Back to top

Méhek nélkül nincs jövő

Hosszú távú együttműködést kezdett az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel (OMME) a hazai méhek védelméért és a lakossági edukáció érdekében a magyar élelmiszeripar egyik kiemelkedő szereplője, a Sió-Eckes. Nagy István agrárminiszter a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az OMME-t a méhészeti termékek ágazatban szakmaközi szervezetként ismerte el a minisztérium.

Fotó: Pelsőczy Csaba

A közös tevékenység első állomása egy méhlegelő átadása volt a népszerű gyümölcsleveket gyártó üzem siófoki telephelyén. Az eseményen részt vett Nagy István agrárminiszter is, aki kiemelte, hogy

a méhészek tevékenységében nemcsak a méztermelést, hanem az élelmiszerelőállítás számára nélkülözhetetlen beporzó szolgálatot is  becsülni és támogatni kell.

A tárcavezető azt is bejelentette a sajtótájékoztatón, hogy az OMME-t a méhészeti termékek ágazatban szakmaközi szervezetként ismerte el a minisztérium.

Nem is gondolnánk, mennyivel kevesebb élelmiszer kerülhetne az asztalunkra a méhek munkája nélkül
Nem is gondolnánk, mennyivel kevesebb élelmiszer kerülhetne az asztalunkra a méhek munkája nélkül
Fotó: Czifrik Katalin
Szakmaközi szervezetként az az ágazati szervezet kaphat elismerést, amely egyaránt képviseli a termelők, a feldolgozók és a kereskedők érdekeit, és ezen szereplők többségét a tagjai között tudja. A szakmaközi szervezeti elismerés olyan működési előnyöket biztosít az érdekképviseletnek, amelyek lehetővé teszik az ágazat stabilabb és kiszámíthatóbb tevékenységét. Ennek érdekében új jogosítványokat és lehetőségeket kap ágazati megállapodások kötésére és speciális szabályok megalkotására. A szakmaközi szervezeteknek nagy szerepe van a termelők és a feldolgozók hosszú távon is fenntartható kapcsolatrendszerének kialakításában és ápolásában.

A miniszter hangsúlyozta, az OMME szakmaközi szervezetté válása nem egy út végét jelenti, hanem a közös munka kiterjesztését.

Az egyesületnek az Agrárminisztériummal ápolt szoros szakmai kapcsolatát megerősítve lehetősége lesz a jó gyakorlatokat elősegítő célokat megfogalmazni és elterjeszteni az ország minden méhésze körében.

A Sió-Ecke egymillió forinttal támogatja az országos méhészeti egyesület munkáját a hazai méhállomány védelme érdekében
A Sió-Ecke egymillió forinttal támogatja az országos méhészeti egyesület munkáját a hazai méhállomány védelme érdekében
Fotó: Czifrik Katalin
Nagy István aláhúzta, hogy

a biztos és kiszámítható jövő érdekében biztonságban kell tudni a méhcsaládokat és a méhészeket,

ez a kormány egyik fontos stratégiai célkitűzése. Folyamatosan nő a Magyar Méhészeti Nemzeti Program által biztosított keret, 2010 óta már 19 milliárd forinttal támogatták a termelőket. Fenntartják a méhészek egyedülálló személyi jövedelemadó-kedvezményét is. Magyarország pályázik a 2025. évi Nemzetközi Méhészeti Kongresszus megrendezésére, aminek előkészületeire több mint 100 millió forintot különítettek el.

A tárcavezető kitért a legfrissebb konkrét kormányzati lépésre, amely szerint 10 milliárd forint keretösszeggel igényelhető a méhészeti ágazatban állatjóléti támogatás. Ez a méhcsaládok ökoszisztéma-szolgáltató képességének fejlesztését célozza, és hozzájárul a méhek jólétét szolgáló feltételek biztosításához.

Nagy István szerint a Sió-Eckes az OMME támogatásával közvetve az élelmezésbiztonság megerősítését is segíti.

A cég május 20-án, a méhek világnapján jelentette be, hogy stratégiai együttműködésbe lép az OMME-val. A megállapodás keretében

a többi között vállalta, hogy termékein népszerűsíti a méhek pótolhatatlan ökológiai szolgálatát.

A telephelye bejárata mellett kialakított száz négyzetméteres méhlegelő ünnepélyes átadásán a vállalat vezetője, Mészáros Dezső, Bross Péter, az OMME elnöke és Nagy István agrárminiszter együtt ültettek el egy-egy tő levendulát.

Nagy István átadta a szakmaközi szervezet elismerésről szóló oklevelet Bross Péternek
Nagy István átadta a szakmaközi szervezet elismerésről szóló oklevelet Bross Péternek
Fotó: Czifrik Katalin
„A SIÓ számára a fenntarthatóság stratégiai pillér, amelynek középpontjában a természet megóvása és az éghajlatváltozás elleni küzdelem áll" - mondta Mészáros Dezső, a Sió-Eckes Kft. ügyvezető igazgatója. A klímasemleges telephelyen működő vállalat különösen nagy hangsúlyt fektet a környezettudatosságra, méghozzá a gyümölcs teljes életciklusában, amelynek szerves részét képezik a méhek is.

„A gyárunk bejáratánál telepített méhlegelő minden nap emlékeztetni fog minket, hogy mennyire függünk a természettől és mennyire fontos a fenntarthatóság”

- fogalmazott az ügyvezető.

A méhészeti ágazatban bevezetett állatjóléti támogatás célja a méhcsaládok ökoszisztéma-szolgáltató képességének fejlesztése és a jólétüket szolgáló feltételek biztosítása
A méhészeti ágazatban bevezetett állatjóléti támogatás célja a méhcsaládok ökoszisztéma-szolgáltató képességének fejlesztése és a jólétüket szolgáló feltételek biztosítása
Fotó: Czifrik Katalin
Napjainkban a méh a jelképe a fenntartható mezőgazdaságnak. Az elmúlt fél évszázadban megháromszorozódott azon termések és élelmiszerek mennyisége, amelyek méhes megporzást igényelnek – emlékeztetett Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. A hazai gazdák árbevétele, a hazai lakosság élelmiszer-ellátása egyértelműen függ a méhészeti ágazattól.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kivi fogyasztás elképesztő hatásai

A kivi egy nagyon népszerű gyümölcs, mely rendszeresen helyet kap a reggeli vagy az ebédlőasztalon. Akár a zabpehely tetejére szeletelve, akár kanállal fogyasztva, egy kedvelt egészséges gyümölcs, amely merész és édes ízéről ismert. Mivel tele van élelmi rostokkal, antioxidánsokkal, C-vitaminnal és számos más vitaminnal, számos módon támogatja az egészséget.

A margarin viszi a prímet az élelmiszerek áremelkedésében

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 13,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A héten is folytatódik a szúnyoggyérítés

Több vidéki településen, köztük az ország nagy tavainál is lesz szúnyoggyérítés a héten - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

Hitelmoratórium és kamattámogatás a gazdáknak

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is – közölte az agrárminiszter. A biztosítóknak a kárbejelentéstől számított 14 napon belül kárelőleget kell fizetniük az aszálybiztosítások után, a hitelmoratórium iránti igényt pedig szeptember 15-ig kell a gazdáknak jelezni a bankok felé.

Gabonapiaci tendenciák a francia (szak)sajtó tükrében

A Les Échos gazdasági napilap rendszeresen elemzi az élelmiszergazdaság előtt álló kihívásokat, így figyelemmel kíséri a piaci árak alakulását is. Étienne Goetz július 8-án közölt cikkében azt írják, a márciusi csúcs után továbbra is nagyon magas az élelmiszerek ára (magasabbak, mint 2021-ben), ennek ellenére folyamatosan csökkennek, aminek a viszonylag jó globális terméskilátás a fő oka.

Tekintélyes mennyiségű olajbogyó kell egyetlen üveg olívaolaj előállításához

Az olívaolaj évezredek óta a mediterrán gasztronómia, kultúra és kereskedelem alapvető alkotóeleme. Az ókori görög költő, Homérosz "folyékony aranyként", Hippokratész pedig "a nagy gyógyírként" jellemezte. Az olívaolajat évezredek óta használják különböző célokra, mint például gyógyászati kenőcsökhöz és nemesek balzsamozási rituáléjához is. Ám napjainkban számos recept fontos összetevőjének számít.

Mi történik a testünkkel, ha körtét eszünk?

A körtét évszázadok óta előszeretettel fogyasztják nagyszerű íze és állítólagos egészségügyi előnyei miatt. Az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyümölcs, amely sós vagy édes receptek része lehet. Ahhoz, hogy a körte minden egészségügyi előnyét élvezhessük, mindenképpen együk meg az egész gyümölcsöt, mivel a magas antioxidáns mennyisége a színes héjában koncentrálódik.

Újabb növényi olajból várható hiány

A világ legnagyobb olavíolaj-exportőrének számító Spanyolország mezőgazdasági minisztere figyelmeztetett: bajba kerülhet az idei olívatermés.

Nőtt a mezőgazdaság kibocsátási értéke tavaly

A mezőgazdaság kibocsátása 2021-ben 3378 milliárd forintot tett ki, 15 százalékkal nőtt 2020-hoz képest; a 17 százalékos árindex mellett a volumen 2,1 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal az MTI-vel.

Elkészültek a Takarmányszállítási támogatás részletei

Az Agrárminisztérium az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs döntése alapján kidolgozta annak a 3 milliárd forint értékű támogatásnak a koncepcióját, amely a történelmi léptékű aszály miatt ellátási gondokkal küzdő állattartók tömegtakarmány szállítási költségeinek finanszírozásában nyújt segítséget – közölte Nagy István agrárminiszter.