a bajnokság több részfeladatból tevődik össze: díj­lovaglás, lovak felvezetése állatorvosi szemlén, díjugrató stíluspálya, terep-stíluspálya teljesítése, elméleti teszt írása és egy állóképességi teszt a lovasoknak, ahol 3000 métert kell futva teljesíteni. Minden sikeres német lovas teljesíti ezt a bajnokságot. A tesztverseny során a lovasokat minden részfeladatban értékelte Martin Plewa és a képzésben részt vevő bírók.

Összességében nagyon hasznos képzés zajlott Kaposváron, ahol rengeteget tudott tanulni mindenki, aki részt vett.

Köszönjük a Pannon Lovasakadémia igazgatójának, Halas Áronnak, hogy helyszínt biztosított a képzésnek, és köszönjük a Magyar Lovassport Szövetség támogatását, hiszen a program nemcsak a stílusbírók képzésében és a hazai terep-stílusversenyek előkészítésében merült ki, hanem a lovastusa Talent Program részeként a korosztályos lovasok edzőtábora is volt. Végezetül, köszönjük Martin Plewának ezt a színvonalas háromnapos képzést.

Dr. Vincze Anikó

lovastusa szakbizottsági tag

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2022/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Családi csoda

Már tavaly is feltűnést keltett az akkor hároméves Surprise of Easter, hiszen a pálya egyik legjobb lovának, Simply The Bestnek az öccséről volt szó. A sárga mén azonban idővel saját jogán is kivívta a kiemelt figyelmet, hiszen egymás után nyerte a versenyeket, és év végéig összesen négyszer haladt át elsőként a célon.

30 az új 20

Bármily meglepő, de ahogy az embereké, úgy a modern táplálkozástudománynak és az orvoslásnak köszönhetően a lovak várható életkora is hosszabb lehet, mint elődeiknek volt több mint húsz évvel ezelőtt. Képessé válhatnak akár harmincévesen is aktív életet élni. Igaz, ehhez szükség van néhány alapvető feltétel teljesítésére.

Mezítláb a legmagasabb szinten

A tokiói olimpia kapcsán már írtunk arról, hogy az aranyérmes svéd csapat két lova, Peder Fredricson All Inje és Henrik von Eckermann King Edwardja is patkó nélkül versenyzett. Úgy tűnik, egyre több top lovas kezd kacérkodni a gondolattal, hogy a természetesebb és egyben jóval költséghatékonyabb pataszabályozást válassza.

Ijedős lovak: kimutatható-e a génekből a nem kívánatos viselkedés?

A lovak prédaállatok, tehát a vadonban folyamatosan figyelniük kell a ragadozók jelenlétére. Emiatt a háziasított lovak is ugyanúgy érzékenyek az ismeretlen ingerekre, és meneküléssel válaszolhatnak a számukra új helyzetekre.

Wilm Vermeir a póniakadémián

Wilm Vermeir, a világszinten elismert edző és kiváló lovas neve gyakran olyankor hangzik el, amikor a beszélgetések témája a lovak top sportra való felversenyeztetése lesz. Nem véletlenül, hiszen számos sikeres ló top karrierjének elindításában vett részt a 43 éves lovas. 12 éves kislánya is sikeres versenyző 130 cm-en pónival, fia is indul versenyeken.

Huculfiak

Húsvét óta 27 csikó született az Aggteleki Nemzeti Park hucul ménesében és még hármat várnak.

Több mint húsz kategóriában rendezték meg a westernlovas ob első fordulóját

A hétvégén Kiskunfélegyházán rendezték meg a westernlovas országos bajnokság első fordulóját, amelyen többféle versenyszámban és kategóriában több mint 60 versenyző mérte össze tudását.

Kozma Ferenc Díj 2023

A Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége 2014-ben Kozma Ferenc Díjat alapított. A Kozma Ferenc emlékérmet 2023-ban dr. Németh Csaba részére ítélte oda.

Első ízben rendezik meg a Keszthelyi Agroturisztikai Találkozót

A MATE Georgikon Campusa 2023. május 11-14. között első ízben, hagyományteremtő szándékkal rendezi meg a Keszthelyi Agroturisztikai Találkozót, röviden a KATT-ot. A négynapos rendezvényt azzal a céllal hívták életre, hogy megerősítsék a Georgikon Campus tudományos, sport és turisztikai szerepét, a programokban pedig ötvözzék a mélyen gyökerező Festetics-hagyományokat az agrárium 21. századi vívmányaival.

A fedett pálya amatőr bajnoka

Szilvásváradon rendezték a díjugrató fedett pályás szezon korosztályos és amatőr lovasainak döntőjét. A gyermek, ifi és fiatal lovasok mellett az amatőrök között is bajnokot avattak.