Back to top

Lezárult a „Bölcs Fák” határon átívelő projektje

A matuzsálemfák megőrzése, megfelelő kezelése, dokumentálása kiemelt feladat, emellett fontos a népszerűsítésük, és közkinccsé tételük is határon innen és túl egyaránt - jelentette ki az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Gödöllői Királyi Kastély kertjében.

Rácz András kiemelte, a kertkultúra, a biodiverzitás védelme, a természetvédelem, mind a természetvédelemért felelős tárca feladatai közé tartoznak. Ezeken a különleges területeken azonban nem csupán az állami felelősségvállalásra van szükség, hanem ezen értékeink megőrzése szélesebb körű összefogást igényel, melynek részesei a helyben élők, a gazdálkodók, az önkormányzatok, helyi civil- és társadalmi szervezetek, valamint kutatóműhelyek.

Fontos szerepet töltenek be egy-egy növényfaj vagy faegyed évszázadokon át tartó megőrzésére alkalmas gyűjteményes kertek is.

Ebből az együttműködésből jön létre az a munka, amely a hazánkra jellemző Pannon biogeográfiai régió közös táji és természeti értékeinek megőrzésére törekszik, akár határokon átnyúló, szlovák közreműködéssel működő projektek által - sorolta az államtitkár.

unnamed.jpg

Fotó: Vermes Tibor

Rácz András elmondta azt is, hogy 2019 óta az Agrárminisztérium hivatalos stratégiai partnere a Magyar Arborétumok és Botanikusok Szövetsége (MABOSZ). A tárca felügyelete alá tartozó tíz nemzeti park igazgatóság négy hivatalosan bejegyzett arborétumot tart fenn, az Alcsúti Arborétumot, a Pintér-kertet, a Tiszakürti Arborétumot, valamint a Chernel-kertet, amelyeket évente csaknem 20.000 fő keres fel, így a természetvédelmi bemutatás fontos helyszínei.

A MABOSZ-szal közös szakmai munka folyik és a kertkezelési, fajmegőrzési feladatok mellett kiemelten fontos a bemutatási, környezeti nevelési tevékenység. A MABOSZ-nak mostanra félszáz tagszervezetéhez tartozó gyűjteményes kertek fele országosan védett természeti, negyede pedig helyi védelem alatt álló terület, melyek látogatószáma 3 millióhoz közelít – emelte ki az államtitkár.

Rácz András kitért arra is, hogy mára megváltoztak a társadalmi igények és sokan keresik a természetben való kikapcsolódás lehetőségét.

Erre kiváló lehetőséget nyújtanak az arborétumok, botanikus kertek. Emellett a nemzeti parkok az ökoturizmus kiemelt szereplői Magyarországon, a bemutatóhelyeken évi 1,6 millió regisztrált látogatót fogadnak – tette hozzá.

unnamed_2.jpg

Fotó: Vermes Tibor

Zsigmond Vince, a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének elnöke köszöntőjében elmondta, a famatuzsálemek nemcsak gyönyörűek vagy történetileg érdekesek, hanem gazdag élőhelynek is számítanak. Mindegyik fa egy-egy külön világ. Éppen ezért nemcsak a botanikus kertekben, hanem a természetben, vagy éppen kertjeinkben található idős fák is kiemelten fontosak. A hazai természetvédelem hangsúlyosan foglalkozik a vizsgálatukkal és megőrzésükkel – hangsúlyozta.

Forrás: 
Agrárminisztérium

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szeptemberben van a legtöbb hazánkban előforduló madárfaj az országban

A madárvonulás kialakulását a legutóbbi jégkorszakot követő időszakra teszik a szakemberek, amikor a felmelegedés következtében a jégtakaró visszahúzódásával lehetővé vált a fajok elterjedési területének északi és déli irányba való eltolódása.

Két hete küzdenek a lángokkal egy német nemzeti parkban

Két hete pusztít erődtűz Németország keleti részén egy nemzeti parkban, a hatóságok hétfői adatai szerint még legalább egy hétig tart a védekezés.

Hitelmoratórium és kamattámogatás a gazdáknak

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is – közölte az agrárminiszter. A biztosítóknak a kárbejelentéstől számított 14 napon belül kárelőleget kell fizetniük az aszálybiztosítások után, a hitelmoratórium iránti igényt pedig szeptember 15-ig kell a gazdáknak jelezni a bankok felé.

Rossz állapotban van a Szajnába tévedt fehér delfin

A francia hatóságok úgy döntöttek, hogy megpróbálják vitaminokkal felerősíteni az belugát. Korábban próbálták etetni is, ám az állat nem fogadta el a felkínált halat.

Kutyakölyöknek nézték a kis farkasokat

Az olasz hatóságok kérik, hogy aki kölyökkutyát talál az erdőben, ne vigye haza, mert az farkas. Az elmúlt hetekben ugyanis kétszer is előfordul, hogy jószándékú kirándulók "mentették" meg a vadállatokat.

Zenekarról nevezték el az ősdarazsat

Három, a tudomány számára teljesen új, nyolcvanötmillió éves darázsfajt fedeztek fel az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatói Ajka közelében; az egyik fajt a 30Y zenekarról nevezték el - közölte az egyetem az MTI-vel.

Elkészültek a Takarmányszállítási támogatás részletei

Az Agrárminisztérium az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs döntése alapján kidolgozta annak a 3 milliárd forint értékű támogatásnak a koncepcióját, amely a történelmi léptékű aszály miatt ellátási gondokkal küzdő állattartók tömegtakarmány szállítási költségeinek finanszírozásában nyújt segítséget – közölte Nagy István agrárminiszter.

Jó éve volt a fehér gólyáknak

Az átlagosnál magasabb fiókaszámot mutatnak fehér gólyáink rendelkezésre álló idei költési adatai a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) időközi számítása szerint - tudatta az egyesület szerdán az MTI-vel.

Védjük meg a tujákat

Egyre gyakrabban láthatunk olyan sövényeket, amiben fertőzött tuják is vannak, így fennáll a lehetősége, hogy a közelükben lévő egészséges növények is előbb-utóbb megbetegszenek és elpusztulnak. A legyengült növényeket viszonylag új kártevő támadja meg.

Intenzív zöldtető hétezer négyzetméteren

A Néprajzi Múzeum új épületét májusban adták át a budapesti Városligetben, az Ötvenhatosok terén. A zöldfelülettel foglalkozó szakemberek számára a munka igazi különlegessége a 7000 négyzetméteres zöldtető lett, melynek legmagasabb pontjáról szép kilátás nyílik a környékre.