Back to top

Légy a kertben – kertművészeti napok

Idén 18. alkalommal rendezik meg az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokat a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélykertben június 3. és 5. között, amelynek mottója – Légy a kertben. A rendezvény kiemelt témája ezúttal a biodiverzitás, a klímaváltozás és tájépítészet lesz.

Ahogyan eddig minden évben, most is gazdag programmal készül a szervező Károlyi József Alapítvány.

Csehország és Franciaország kiemelt vendégként szerepel a rendezvényen, az országok képviselői pedig érdekes szakmai előadással készülnek.

Igor Kyselka, brnói tájépítész, a csehországi biológiai sokféleséget növelő, tájépítészeti projekteket mutatja be, míg Didier Wirth, az Európai Kertészeti és Tájépítészeti Intézet elnöke az európai kertek jövőjéről fog beszélni.  Diane Ortolani a monacói botanikus kert, a Jardin-Exotique de Monaco igazgatójának előadásából pedig képet kaphatunk a monacói egzotikus kert

történetéről.

Emellett további izgalmas előadások hangzanak el Zólyomi Zsolt, parfümőr például arra ad választ, hogy hogyan fejlődtek a természetes növényi illatanyagok az évszázadok során, Alessandro Reali, volt vatikáni kertész pedig a talaj fontosságra hívja fel a figyelmet. Orlóci László az ELTE Füvészkert igazgatója előadásában az időjárási anomáliák és a dísznövények fajtahasználat változásának összefüggéseire mutat rá.

A három napos rendezvényen számos kertészet mutatkozik be egyedi és sok növénykülönlegességet is felvonultató kínálatával, emellett kerti kiegészítők és bútorok kiállítását is megtekinthetik az érdeklődők.

A már hagyománnyá vált botanikai séták és az izgalmas gyermekprogramok sem maradnak el.

A kastély termeiben tárlatok várják a látogatókat, többek között, virágokat, növényeket ábrázoló akvarell- és olajfestmények láthatók, de bemutatják a beregszászi keresztszemes hímzés gyöngyszemeit is. A nyitó napot pedig a hagyományokhoz híven az Alba Regia Szimfonikus Zenekar koncertje zárja.

 

Szintén hagyományosan részt vesz a Kertbarát Magazin is a kiállításon, ahol többek között kedvezményes előfizetéssel is várják a látogatókat.       

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

35. Bábolnai Gazdanapok - Szakmai Kerekasztal programok

Tekintse meg témáinkat és találkozzunk Bábolnán!

Új burgonyafajták és az éghajlatváltozás

Az aszály Németországban is kihívássá vált a burgonyatermesztők számára. A burgonyanemesítők már olyan fajtákat nemesítenek, amelyek kevesebb csapadékkal is beérik, azonkívül kevesebb műtrágyára van szükségük és ellenállnak egyes vírusoknak és kártevőknek.

Év bortermelője, borászati kémia, adminisztráció és növényvédelem

Jó sűrű programot hozott össze a szekszárdi Ferenc Vilmos borakadémikus Villányban, Günzer Tamás Pincészetében mintegy negyven villányi borász részvételével. Itt volt Nyúlné dr. Pühra Beáta, a 2021-es esztendőben megválasztott Év bortermelője, akit Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnöke köszöntött.

Hogyan lehet gazdálkodni dráguló áramszolgáltatás mellett?

A megugró energiaköltségek meggondolásra késztetik a termelőket. Azt kérdeztük Csizmadia György nagyvenyimi családi gazdálkodótól, hogyan tud megbirkózni a helyzettel, milyen kilátásai vannak. Elsősorban a hűtés és az öntözés igényel sok elektromos áramot egy gyümölcstermelő gazdaságban, és az almára kell a legtöbbet költeni emiatt.

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

A chilei gyümölcstermesztők az anyagi összeomlás szélén

Tízből kilenc chilei gyümölcstermelő aggódik amiatt, hogy költségei növekedése és a globális logisztikai válság miatt nem tud felkészülni a 2022–23-as szezonra, derül ki a chilei gyümölcstermelők szövetsége, a Fedefruta felméréséből.

Zöldség-kereskedelem: a kereslet-kínálat dönt

A vásárlási szokások folyamatosan alakulnak. A fogyasztók szeretnek minél több mindent egy helyen beszerezni, meghatározó lett az áruházláncok, diszkontok szerepe. A betárolás nem divat, a rendkívüli helyzet kivételével mindenből annyit vesznek az emberek, amennyire épp szükségük van.

A cserepes dísznövények a sor végén

Tavalyelőtt az üvegházi hajtatás 95%-ában alkalmaztak biológiai védekezést Hollandiában, amíg 2012-ben ez az arány még csak 78, 2016-ban pedig 92% volt.

Védjük meg a tujákat

Egyre gyakrabban láthatunk olyan sövényeket, amiben fertőzött tuják is vannak, így fennáll a lehetősége, hogy a közelükben lévő egészséges növények is előbb-utóbb megbetegszenek és elpusztulnak. A legyengült növényeket viszonylag új kártevő támadja meg.

Intenzív zöldtető hétezer négyzetméteren

A Néprajzi Múzeum új épületét májusban adták át a budapesti Városligetben, az Ötvenhatosok terén. A zöldfelülettel foglalkozó szakemberek számára a munka igazi különlegessége a 7000 négyzetméteres zöldtető lett, melynek legmagasabb pontjáról szép kilátás nyílik a környékre.