Back to top

Tovább dübörög a szabadidőlovasok vonata

Nemrégen volt a Szabadidős Szakág tisztújítása, a közgyűlésen a szak­mai terveket is megvitattuk, és a számos bevált program mellett újak is meghirdetésre kerültek. A frissült szakbizottság egy irányba halad, a feladatok meghatározása és megvalósítása az eredményekben mutatkozik meg.

A szabadtéri szezon nyitásával egyre több a belépő egyesület, helyszín és lovas, ezzel együtt pedig növekednek a startszámok is.

A több száz start egy hétvégén már nem számít kuriózumnak, sőt előfordult olyan hétvége is, amikor kilenc helyszínen közel ezerötszáz startot regisztráltak szabadidős versenyeken.

A szakemberképzésnek és a támogatásoknak is köszönhetően óriási a fejlődés a versenyek színvonalában is. Képzett lovasok egyre minőségibb lovakon, az MLSZ többi szakágainak bírálataival együtt viszik végbe a szakág fejlődését. Kétségkívül a versenyirodák, bírók és pályaépítők érdeme van leginkább ebben. A 2022-es évtől dicséretben részesülnek a rendező helyszínek is, hiszen nagy fejlődésen estek át sokan a korábbiakban is minőségi szolgáltatást nyújtók mellett.

Fotó: Somogyvári Anett

A rengeteg verseny leköti az egyesületek, lovardák figyelmét, akik a januárban megjelent ranglisták szűrése által éles képet kaphatnak lovasaik, lovaik, egyesületük, lovardájuk, sőt edzőjük helyezéséről is. Felhívjuk a figyelmet, hogy az ügyfélkapun fontos a lovardát is az egyesület mellé regisztrálni, valamint a lovassal foglalkozó minden edző nevét feltüntetni.

A szabadidős döntő képe is sok lovas szeme előtt lebeg, javasolt a versenyeket ennek megfelelően kiválasztani, tervet készíteni a versenynaptár alapján.

Újabb támogatási lehetőség is érkezett a honlapon szereplők mellé, mégpedig az egyesületeknek szóló rajtengedélyvizsga- támogatás. A Magyar Lovassport Szövetség azon egyesületei vehetik igénybe, amelyeknek bármely szakágban 2022-ben rajt- engedélyvizsgát tett lovasuk van. A támogatás részletes leírása a szabadidős honlapon megtalálható.

Kiemelendő, hogy hamarosan felkerülnek a Szabadidős Szakág edzőtáborainak részletei, melyek a korábbi évek tapasztalataihoz igazodva szolgálják a lovasok és edzők szakmai fejlődését. Programjainkkal, szakmai csapatunkkal a versenyszezonban is szolgáljuk a szabadidős közösség érdekeit.

Mindenkinek sikeres, balesetmentes versenyzést kívánunk!

Szabadidős Szakbizottság

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2022/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Céltudatosság és komoly tervek

Augusztusban újabb szakág fiatal tehetségét mutatjuk be. Ezúttal a rendkívül összetett, három számból álló – díjlovaglás, cross country és díjugratás – military, vagy más néven lovastusa világában sikeres Grósz Katával találkoztunk.

Elnöki győzelem a 100. Magyar Derbyben

President váratlan győzelmének és Stanislav Georgiev idomár–lovas egész napos fölényének lehettek szemtanúi a szokásosnál is ünnepélyesebb hangulatban megrendezett Derby-nap nézői. Az év legfontosabb versenyében a tréner kettős győzelmét Maxim második helye biztosította be, akinek mindössze egy orrhosszal, de sikerült megelőznie a harmadik Spartan Devilt.

Világbajnokságokra készülve

Minden a világbajnokságok körül forog nyár végén a fogatsportban, legalábbis ami a négyes és az egyes fogatokat illeti; van tehát mire készülniük a magyar hajtóknak. De nemcsak a hajtók készülnek, hanem a versenyrendezők is, hiszen nincs már messze 2024 sem, amikor – 1984 után, 40 év után ismét – Szilvásvárad lesz a négyesfogathatjó-világbajnokság házigazdája.

Ismét lehengerlő formában

Alagon nemcsak a legnagyobb, hanem a legtöbb jó lovat készítő istálló is Stanislav Georgievé. A sampion zsoké és idomár másodszor nyert Magyar Derbyt az idén. A győztes President felkészítése azonban számos kihívást rejtett magában, és a verseny után meg is kellett műteni a lovat.

Tatai izlandilovas a dobogón

A tatai székhelyű Magyar Izlandi Lovas Egyesületet két éve vették fel a Nemzetközi Izlandi Lovasszövetség tagjai közé, a hazai tenyésztést és kiképzést dicséri, hogy a Közép-Európa Bajnokságon egy második és egy harmadik helyezést értünk el.

Sportlovak és őshonos fajták

Egyes ősi vagy régi lófajtáink fennmaradása – az állami ménesek feloszlatása után – az úgynevezett köztenyésztésnek volt köszönhető. Jelenleg is van olyan őshonos fajtánk, amelynek a jövője csak a magántenyésztők elhivatottságán múlik. Erről is beszélgettünk Fekete Balázzsal, a Hód-Mezőgazda Zrt. állattenyésztési és kiállítási igazgatójával, aki maga is furioso-north star tenyésztő.

Élmények a pásztorok és madarak földjén

Az ország első nemzeti parkja, a Hortobágyi Nemzeti Park egész nyáron várja látogatóit gazdag programkínálatával, melyben mindenki megtalálja a megfelelőt, akár a természetbe vágyik, akár a kulturális értékeket kutatja.

Jól szerepeltek díjugratóink a Szilvásvárad Masters-en a szakági elnök szerint

Elégedett a Szilvásvárad Masters nemzetközi lovas sorozat díjugrató-versenyén elért eredményekkel a szakági elnök.

Dariya második helye a Turf-Galán

A szlovák lóverseny egyik legnagyobb eseménye, a 38. Turf-Gala ismét a cseh lovak fölényét hozta, akik az öt nagyversenyből négyet megnyertek. A kétlovas magyar miniküldöttség becsületét Dariya védte meg a Cena Arvy második helyével, míg a rendezőkét Opasan a Szlovák Nagydíjban aratott biztos győzelmével.

Árnyékolás és/vagy éjszakai műszak - hogyan védjük az állatokat a hőségtől?

A napokban enyhült a forróság, most „csak” hőség van. A sajtóban arról sok szó esik, hogy a társállatokkal ilyenkor mi a teendő, de a hőség a haszonállatokat is megviseli, ami ellen a gazdálkodóknak is védekezniük kell. A korszerű istállókban már kiküszöbölhető, de legalább csökkenthető a hőstressz, de a kisebb termelőknek más megoldásokat kell kitalálniuk.