Back to top

Lesz még rosszabb – száraz, forró nyarak Mezőhegyesen

Az aratás hagyományos kezdete, Péter-Pál napja előtt 15 nappal már meg kellett kezdeni az aratást Mezőhegyesen.

Lesz még rosszabb – száraz, forró nyarak Mezőhegyesen | MMG

Az aratáson készült fotógalériánkat itt tekintheti meg.

A június 10-ei és 13-ai próbavágást követően 14-én megindultak a kombájnok a ménesbirtokon. "Az előző évet már 100 milliméter csapadékhiánnyal zártuk az 50 éves átlaghoz képest, és az idén is éppen csak, hogy átléptük a 110 millimétert június 16-ig – mondta Isaszegi Norbert, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese. Tartós vízhiányban szenvednek a növények. A kukorica előveteményű táblán már elkezdődött az őszi árpa aratása, hisz generatív fázisba ugrott a növény, mert nem volt elég víz ahhoz, hogy a normál életciklusát tovább folytassa.

Ezt mutatják a szárítószekrényes víztartalom-mérési eredmények is. 10-én 18, 13-án 12,8, 14-én pedig 10,6 volt az árpa víztartalma.

Az őszi búza termésbecslési eredményei sem jók – a hozamok az elővetemény függvényében is változók.

„Az elmúlt években vagy az ősz, vagy a tavasz volt rendkívül száraz, így az őszi-, vagy a tavaszi vetésű növények megszenvedték a száraz periódusoknak a hatásait. Az előző év is hasonló volt, hiszen tavaly nyáron, június-július-augusztusban 51 milliméter csapadék hullott összesen Mezőhegyesen, ami az őszi vetésű növények tekintetében is gondokat okozott és okoz. De a tavaszi vetésű növényekkel is problémák vannak. 2022 június közepén a virágzáshoz közelít a napraforgó, a kukorica címerezése elkezdődött, így ezeket a növényeket is sújtja az időjárás. A talajvíz tavasszal 2 méter 20-an szokott lenni Mezőhegyesen, most négy méter tízen volt már a tavasz kezdetén – sorolta Isaszegi Norbert.

Ezek után nem meglepő, hogy már vetés előtt öntözték a vetőmag-kukorica termesztésére szánt földeket.

Április-májusban 1 millió köbméter vizet öntöztek ki, és várhatóan egész nyáron folytatni kell. Még úgy is, hogy ebben az évben zajlik az új öntözőrendszer kiépítése – amit persze úgy kell megvalósítani, hogy mialatt az új lineárok vagy centerek szerelése zajlik, még a régi, dobos rendszerrel is kénytelenek öntözni.

Fotó: Csatlós Norbert

Isaszegi Norbert az öntözésről elmondta: Az elvetett 2100 hektár vetőmag kukorica tartja el a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-t: motorja a gazdaságnak. Mi pedig csak öntözéssel tudjuk ezt a növényt életben tartani. Nem azt mondom, hogy pótolni tudjuk a hiányzó csapadékot, mert az lehetetlen, hiszen itt már több száz milliméter hiányzik a növény szempontjából, hogyha az előző évet is ide vesszük.

Az öntözőberendezésekkel, 150 maximum 200 milliméter öntözővizet tudunk kijuttatni, amivel a növény annyit kap, mintha egy átlagos csapadékviszonyú évjárat lenne.

De a vetőmag kukoricának ennél jóval több kell, pontosan az 50 éves átlag csapadékmennyiség felett kellene a 150 milliméter kijuttatott öntözővíz, úgyhogy hatalmas küzdelem ez azért, hogy a terveinket el tudjuk érni. Nagyon nehéz ez az évjárat.

Határszemlénk tehát az éghajlatkutatók előrejelzéseit igazolják: a Kárpát-medence időjárása rendkívül nagy területi és évek közötti különbségeket eredményezhet. Lassan a mezőgazdálkodók jelszava is az: lesz még rosszabb.

Fotó: Csatlós Norbert

- Mondhatjuk úgy, hogy ez a mi problémánk – jelentette ki a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese, hiszen nem az ország egészére jellemző ez az időjárási anomália. A Tiszától keletre és a Berettyótól délre van az a térség, amit nagyon-nagyon sújt ez a száraz időjárás.

Mezőhegyesre visszatérve azt látjuk, hogy ahol a növények egy öntözött elővetemény, például hibrid kukorica után kerültek elvetésre, teljesen más képet mutatnak.

Ilyen a búza is. Azon a részen még zöldes árnyalata van a táblának, és azoknak a táblarészeknek, ahova nem ért ki az előző évi öntözés, máshol pedig már mindjárt kész lesz a növény. Tehát nagyon eltérő képet fognak ezek a kultúrák is mutatni. Lesznek a búzában négy tonnás sarkok, és lesznek egy öntözött elővetemény után hat tonnát is produkáló táblák, de mi 7,7 tonnára terveztük az idei évet még tavaly ősszel, nagyobb input-ráfordítással a kalászosokban – ezt biztos, hogy már nem tudjuk elérni, de még csak megközelíteni sem.

Fotó: Csatlós Norbert

Egy tanulságot vonhatunk le a mezőhegyesi példából – az öntözés fejlesztésére sokkal nagyobb szükség van és lesz, mint azt sokan akár a növénytermesztési vagy a kertészeti ágazatban dolgozók közül gondolták. Valószínűleg az öntözőrendszerek kiépítésének az utolsó órájában vagyunk, ha már el nem késtünk.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Év bortermelője, borászati kémia, adminisztráció és növényvédelem

Jó sűrű programot hozott össze a szekszárdi Ferenc Vilmos borakadémikus Villányban, Günzer Tamás Pincészetében mintegy negyven villányi borász részvételével. Itt volt Nyúlné dr. Pühra Beáta, a 2021-es esztendőben megválasztott Év bortermelője, akit Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnöke köszöntött.

Hogyan lehet gazdálkodni dráguló áramszolgáltatás mellett?

A megugró energiaköltségek meggondolásra késztetik a termelőket. Azt kérdeztük Csizmadia György nagyvenyimi családi gazdálkodótól, hogyan tud megbirkózni a helyzettel, milyen kilátásai vannak. Elsősorban a hűtés és az öntözés igényel sok elektromos áramot egy gyümölcstermelő gazdaságban, és az almára kell a legtöbbet költeni emiatt.

A feketére művelt tábla veszélyes a talaj számára

Régen azt tanították, hogy a tarló akadályozza a talajművelést, el kell égetni, le kell forgatni. Évek teltek el mire megértette a szakma, hogy takaró, védőréteg nélkül nem lehet menni semmire. Pedig a hetvenes évek eleje, közepe nem volt olyan szélsőséges, mint a mostani.

Alig változik az almatermés az EU-ban

Mindössze egy százalékkal emelkedik az európai almatermés a 2022-23-as idényben, állapították meg az augusztus elején Belgrádban rendezett Prognosfruit tanácskozáson. Körtéből ötödével többet takarítanak be, mint tavaly.

Európa a madárinfluenza elleni védőoltás elfogadását szorgalmazza

Az év első felében nagyon sok európai országban kellett baromfiállományokat leölni a madárinfluenza miatt, ezért az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei szeretnék megvizsgálni a vakcinák jövőbeni felhasználását a járványok elleni küzdelemben.

A margarin viszi a prímet az élelmiszerek áremelkedésében

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 13,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Két hete küzdenek a lángokkal egy német nemzeti parkban

Két hete pusztít erődtűz Németország keleti részén egy nemzeti parkban, a hatóságok hétfői adatai szerint még legalább egy hétig tart a védekezés.

A haltermelést sem kíméli az aszály

A száraz, aszályos időjárás egyre nagyobb károkat okoz a hazai tógazdasági haltermelésben is. A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar szakembere szerint a problémára részben megoldást jelenthet a ritkító halászat, ha az állomány egy részét már a tenyészszezon közben lehalásszák.

Hitelmoratórium és kamattámogatás a gazdáknak

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is – közölte az agrárminiszter. A biztosítóknak a kárbejelentéstől számított 14 napon belül kárelőleget kell fizetniük az aszálybiztosítások után, a hitelmoratórium iránti igényt pedig szeptember 15-ig kell a gazdáknak jelezni a bankok felé.

Mentességi lehetőségek a 2023-as támogatás igénylési évre egyes vetésváltási és parlag kialakítási szabályok alól

A tagállamok kérésére az Európai Bizottság a bizonytalan globális élelmiszer-ellátási helyzet miatt 2023-ban átmeneti mentességet tesz lehetővé a gazdálkodók számára a területalapú támogatásokhoz kötelezően betartandó egyes vetésváltási és parlag kialakítási szabályok alól annak érdekében, hogy a rendelkezésükre álló szántóterületüket minél nagyobb mértékben élelmiszertermelésre használhassák.