Back to top

Ismét Farkaslaka lovasa nyerte a Székely vágtát

Rekkenő hőségben és felfokozott hangulatban vette kezdetét a 11. Székely Vágta legvártabb pillanata, a két döntő futam. Népes közönség várta a legjobb nyolc lovast, akik a szombati kvalifikációs futamokból küzdötték magukat a vasárnapi döntőkbe.

A Vágta történetében először mindhárom székelyföldi megye képviseltette magát a mindent eldöntő futamokban. Végül Kelemen Sándor Géza, Etéd település színeiben, Viktor hátán nyerte a Góbé futamot. A 11. Székely Vágta győztese Tamás Csaba, Farkaslaka település képviselője, Villámlás lovával - írja a szekelyvagta.ro.

A győztes Tamás Csaba, Farkaslaka képviselője Villámlás nevű lova nyergében
A győztes Tamás Csaba, Farkaslaka képviselője Villámlás nevű lova nyergében
Fotó: MTI - Kátai Edit

A Góbé futam mind a négy lovas számára jó start volt, az első félkörig egyben is voltak a lovak, aztán Réty lovasa elhagyta a mezőnyt és egy körön át tudta tartani pozícióját. Az látszott, hogy a verseny egyetlen női versenyzője, Kereszturi Nikolett nagyon küzd a feljutásért, az utolsó körben pedig sikerült is neki a bravúr, megelőzvén társait. Közben váltás történt az első helyen is, az etédi ló, Viktor tört az élre, és tartotta helyét egészen a célig.

A 2022-es Góbé futam idei legjobbjai Kelemen Sándor Géza és Viktor, Etéd színeiben,

akik 3.000 lejjel lettek gazdagabbak. A díjat Demeter János, a Vadon egyesület elnöke, a Székely Vágta társszervezője adta át. A második legjobb az erdőszentgyörgyi Kereszturi Nikolett lett Bella-Bársonnyal, az ő nyereményük 2.500 lej, amelyet szintén a Székely Vágta szervezőcsapata részéről Dancs Zsolt adott át. A harmadik díjat Ferencz Csongor-Szabolcs vitte haza, települése, Réty számára Villám lova nyergében. Pénznyereményük 2.000 lej, amelyet a Székely Vágta szervezőcsapata részéről Grubisics Levente adott át.

A 2022-es Székely Vágta első három helyezettje szintén nívós díjakkal tért haza. A dobogó harmadik fokára Csíki Árpád lépett, Sepsiszentkirály színeiben, Lord Black nyergében. Ők 3.000 lej értékű pénznyereményt és huszárcsákót vittek haza, amelyet Winkler Zsolt, a Nemzeti Vágta nevezési- és elővágta igazgatója adott át nekik. A dobogó második fokára György Mátyás Zsolt állhatott, aki Komodusszal indult Sepsiszentgyörgy számára. Díjuk 4.000 lej értékű pénznyeremény és egy huszárcsákó, amelyet Deszke Jánostól, Maksa község polgármesterétől vettek át.

 Az első helyezett Tamás Csaba, Farkaslaka képviselője a vándorszablyával (k), mellette a második György Mátyás Zsolt, Sepsiszentgyörgy (b) és a harmadik helyezett Csiki Árpád, Sepsiszentkirály képviselője (j) a Székely Vágta eredményhirdetésén
Az első helyezett Tamás Csaba, Farkaslaka képviselője a vándorszablyával (k), mellette a második György Mátyás Zsolt, Sepsiszentgyörgy (b) és a harmadik helyezett Csiki Árpád, Sepsiszentkirály képviselője (j) a Székely Vágta eredményhirdetésén
Fotó: MTI - Kátai Edit

Az első helyezettnek több díj jutott: az Incitato-díjat az egyesület részéről Tóth Ildikó adta át, az idei alkotás a 2021-es Incitato táborban készült, Vincze László Lovam, megmentőm című tusrajza.

A legjobb lovas átvette a vándorszablyát is, egy 1845 mintájú lovastiszti szablyát, amelyet egy évig őrizhet. A Székely Vágta 2022-es nyertese emellett megtarthat egy 1904 mintájú, magyar lovastiszti szablyát.

A szablyákat Dr. Nagy József, a Székely Vágta főkapitánya adta át. Az első helyezett pénznyereménye 6.000 lej és egy aranyzsinoros törzstiszti csákó, amelyet Magyarósi Imola, a Vadon Egyesület elnöke és a Székely Vágta társszervezője adott át.

A 11. Székely Vágta első három helyezett lovasa részt vesz a 2022. október 1–2. között tartandó budapesti Nemzeti Vágtán.

Forrás: 
szekelyvagta.ro

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Céltudatosság és komoly tervek

Augusztusban újabb szakág fiatal tehetségét mutatjuk be. Ezúttal a rendkívül összetett, három számból álló – díjlovaglás, cross country és díjugratás – military, vagy más néven lovastusa világában sikeres Grósz Katával találkoztunk.

Elnöki győzelem a 100. Magyar Derbyben

President váratlan győzelmének és Stanislav Georgiev idomár–lovas egész napos fölényének lehettek szemtanúi a szokásosnál is ünnepélyesebb hangulatban megrendezett Derby-nap nézői. Az év legfontosabb versenyében a tréner kettős győzelmét Maxim második helye biztosította be, akinek mindössze egy orrhosszal, de sikerült megelőznie a harmadik Spartan Devilt.

Világbajnokságokra készülve

Minden a világbajnokságok körül forog nyár végén a fogatsportban, legalábbis ami a négyes és az egyes fogatokat illeti; van tehát mire készülniük a magyar hajtóknak. De nemcsak a hajtók készülnek, hanem a versenyrendezők is, hiszen nincs már messze 2024 sem, amikor – 1984 után, 40 év után ismét – Szilvásvárad lesz a négyesfogathatjó-világbajnokság házigazdája.

Ismét lehengerlő formában

Alagon nemcsak a legnagyobb, hanem a legtöbb jó lovat készítő istálló is Stanislav Georgievé. A sampion zsoké és idomár másodszor nyert Magyar Derbyt az idén. A győztes President felkészítése azonban számos kihívást rejtett magában, és a verseny után meg is kellett műteni a lovat.

Európa a madárinfluenza elleni védőoltás elfogadását szorgalmazza

Az év első felében nagyon sok európai országban kellett baromfiállományokat leölni a madárinfluenza miatt, ezért az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei szeretnék megvizsgálni a vakcinák jövőbeni felhasználását a járványok elleni küzdelemben.

A haltermelést sem kíméli az aszály

A száraz, aszályos időjárás egyre nagyobb károkat okoz a hazai tógazdasági haltermelésben is. A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar szakembere szerint a problémára részben megoldást jelenthet a ritkító halászat, ha az állomány egy részét már a tenyészszezon közben lehalásszák.

A karolin réce

A karolin vagy karolinai réce – egyes helyeken kisasszonyréce – őshazája Észak-­Amerika, onnan került Európába. A gácsér feje és a meghosszabbodott tarkó fénylő fekete. A háta a farokig bársonyos fekete, torka fehér, melle gesztenyebarna fehér pontokkal, a szárnyoldalak sárgásbarnák.

Bill Gates és Jeff Bezos az USA legnagyobb földbirtokosai között

Az Egyesült Államok legnagyobb földbirtokosainak többsége nem gazdász. Például Bill Gates (Microsoft) 2021-ben is az egyik legnagyobb szántóföld tulajdonos az Egyesült Államokban. A legnagyobbak között azonban csak a középmezőnyben van jócskán lemaradva az Amazon alapítója, Jeff Bezos mögött.

Tatai izlandilovas a dobogón

A tatai székhelyű Magyar Izlandi Lovas Egyesületet két éve vették fel a Nemzetközi Izlandi Lovasszövetség tagjai közé, a hazai tenyésztést és kiképzést dicséri, hogy a Közép-Európa Bajnokságon egy második és egy harmadik helyezést értünk el.

Nőtt a mezőgazdaság kibocsátási értéke tavaly

A mezőgazdaság kibocsátása 2021-ben 3378 milliárd forintot tett ki, 15 százalékkal nőtt 2020-hoz képest; a 17 százalékos árindex mellett a volumen 2,1 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal az MTI-vel.