0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Nagy termetű bogyósok

A bogyósgyümölcsök újdonságait bemutató sorozatunkat a legnagyobbra növő fajokkal zárjuk. Az egészségtudatos táplálkozás, a különlegességek iránti igény és a klímaváltozás mind népszerűbbé teszik a színes gyümölcsöket, és lehetővé válik több mediterrán eredetű növény termesztése is.

A sok antioxidánst tartalmazó bogyókat szupergyümölcsnek tartják, rendszeres fogyasztásukat betegségek megelőzésére javasolják.

Szeder

A szeder házikertjeink egyik legkedveltebb gyümölcse. Nem túl sok fajtája ismert, ilyen a Thornfree, a Dirksen és a Hull. A 2000-es évek elején vált ismertté a Loch Ness®, és a mai napig népszerű. Manapság a Navaho-sorozat dominanciáját figyelhetjük meg. Először az Arapaho jelent meg a piacon, majd szépen sorban követték a társai a Lubera cég nemesítőműhelyéből: Navaho® Bigandearly®, Navaho® Summerlong®, Navaho® The Big Easy®.

A Navaho-sorozat mellett nemesítettek sarjon termő málnához hasonló életciklusú szedreket is, amelyeket úgy kell metszeni, mint azokat. Ilyen fajta a Reuben® és a Direttissima® Montblanc®.

Hasonlóan a málnához, áfonyához, fekete ribiszkéhez, a szedernél is nemesítettek törpe fajtákat, hogy pará-nyi kertekbe, balkonokra is ültethető legyen. Ilyen a Lowberry® Little Black Prince®.

Hagyományos szaporítási módja a szedernek a fejbujtás, így készül a faiskolai árudákban kapható szabadgyökerű szaporítóanyag. A tápkockás szaporítóanyagot merisztémaszaporítással készítik.

Fekete berkenye

A korszerű táplálkozás sok, nagy antocianin-tartalommal rendelkező bogyós növényt divatba hozott. Emellett a természetes élelmiszerszínezékek is felkapottak lettek. Ennek köszönhetően egyre népszerűbb a bodza és a fekete berkenye.

Lengyelországban a savanyú pH-jú talajoknak köszönhetően nagyon sok feketeberkenye-ültetvény található, Magyarországon a meszes talajaink a bodzatelepítést teszik lehetővé.

A leg­ismertebb feketeberkenye-fajták a Viking® és a Nero®, de már megjelent a faiskolai forgalomban a hazai nemesítésű Rubina® is.

Merisztémaszaporítással készítik a tápkockás palántáit. Házikertben magról is kel, de amíg nem fordulnak termőre (harmadik-negyedik év), nem tudhatjuk, hogy milyen kedvező vagy kedvezőtlen tulajdonsággal rendelkeznek a növények.

Homoktövis

Szupergyümölcsnek kiáltották ki, több országban nemesítik a homoktövist. A legismertebbek a német, az orosz és a román fajták. Házikertekben a Lubera cég termős Tytti® és porzós Tarmo® fajtájával találkozhatunk. Hogy miért éppen ezekkel? Erre a kérdésre nem tudok válaszolni. Talán kötődik egymáshoz a nemesítő és a szaporító cég, és ezért nem más ismert fajták jelennek meg a házikerti kínálatban.

Ezek a fajták nem tövis nélküliek, de a kiválasztásnál az egyik cél, hogy minél kevesebb tövis legyen a házikerti fajtákon.

Nagyüzemi szüretkor a terméssel berakódott egész vesszőt lemetszik, majd lefagyasztják, és fagyottan, géppel leverik róla a bogyókat. Ebben az esetben nem számít az, hogy mennyire tövises. Házikertben viszont kézzel, bogyónként szedve nagyon is lényeges.

A szaporítás jelen esetben szövettenyésztéssel történik, de a legfelkapottabb szaporításmód a fás dugványozás.

A nagyüzemi faiskolákban is ezt alkalmazzák. Magvetéssel is szaporítható, de abból heterogén állomány lesz, nemenként kb. 50-50% porzó és termő, és fiatal korban megfejthetetlen, hogy melyik milyen nemű. A harmadik-negyedik évben termést hoznak a nővirágú magoncok, ott lehet szelektálni, hogy melyek a nagyobb bogyójúak és kevesebb tövissel rendelkezők.

Bodza

Az utóbbi tíz-húsz év legfelkapottabb bogyósgyümölcse a bodza, sok ezer hektárt telepítettek belőle. Jól viseli a magyar klímát és talajadottságokat, könnyen termeszthető, és a szedése sem bonyolult. Ipari alapanyagként szolgál.

A legismertebb fajtája a Haschberg. Mivel öntermékeny, tisztán telepíthető a fajta, nincs szüksége porzópartnerre.

Termesztésbe került még két dán fajta, a Sampo® és a Samil®, ezeknek a koraiság az előnye. A házikerti kínálatban a Haidegg-sorozatból a 17-es szerepel, aminek extra nagy virágzata van és nagyon sokat terem. A nemesítés során sok érdekes fajta született, így a színes levelűek közül például a nagyon sötét árnyalatú Black Beauty®.

Füge

Sokan kacérkodnak a mediterrán növények honosításával, amiben sokat segít, hogy a szelekciók során előkerülnek hideg- és fagytűrő fajták is. A fügének is számos fajtáját szaporítják a faiskolák, és a termés mérete, illetve változatos színe mellett az egyik fő szempontjuk a téli fagytűrés. A jelenleg ismertebb fajtákból a Morena® és a Peretta® talán a legérdekesebbek.

A füge elég könnyen szaporítható növény. Mind fás, mind félfás dugványa kiválóan megered, és légbujtással is könnyen meggyökereztethető.

A képen látható szaporítóanyag szövettenyésztéssel készült. A fügénél a magvetés nem ajánlott, a magjai általában léhák.

Az új fajták szinte kivétel nélkül licenccel védettek, továbbszaporításuk tilos. A nemesítők abból élnek, hogy a hivatalosan eladott szaporítóanyagok után megkapják a részüket, a licencadó cégek pedig behajtják ezeket és odafigyelnek, hogy jogtalanul senki se szaporítsa, ne hirdesse a fajtáikat. Nagyon sok munka fekszik az új fajták nemesítésében, ezért be kell tartani a szabályokat, csak így juthatunk hozzá a fajtaújdonságokhoz.

Előző cikkek a témában:

Málna és különleges bogyósok

Ribiszke, köszméte, szamóca modern kivitelben

Csonthéjasok törpe alanyon

Palesits Zsolt

Palesits Faiskolai Kft.

Forrás: Kertészet és Szőlészet