Back to top

Máté Milán: Szarvasokkal táncoló

Jelen sorok írója együtt gyerekeskedett Milánnal, amikor még a Balatontól délre fekvő Nagy-berek igazán vadregényes, már-már Tüskevárba illő vidék volt. Rengeteget jártuk ezt a területet, ahol – bár viszonylag kevesebb az erdő, de – sok a nádas, bozótos, vadrejtő sűrűség.

Máté Milán
Máté Milán
Nincsenek szabályosan, egyenesre növő fák, de vannak girbegörbe öreg füzek, süntökkel befutott csalitosok és víz, amelyben sokszor merült el a csizmánk szára. Ez volt az a táj, amely a lelkünkbe véste a természet, a benne helyet foglaló élőlények szeretetét.

Ma már sokkal szabályozottabb a berek, azonban Milán ma is látja a régi idők természeti szépségeit, sőt már másoknak is bemutatja fényképein keresztül.

Az élet úgy hozta, hogy kettőnk közül ő maradt ott, és az eltelt jó néhány év alatt megkedvelte a fotózást.

A kedvtelésből passzió lett, az életét meghatározó tevékenységgé nőtte ki magát. Sosem élt nagy lábon, de szenvedélyétől hajtva mindig tudta fejleszteni a „gépparkját”. Azóta szinte nincs olyan hajnal vagy naplemente, amit ne Isten szabad ege alatt töltene. Még akkor is kimegy fotózni, amikor nyáron, a Balaton-parton dolgozik, és reggeltől késő estig talpon van. Ennek látható is az eredménye, hiszen sok, ritkán megfigyelhető fajt sikerült már megörökítenie. Lencséje elé került többek közt uráli bagoly, parlagi sas, daru, cigányréce, jégmadár, vadmacska. De a legkedvesebb témája – talán örökre – a gímszarvas maradt. Róluk készül a legtöbb kép. Órákon át tudunk beszélgetni róluk, azonosítgatjuk őket a képek alapján.

„Vajon ez a sokágú idén is a major mögötti beálló helyet választja szeptemberben? Reméljük most is visszatér!”

Így latolgatjuk a dolgokat, akár késő éjszakáig. Esztendőkre visszamenőleg vannak régi ismerősei a szarvasok közül, akik megteszik neki azt a szívességet, hogy évről évre megállnak a nyiladékon néhány jó fotó erejéig. Mi pedig – a csodálók – az állunkat keresve tanakodunk, hogy ezt vagy azt a bikát vajon hogyan sikerült újra előkerítenie.

Fotó: Máté Milán

Ezen a fotón is egy ilyen gímbika szerepel. Vele négy éve randevúzgat rendszeresen, minden szeptemberben.

A képen a reggeli napfényben – talán régi harcain – elmerengő, nemes vad látható, ahogyan egy árokból kilépve megállt, Milántól nagyjából 30 méterre. „Ezek azok a lélegzetelállító pillanatok, amelyek megörökítésével nemcsak a természet ezer arcát igyekszem bemutatni, hanem a saját érzelemvilágomat is felfedhetem” – vallja Máté Milán.

Bene Zsolt
Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2022/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Stefi vonulása Bátáról Kongóba

Viszonylagos gyakorisága ellenére, sokan soha nem látnak darázsölyvet. Ennek egyik oka, hogy könnyen összetéveszthető más fajokkal, elsősorban az egerészölyvvel. A másik ok pedig, hogy hozzánk április közepén, május elején, a fehér gólyák után több héttel érkezik meg. Fészkét tehát a már kizöldült erdőben építi, és nagyon korán, augusztus második felében megkezdi az őszi vonulást.

Erdőtűz a Bükkben: tart a kárfelmérés

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. kezelésében van az a Miskolc külterületén, Jávorkút közelében levő, állami tulajdonú erdőterület, amelyen tűz pusztított. A pénteken délután 16.00 óra körül keletkezett tűz nagyrészt a Lillafüredi, kisebb mértékben pedig a Répáshutai Erdészeti Igazgatóság területén jelentkezett, összesen mintegy 65 hektáron.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Írjon levelet Kittenberger Kálmánnak!

A Nimród Vadászújság 2022-ben első alkalommal írja ki a Sólyom-díjat, amely nevét a 110. évfolyamában járó lap neves publicistájáról, Kittenberger Kálmán levelezőtársáról, Láng Rudolfról kapta.

Egy helyen a vadászatot érintő legaktuálisabb témák

Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) hatvani székházában tartottak tanácskozást június 21-én a Vadászkamara Területi Szervezeteinek titkárai. Az egyeztetés során a legaktuálisabb témákat vették górcső alá, ezek közül is kiemelt napirendi pont a Hivatásos Vadász Eszközbeszerzési Program volt.

Magyar erdők jó kezekben

A magyar kormányzat, a magyar agrárium számít a magyar erdőkre, és számít az erdőket kezelő erdész szakemberekre – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, az Országos Erdészeti Egyesület 152. alkalommal megrendezett vándorgyűlésén a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Megfékezték a lángok továbbterjedését a Bükkben

Megakadályozták a lángok továbbterjedését Miskolc külterületén, Jávorkút közelében, ahol mintegy száz hektárnyi területen gyulladt ki a fenyőerdő - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-t.

Mauna Manufaktúra: a hegy csendje

A megfelelő lábbeli nemcsak kényelmes, de kellően tart is, ami különösen fontos, ha megrögzött természetjárók vagyunk. Jóravaló bakancs hiányában már egy rövid barangolás is kész rémálommá válhat. A Dunakanyar ölelésében fekvő Nagymaroson, a Mauna Manufaktúra műhelyboltjában megbízható minőségű, kézzel készített bakancsok várják a természet kedvelőit Mosonyi Annamária és csapata jóvoltából.

Fokozottan tűzveszélyes időszak, csütörtöktől már Pest és Veszprém megyében is

A tartós kánikula okozta szárazság és az ebből adódó, fokozott tűzkockázat miatt június 30-tól Pest és Veszprém megyében is életbe lép a fokozottan tűzveszélyes időszak - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.

Kategóriájában harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a Nyíregyházi Állatpark

Harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a 250 és 500 ezer látogatószám közötti kategóriában a Nyíregyházi Állatpark az egyik független állatkerti szakértő felmérése szerint. Az elismeréssel járó díjat kedden adták át a sóstógyógyfürdői látványosságban.