Back to top

Traktor, quad, lovas kocsi: milyen jogosítvánnyal vezethetők?

Sokszor nem egyértelmű, ha a mezőgazdasági vontatóhoz egy vagy több pótkocsit csatolnak, milyen vezetői engedéllyel kell rendelkeznie a sofőrnek, vagy, kell-e jogosítvány quadra, illetve milyen okmány kell az állati erővel vont jármű esetében? A témáról Pető Attila közlekedési szakértő és szaktanárt kérdeztük.

Traktort két kategóriában lehet engedélyezve közúton használni, mezőgazdasági vontatóként és lassú járműként. A lassú jármú abban különbözik a traktortól, hogy nem tud gyorsabban menni 25 Km/h-nál, piros rendszámú.

Fotó: Pxhere.com

Milyen jogosítvánnyal vezethető mezőgazdasági vontató?

Pető Attila:„B”, „C”, „D” kategóriával. Ebben az esetben a mezőgazdasági vontató csak egy könnyű pótkocsit vontathat.

Milyen okmánnyal vezethető mezőgazdasági vontató két csatolt pótkocsival?

Pető Attila: „T” vagy „CE” kategória meglétével. A mezőgazdasági vontatókra kiemelten a „T” kategóriás jogosítvány érvényes, ezzel az okmánnyal rendelkező vezető kettő nehéz pótkocsit is csatlakoztathat a mezőgazdasági vontatóhoz. Valamint, a kombinált nemzetközi „CE” kategóriájú jogosítvány is megfelelő. A „CE” kategória megszerzésének alapfeltétele a meglévő „C” kategória megléte.

A quad 2010 óta szerepel a KRESZ-ben
A quad 2010 óta szerepel a KRESZ-ben
Fotó: Pixabay.com

A quad műszaki paraméterei alapján lehet négykerekű segédmotoros kerékpár (terheletlen tömege legfeljebb 350 kg) vagy négykerekű motorkerékpár (terheletlen tömege legfeljebb 400 kg). Milyen vezetői okmány megléte szükséges a quadhoz?

Pető Attila: „B” vagy „AM” kategóriával, illetve a nagyobb quad „A” kategóriával vezethető. Ha a quad részt vesz a közúti forgalomban rendszám és forgalmi szükséges hozzá.

Saját földjén a gazda jogosítvány nélkül vezetheti-e quadját például a területe felmérésére?

Pető Attila: Quadra, ha nem vesz részt a közúti forgalomban akkor nem kell jogosítvány, de ilyen esetben csak magánúton, magán területen használható, a terület tulajdonosának az engedélyével. Tehát, ha tegyük fel egy gazda quaddal megy ki a saját területére, amely során nem vesz részt közúti forgalomban, akkor nem alapfeltétel a quad vezetéséhez jogosítvány. Azonban, fontos kiemelni, hogy az útnak, amelyen közlekedni fog nem lehet közút jellege egyetlen útszakaszon sem. Sőt, akár a szántóföldje mellett elhaladó útnak sem lehet ilyen jellege.

Kerti traktorra is kell jogosítvány?

Pető Attila: Lassú járműnek számít, 16 éves kor fölött vezethető. Létezik „K” kategóriás jogosítvány kerti traktorra és állati erővel vont járműre, de a gyakorlatban alig vizsgáznak erre a kategóriára. A kisméretű kerti traktor, ami általában piros rendszámos, akár egy nehéz pótkocsival csatoltan, bármilyen nemzetközi vezetői engedéllyel vezethető, „B”,”C” és „D” kategóriával is.

Fotó: Pxhere.com

Milyen vezetői okmánnyal kell rendelkezni állati erővel vont jármű hajtásához?

Pető Attila: Lovas kocsit engedély nélkül nem lehet hajtani. Hajtásának feltétele a betöltött 16 éves életkor. Hajtható "AM", „A”, „B”, „C”, „D”. „E”, „K”, „T” kategóriákkal.

 

Következő cikkünkben azt nézzük meg, közúton autóval hogyan előzzünk biztonságosan mezőgazdasági vontatót.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Céltudatosság és komoly tervek

Augusztusban újabb szakág fiatal tehetségét mutatjuk be. Ezúttal a rendkívül összetett, három számból álló – díjlovaglás, cross country és díjugratás – military, vagy más néven lovastusa világában sikeres Grósz Katával találkoztunk.

Elnöki győzelem a 100. Magyar Derbyben

President váratlan győzelmének és Stanislav Georgiev idomár–lovas egész napos fölényének lehettek szemtanúi a szokásosnál is ünnepélyesebb hangulatban megrendezett Derby-nap nézői. Az év legfontosabb versenyében a tréner kettős győzelmét Maxim második helye biztosította be, akinek mindössze egy orrhosszal, de sikerült megelőznie a harmadik Spartan Devilt.

Világbajnokságokra készülve

Minden a világbajnokságok körül forog nyár végén a fogatsportban, legalábbis ami a négyes és az egyes fogatokat illeti; van tehát mire készülniük a magyar hajtóknak. De nemcsak a hajtók készülnek, hanem a versenyrendezők is, hiszen nincs már messze 2024 sem, amikor – 1984 után, 40 év után ismét – Szilvásvárad lesz a négyesfogathatjó-világbajnokság házigazdája.

Ismét lehengerlő formában

Alagon nemcsak a legnagyobb, hanem a legtöbb jó lovat készítő istálló is Stanislav Georgievé. A sampion zsoké és idomár másodszor nyert Magyar Derbyt az idén. A győztes President felkészítése azonban számos kihívást rejtett magában, és a verseny után meg is kellett műteni a lovat.

Év bortermelője, borászati kémia, adminisztráció és növényvédelem

Jó sűrű programot hozott össze a szekszárdi Ferenc Vilmos borakadémikus Villányban, Günzer Tamás Pincészetében mintegy negyven villányi borász részvételével. Itt volt Nyúlné dr. Pühra Beáta, a 2021-es esztendőben megválasztott Év bortermelője, akit Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnöke köszöntött.

Hogyan lehet gazdálkodni dráguló áramszolgáltatás mellett?

A megugró energiaköltségek meggondolásra késztetik a termelőket. Azt kérdeztük Csizmadia György nagyvenyimi családi gazdálkodótól, hogyan tud megbirkózni a helyzettel, milyen kilátásai vannak. Elsősorban a hűtés és az öntözés igényel sok elektromos áramot egy gyümölcstermelő gazdaságban, és az almára kell a legtöbbet költeni emiatt.

Elsők közt érhetők el a Széchenyi Kártya Program MAX hitelei a Magyar Bankholdingnál

Elindult a Széchenyi Kártya Program MAX, amely a hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését célozza. Az MKB Bank és a Takarékbank, amely élen járt az eddigi Széchenyi Kártya Programok hitelkihelyezésében, az elsők között nyújtja az ügyfelek részére a megújult program konstrukcióit.

Hitelmoratórium és kamattámogatás a gazdáknak

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is – közölte az agrárminiszter. A biztosítóknak a kárbejelentéstől számított 14 napon belül kárelőleget kell fizetniük az aszálybiztosítások után, a hitelmoratórium iránti igényt pedig szeptember 15-ig kell a gazdáknak jelezni a bankok felé.

Mentességi lehetőségek a 2023-as támogatás igénylési évre egyes vetésváltási és parlag kialakítási szabályok alól

A tagállamok kérésére az Európai Bizottság a bizonytalan globális élelmiszer-ellátási helyzet miatt 2023-ban átmeneti mentességet tesz lehetővé a gazdálkodók számára a területalapú támogatásokhoz kötelezően betartandó egyes vetésváltási és parlag kialakítási szabályok alól annak érdekében, hogy a rendelkezésükre álló szántóterületüket minél nagyobb mértékben élelmiszertermelésre használhassák.

Fejőrobot: "sokkal kényelmesebb az állatoknak is, és nekünk is"

A tiszakécskei Botka-Vincze őstermelői családi gazdaság 120 állatot, köztük 50 tejelő tehenet, annak szaporulatát, illetve hízóbikákat tart mélyalmos istállóban. Az állatok takarmányát 150 hektárnyi szántón termelik meg.