Back to top

„Boldogságukban” repülnek a hangyák

A hangyákat nem lehet teljesen egyértelműen hasznos vagy kártevő kategóriába sorolni. Hasznos tulajdonságaikon kívül van néhány káros, és mindenekelőtt bosszantó tulajdonságuk is – különösen akkor, ha ezrek zúgnak ki a földből és lepik el az otthonunkat szárnyas állapotban.

A hangyák (Formicidae) családjában magasan szervezett, államalkotó rovarok tartoznak, Közép-Európában kereken 180 fajuk honos. A természetben sok fajuk különösen hasznosnak bizonyult, mivel lazítják a talajt, terjesztik a magokat, valamint eltávolítják az állati és növényi maradványokat (például a lehullott gyümölcsöket és a virágport).

Vörös hangyák (Formicini) a Patola virágával lakmároznak
Vörös hangyák (Formicini) a Patola virágával lakmároznak
Fotó: Wikimedia Commons

Ahol egy hangya van, ott van több is

A kerti növényeken ezek a rovarok alig okoznak közvetlen rágáskárt – ennek ellenére néhány kertbarátnak sok bosszúságot okoznak, méghozzá két szempontból is.

Egyrészt sok hangyafaj növényi nedveket szívogató rovarokkal, elsősorban pajzs- és levéltetvekkel, valamint levélbolhákkal él szimbiózisban.

E szimbiózis keretében a hangyák „megfejtik” ezeket a rovarokat, azaz elszállítják az általuk kiválasztott cukrokban gazdag mézharmatnak nevezett terméküket. Ellenszolgáltatásként megvédik a levélszívogatókat számos ellenségük támadásától, így ezek gyakran háborítatlanul szaporodhatnak tovább. Néhány hangyafaja a levélszívogatókat több gondoskodásban is részesítik, például az ősz beálltával a levéltetveket és tojásaikat a bolyba hurcolják, ahol ezek a hidegtől védetten vészelhetik át a telet.

Számos hangyafaj éppígy vissza is cipeli a levéltetveket és lárváikat az eredeti „legelőre”, ha heves esőzés vagy a viharos szél lemosta, illetve lefújta őket onnan. A „fejés” mellett a hangyák azáltal is károkat okoznak, hogy gyakran jól védett helyekre, például terasz alá, a fal repedéseibe, valamint fák gyökerei közé üregeket ásnak a boly számára.

Amennyire zavaró lehet egy-egy betelepedett hangyaboly, úgy a háztartások réme lehet a szárnyas hangyák nászidőszaka, amikor a nőstények és a hímek ellephetik a biztonságosnak ítélt lakás kiszemelt pontjait.

A szárnyas hangyákat valamivel jobban megjegyzi mindenki, hiszen a földön járó társaikkal mindennap lehet találkozni. Ezért szükséges lehet évente többször intézkedéseket tenni ellenük.

Mik azok a repülő hangyák?

A szárnyas hangyákat néha összetévesztik egy külön fajjal. Mivel szárnyas állapotban csípős rovarokhoz hasonlítanak, egyesek homályosan félnek attól, hogy csípnek. A repülő hangyák nem veszélyesek. Nem egy különleges hangyafajról van szó, hanem csak a hangyatelepen élő ivaros állatokról. És a legjobb esetben is idegesítőek.

A fiatal királynők és a hímek szárnnyal rendelkeznek, hogy minél mozgékonyabbak legyenek a párkeresés során. Ez nagyon hasonlít más társas rovarokhoz, például egyes darázsfajokhoz.

Az ivaros állatok rajzását a hangyáknál „nászrepülésnek” is nevezik. Általában nyár elején vagy közepén történik. A királynők és hímek ezután kolóniáról telepre összegyűlnek, és igazi párzási maratonba kezdenek. Egy akár tíz évig is élő királynővel legfeljebb 40 hím párosítható, és a spermát spermazsákban tárolja.

A rajzás ideje és időszaka fajonként eltérő, ami csökkenti a hibridizálódás veszélyét. Így például a nyugati kéreghangya (Temnothorax nylanderi) a délután-esti időszakot tekinti megfelelőnek, és a naplemente előtti két órában kerül lendületbe, a gyűrűs kéreghangya (Temnothorax unifasciatus) viszont reggel, a napfelkelte körüli órákban repül.

A nászrepülés után véget ér a hangyák rajzása. A hímek feladatuk elvégzése után azonnal elpusztulnak, a fiatal királynők a használat után ismét lehullanak a földre.

A hangyatelepen élő egyedek többsége, vagyis a munkások alapvetően szárnytalanok maradnak.

Párosodni készülő szárnyas hangyák
Párosodni készülő szárnyas hangyák
Fotó: Beatriz Moisset/Wikimedia Commons

Mit tegyünk a szárnyas hangyák ellen a házban vagy a kertben?

Ha a repülő hangyarajok zavarnak, a legegyszerűbb, ha elviseljük őket. Mivel a nászrepülés csak körülbelül 2-3 napig tart, és évente csak egyszer, így csak néhány nap és újra békében lehetünk. Ahelyett, hogy nagy erőfeszítéssel küzdenénk meg az állatokkal, akár ki is várhatjuk a nászidőszak végét.

Párhuzamos védekezési intézkedésekkel biztosabbra lehet menni. A leghatékonyabb módszerek a tisztán fizikai akadályok (pl. zárt ablakok), amelyek megakadályozzák a szárnyas hangyák bejutását a házba:

Rovarszűrés: Ha az ablakokat szúnyog- vagy rovarhálóval takarjuk le, az megakadályozza, hogy a szárnyas hangya rajok betelepedjenek a hálószobába vagy a nappaliba. Első pillantásra ez aránytalanul bonyolultnak és költséges befektetésnek tűnik a nászrepülés néhány napjához képest – de ha nem akarjuk, hogy a nyár hátralévő részében ébren tartsanak az éjszakáról éjszakára zümmögő, csípős szúnyogok vagy más rajzó rovarok lepjék meg, hosszú távon is előnyös lesz.

Zárva tartott ablakok és az ajtók: Nyáron természetesen szinte éjjel-nappal szellőztetünk, nem úgy, mint télen. De ha meg tudjuk oldani – például klímaberendezésbe fektetve –, akkor lehetőleg a hangyák repülési ideje alatt hagyjuk zárva az ablakokat és ajtókat.

Fények lekapcsolása: Ez az intézkedés általában minden behatoló szárnyas rovar ellen segít: az éjszakai bogarak, lepkék, szúnyogok és a szárnyas hangyák is a fény felé orientálódnak, ezért erősen vonzódnak a házban lévő erős világításhoz.

Ha lehetséges, ne hagyjuk égve a lámpákat, amikor az ablakok vagy teraszajtók nyitva vannak.

Sárga réti hangyák és rajzó királynők a hangyafészek bejáratánál
Sárga réti hangyák és rajzó királynők a hangyafészek bejáratánál
Fotó: Joachim K. Löckener/Wikimedia Commons
Szagosítók: A hangyák visszataszítónak találják a citromlé, szegfűszeg, fahéj, chili, levendula, valamint a babérlevél illatát. Állítólag a kávé illatának is eloszlató, elhárító hatása van. Például, ha egy kis vizet összekeverünk citromlével, az említett illatanyagok illóolajaival vagy erős eszpresszó kávával, és a keveréket vízdiszpergálóba töltjük, akkor a repülő poloskákat rögtön a helyszínen visszafoghatjuk.

Porszívó: A porszívó a repülő hangyák ellen is segíthet. Kicsit kemény módszer, de általában a hangyák, még a szárnyasok is, nagyon robusztusak. Természetesen arra kell gondolni, hogy a szívás után a szívócsövet elzárják (pl. ronggyal), és távolról azonnal ürítsék ki a porzsákot.

Hangyairtó sprayk, csapdák: A kereskedelemben kapható hangyairtó spray-k nem csak szárnyas hangyák számára alkalmasak, amennyiben hatóanyaguk kipermetezhető, és ezért jól használhatók a levegő kellemetlenségei ellen. A hatás általában nagyon gyorsan megvan. A hatóanyagok azonban általában tisztán vegyi anyagok, és nem csak a repülő hangyákra, hanem más állatokra is mérgezők, beleértve kedvenceit is.

A szakboltokban számos hatékony szer kapható, amelyekkel a hangyák ellen legalábbis időlegesen védekezni lehet. Azért csak időlegesen, mert amilyen kis termetűek, annyira gyakoriak, és nincs számukra lehetetlen, újra és újra bevándorolhatnak/berepülhetnek lakásunkba.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új burgonyafajták és az éghajlatváltozás

Az aszály Németországban is kihívássá vált a burgonyatermesztők számára. A burgonyanemesítők már olyan fajtákat nemesítenek, amelyek kevesebb csapadékkal is beérik, azonkívül kevesebb műtrágyára van szükségük és ellenállnak egyes vírusoknak és kártevőknek.

Év bortermelője, borászati kémia, adminisztráció és növényvédelem

Jó sűrű programot hozott össze a szekszárdi Ferenc Vilmos borakadémikus Villányban, Günzer Tamás Pincészetében mintegy negyven villányi borász részvételével. Itt volt Nyúlné dr. Pühra Beáta, a 2021-es esztendőben megválasztott Év bortermelője, akit Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnöke köszöntött.

Hogyan lehet gazdálkodni dráguló áramszolgáltatás mellett?

A megugró energiaköltségek meggondolásra késztetik a termelőket. Azt kérdeztük Csizmadia György nagyvenyimi családi gazdálkodótól, hogyan tud megbirkózni a helyzettel, milyen kilátásai vannak. Elsősorban a hűtés és az öntözés igényel sok elektromos áramot egy gyümölcstermelő gazdaságban, és az almára kell a legtöbbet költeni emiatt.

A héten is folytatódik a szúnyoggyérítés

Több vidéki településen, köztük az ország nagy tavainál is lesz szúnyoggyérítés a héten - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

Zenekarról nevezték el az ősdarazsat

Három, a tudomány számára teljesen új, nyolcvanötmillió éves darázsfajt fedeztek fel az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatói Ajka közelében; az egyik fajt a 30Y zenekarról nevezték el - közölte az egyetem az MTI-vel.

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

A chilei gyümölcstermesztők az anyagi összeomlás szélén

Tízből kilenc chilei gyümölcstermelő aggódik amiatt, hogy költségei növekedése és a globális logisztikai válság miatt nem tud felkészülni a 2022–23-as szezonra, derül ki a chilei gyümölcstermelők szövetsége, a Fedefruta felméréséből.

Két faj összesen 65000 milliárd forintnyi kárt okozott

Nemcsak rovarok vagy emlősök okozhatnak jelentős gazdasági kárt az ökoszisztémában, hanem akár hüllők és kétéltűek is. Egy friss felmérés szerint egy sikló- és egy békafaj több milliárd dolláros kártételt okozott világszerte.

Zöldség-kereskedelem: a kereslet-kínálat dönt

A vásárlási szokások folyamatosan alakulnak. A fogyasztók szeretnek minél több mindent egy helyen beszerezni, meghatározó lett az áruházláncok, diszkontok szerepe. A betárolás nem divat, a rendkívüli helyzet kivételével mindenből annyit vesznek az emberek, amennyire épp szükségük van.

A cserepes dísznövények a sor végén

Tavalyelőtt az üvegházi hajtatás 95%-ában alkalmaztak biológiai védekezést Hollandiában, amíg 2012-ben ez az arány még csak 78, 2016-ban pedig 92% volt.