Back to top

Metszés egyszerűen: néhány alapszabály a siker érdekében

A metszés célja a növények formájának alakítása ezzel együtt a termésmennyiség szabályozása. Ha sok termés van egy növényen akkor azok aprók lesznek, ha kevés marad, azzal pedig az a gond, hogy kevés. A metszéssel a növényvédelmi problémákat is csökkenthetjük.

Metszés - néhány alapszabály a siker érdekében | MMG

A metszés ideje

Általában ősszel és tavasszal szokás metszeni, ám erre az alakító munkafolyamatra bármikor szükség lehet, mondjuk egy vihar utáni sérült részek eltávolításakor. Nyáron is lehet metszeni, amikor szükséges: van aki megvárja a gyümölcs érését, és azt a rossz helyen levő ággal együtt vágja le, így az aktuális évi termés még megmenekült.

Díszcserjéknél arra figyeljünk, hogy ne a virágzás előtt metsszünk, mert azzal a virágzás mennyiségét csökkentjük. Ezeket legcélszerűbb az elvirágzás után alakítani, így bőven lesz még idejük a jövő évi virágkezdemények kialakítására.

Nem csak tavasszal és ősszel kell metszeni
Nem csak tavasszal és ősszel kell metszeni
Fotó: wikipedia

Beteg, sérült és száraz részek

A beteg és elszáradt részeket folyamatosan távolítsuk el a növényekről. A metszésnél fő irányelv, hogy a növény koronája szimmetrikus legyen, hiszen egy aszimmetrikus növény könnyebben lesz vihar áldozata. Lényeges, hogy a korona ne legyen túl zárt, az ágrendszert jól átjárhassa a szél, és minél jobban bejusson a Nap fénye. Ezek azért fontosak, hogy a csapadék, vagy a hajnali harmat minél előbb leszáradjon a levelekről, így azok kevésbé lesznek fogékonyak a bakteriális és gombás fertőzésekre.

Metszéskor tartsuk szem előtt, hogy a lemetszett rész alatt megmaradt, legfelső rügy fog kihajtani. Ha ez befelé áll, akkor sűríti majd a koronát, ha kifelé, akkor terebélyesebbé teszi.

A gyökérmetszés is egyfajta metszés
A gyökérmetszés is egyfajta metszés
Fotó: youtube
A meszlapokról

A metszési felületek, a metszlapok mindig legyenek simák, nem pedig szálasan roncsoltak, ehhez éles, jó minőségű metszőolló szükséges. A metszlap lehetőleg a megmaradó felső rügy irányával ellentétesen lejtsen, így az arról lefolyó víz nem a rügyet áztatja.
A roncsolt vágásszélek nehezebben gyógyulnak, így tovább állnak ott nyitott kapuként a kórokozók előtt.
Számítsunk rá, hogy a nagyon intenzív metszés nagyon intenzív hajtásnövekedést indít majd el. Ha egy növényt évekig nem metszettünk nem biztos, hogy jó ötlet most egy alkalommal pótolni az eddig elmulasztott munkákat. Minél erőteljesebben metsszük meg a növényt, az annál gyorsabban fogja újra eredeti méretét elérni. Ennek oka a gyökér, lomb arány változása. Ha minden ágat felére, harmadára visszavágunk, sőt itt-ott bele is ritkítunk, az ágrendszer méretét lecsökkentjük, ezzel a leendő lombmennyiséggel ugyanezt tesszük. De a növény érzi, hogy a gyökerei ennél sokkal nagyobb zöldtömeg ellátására képesek, így igyekszik ezt vízhajtások létrehozásával pótolni. Szóval elhanyagolt növényeket vagy mértékkel metszünk, vagy intenzív metszésüknél számítsunk arra, hogy jövő évben a nyár folyamán is kell majd zöldmetszéssel korrigálnunk az erős hajtásnövekedést. Idős fák cserjék esetén az ifjító metszéskor jót tehet a jelentős koronacsonkítás, hiszen az utána előtörő sok új hajtásból könnyebben kiválogathatjuk, kialakíthatjuk a már ifjított koronát.

A felkopaszodás oka a rossz benapozottság

Felkopaszodó cserjék egyes ágait érdemes tőből eltávolítani ilyenkor. Ha csak felül metszünk, akkor csak abban a szintben serkentjük majd a tavaszi hajtásnövekedést, de ettől a felkopaszodott cserje talaj közelben még nem fog elkezdeni újra belevelesedni. Ha azonban a talajszintben vágva is eltávolítunk elöregedett részeket, akkor kihajtásra ösztönözzük a gyökérnyaknál levő rügyeket, és egyúttal helyet is csinálunk az onnan előtörő hajtásoknak, melyek már alulról kezdve is levelesek lesznek, így tehetünk a felkopaszodás ellen.

Ezzel együtt az ilyen cserjéknek a felső részeit és érdemes ritkítani, hogy a napfény a tő közeli részeket is érje. Ha ezt nem tesszük meg, fény híján a talajról induló fiatal hajtások ismét hamarosan felkopaszodnak, hiszen a növénynek csak ott van szüksége levélre, ahol azt használni is tudja a Nap fényének összegyűjtésére és felhasználására.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kivi fogyasztás elképesztő hatásai

A kivi egy nagyon népszerű gyümölcs, mely rendszeresen helyet kap a reggeli vagy az ebédlőasztalon. Akár a zabpehely tetejére szeletelve, akár kanállal fogyasztva, egy kedvelt egészséges gyümölcs, amely merész és édes ízéről ismert. Mivel tele van élelmi rostokkal, antioxidánsokkal, C-vitaminnal és számos más vitaminnal, számos módon támogatja az egészséget.

A margarin viszi a prímet az élelmiszerek áremelkedésében

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 13,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Mi történik a testünkkel, ha körtét eszünk?

A körtét évszázadok óta előszeretettel fogyasztják nagyszerű íze és állítólagos egészségügyi előnyei miatt. Az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyümölcs, amely sós vagy édes receptek része lehet. Ahhoz, hogy a körte minden egészségügyi előnyét élvezhessük, mindenképpen együk meg az egész gyümölcsöt, mivel a magas antioxidáns mennyisége a színes héjában koncentrálódik.

Nőtt a mezőgazdaság kibocsátási értéke tavaly

A mezőgazdaság kibocsátása 2021-ben 3378 milliárd forintot tett ki, 15 százalékkal nőtt 2020-hoz képest; a 17 százalékos árindex mellett a volumen 2,1 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal az MTI-vel.

A chilei gyümölcstermesztők az anyagi összeomlás szélén

Tízből kilenc chilei gyümölcstermelő aggódik amiatt, hogy költségei növekedése és a globális logisztikai válság miatt nem tud felkészülni a 2022–23-as szezonra, derül ki a chilei gyümölcstermelők szövetsége, a Fedefruta felméréséből.

A cserepes dísznövények a sor végén

Tavalyelőtt az üvegházi hajtatás 95%-ában alkalmaztak biológiai védekezést Hollandiában, amíg 2012-ben ez az arány még csak 78, 2016-ban pedig 92% volt.

Védjük meg a tujákat

Egyre gyakrabban láthatunk olyan sövényeket, amiben fertőzött tuják is vannak, így fennáll a lehetősége, hogy a közelükben lévő egészséges növények is előbb-utóbb megbetegszenek és elpusztulnak. A legyengült növényeket viszonylag új kártevő támadja meg.

Intenzív zöldtető hétezer négyzetméteren

A Néprajzi Múzeum új épületét májusban adták át a budapesti Városligetben, az Ötvenhatosok terén. A zöldfelülettel foglalkozó szakemberek számára a munka igazi különlegessége a 7000 négyzetméteres zöldtető lett, melynek legmagasabb pontjáról szép kilátás nyílik a környékre.

Új színes narancsfajta

A citrus tristeza virus (CTV) megjelenése nagyon súlyosan érintette a citrusfélék termesztését Szicíliában. Nincs olyan régió, ahol ne fertőzött volna meg szinte teljes ültetvényeket a kórokozó, a gazdák bevételei meredeken zuhannak.

Pontosan méri a gyümölcsök és zöldségek vitaminszintjét egy eszköz

A gyümölcsökben és zöldségekben lévő vitaminok számának valós idejű mérése a terepen hamarosan valósággá válik, köszönhetően egy olcsó, könnyen használható bioszenzornak, amelyet német, belga és holland tudósok fejlesztettek ki.