Back to top

Freddie Mercury a díjlovasnégyszögben

A most induló sorozatunkban egy örökzöld témára, az angol telivérek sokoldalúságára és többirányú hasznosítására hívjuk fel a figyelmet. A világ leggyorsabb lófajtáját közel háromszáz éve szigorú és következetes szabályrendszer szerint tenyésztik és próbálják ki a versenypályán.

Fő jellemzője a robbanékonyság, a gyorsaság, az acélosság, az erős szervezeti szilárdság, az intelligencia és a tanulékonyság. A versenypályáról lekerült lovak e tulajdon­ságaiknak köszönhetően számtalan új szerepkörben tudnak új életet kezdeni a tulajdonosaik legnagyobb örömére.

Ha elnyűhetetlen és csupaszív telivért kell említeni az elmúlt évtizedből, akkor a Böröcz József által tenyésztett Freddie Mercuryról (Kandahar Run – Flying Sensation) muszáj szót ejteni. Hét évig versenyzett a Kincsem Parkban és ért el remek eredményeket. A galoppsporttól 2019-ben vonult vissza, majd kis pihenés és átlovaglás után új szakágban jelentkezett.

Kétévesen kezdte a karrierjét, hét éven keresztül volt tréningben, síkon és gáton egyaránt versenyzett. Legjobb időszakában a pálya legjobb lovaival is felvette a versenyt átlag feletti küzdeni tudásának köszönhetően. Kétévesen hatszor futott, közte a csikók leghosszabb távú versenyében, az 1800 méteres Ürményi Díjban is.

Háromévesen itthon és Ausztriában is a legnagyobb versenyekben futtatták, ott volt a Magyar Derbyben is, amit a nyolcadik helyen fejezett be.

Négyévesen elsősorban középtávon szerepelt és szép győzelmeket ért el. Ötévesen sem kopott meg a tudása, sőt a legnagyobb versenyekben is becsülettel hozta magát, a Batthyány–Hunyady Díjban és a Köztársasági Díjban harmadik, a Millenniumi Díjban negyedik lett. Hatévesen a szezon legnagyobb versenyére alaposan felszívta magát, és az előkelő harmadik helyen végzett a Kincsem Díjban. Nyolcévesen is tréningben volt még, és 2019-ben a 2800 méteres Ceglédberceli Gátversenyben elért ötödik helyezése után intett búcsút a Kincsem Parknak. 62 versenyben futott, 10 versenyt és 14,1 millió forint versenydíjat nyert.

Csak kis idő telt el galopp-pályafutása óta, de Freddie ismét felhívta magára a figyelmet. A csupaszív telivért megvásárolta és átlovagolta a fiatal díjlovas, Dobos Áron. Két éve közösen dolgoznak a díjlovaglónégyszögben, így bőven van már tapasztalata a telivérről:

– Az egyik ismerősöm révén jutottam Freddie Mercuryhoz, ő több, pályáról lekerült telivérrel is foglalkozik – mondja a lovas.

– Nekem ekkor ép nem volt lovam, de nagyon szerettem volna egyet, ez abban az időszakban volt, amikor befejeztem Kaposváron az egyetem edzői képzését. Csak remélni tudtam, hogy alkalmas lesz a díjlovagló feladatokra. A nagy elődök szívesen és jól dolgoztak telivérekkel, előttem volt a teljesség igénye nélkül Nero xx példája, aki szintén futott a galoppon, majd 1935-ben FEI-nagydíjat nyert díjlovaglásban, 1936-ban pedig bronzérmet Berlinben az olimpián, Podhajsky osztrák tábornok lovaglásával.

Ami elsőként megfogott benne, az a nagyon tiszta és szép, száraz feje, az intelligens tekintete. Előtte sosem foglalkoztam angol telivérekkel, bár nyitott voltam mindig a közös munkára. Az egyetem előtt Angliában dolgoztam és ott több erősen telivérezett ír sportlovat lovagoltam, ráadásul a látóköröm is sokat tágult Markus Bauer nemzetközileg is elismert lovasedzőnek köszönhetően.

Teljesen más egy telivért képezni és végrehajtani a feladatokat.

Jó két éve dolgozunk együtt Freddie-vel, és másfél éve versenyzünk is, és mivel nagyon nagy kihívást jelentett díjlovaglásra képezni, így az elejétől a párom, Fehér Sára segíti az edzésmunkánkat tanácsokkal, idomítóedzésekkel.

Jó élményt ad a lovaglása, nagyon tanulékony társ, igényli a lovaglást és a pontos, precíz segítségeket, azokra nagyon jól reagál, intelligenciája kiemelkedő, a feladatokat hamar megérti. Jól át tudott állni a galoppsporttól teljesen eltérő szakág követelményeire, megtanulta az összeszedettséget, a jármódok közti, és azokon belüli átmeneteket. Nagyon sokat tanulok tőle, fejleszti a precizitásomat is, a nem pontosan adott segítségeket nem tolerálja. Azt vettem észre, hogy miután ő egy nagyon sokat látott és tapasztalt ló, sok minden már nem tudja kizökkenteni. Remekül reagál mindenre és minden új dologra. Meghálálja a sok törődést, a masszírozást, a sétát, a legeltetést.

Komoly bizalmi viszony alakult ki köztünk, ami minden cselekedetében érződik, bízik a lovasban, ha esetleg elsőre nem is érti meg, amit szeretnék tőle, akkor is mindig igyekszik, hogy megfeleljen az elvárásoknak.

Ennek köszönhetően szépen haladunk előre, az A kategóriában versenyzünk idén, ahol első és második helyek jelzik, hogy jó úton járunk, hozzászokott a versenyrutinhoz, egy-két versenyhelyszínt már megszokottként kezel. Úgy látom, ha minden jól megy, jövő szezonra megérik a magasabb szintre és elindulhatunk majd L kategóriás versenyeken is – osztotta meg velünk az új tulajdonos, Dobos Áron.

Krebs András

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2022/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Céltudatosság és komoly tervek

Augusztusban újabb szakág fiatal tehetségét mutatjuk be. Ezúttal a rendkívül összetett, három számból álló – díjlovaglás, cross country és díjugratás – military, vagy más néven lovastusa világában sikeres Grósz Katával találkoztunk.

Elnöki győzelem a 100. Magyar Derbyben

President váratlan győzelmének és Stanislav Georgiev idomár–lovas egész napos fölényének lehettek szemtanúi a szokásosnál is ünnepélyesebb hangulatban megrendezett Derby-nap nézői. Az év legfontosabb versenyében a tréner kettős győzelmét Maxim második helye biztosította be, akinek mindössze egy orrhosszal, de sikerült megelőznie a harmadik Spartan Devilt.

Világbajnokságokra készülve

Minden a világbajnokságok körül forog nyár végén a fogatsportban, legalábbis ami a négyes és az egyes fogatokat illeti; van tehát mire készülniük a magyar hajtóknak. De nemcsak a hajtók készülnek, hanem a versenyrendezők is, hiszen nincs már messze 2024 sem, amikor – 1984 után, 40 év után ismét – Szilvásvárad lesz a négyesfogathatjó-világbajnokság házigazdája.

Az idő dönti el, mi lesz a csikóinkból

A Bükk-fennsíkon Csipkéskút és Szilvásvárad az 1950-es évek elejétől adnak otthont Európa kultúrtörténeti örökségének minősülő lófajtájának, a lipicainak. Az 1850 óta tenyésztett lipicai az angol- és az arab telivér mellett a világ egyik legrégebbi kultúrlófajtája, amely az alapító törzstenyészet helyszínéről, a mai Szlovénia területén lévő Lipicáról kapta a nevét.

Ismét lehengerlő formában

Alagon nemcsak a legnagyobb, hanem a legtöbb jó lovat készítő istálló is Stanislav Georgievé. A sampion zsoké és idomár másodszor nyert Magyar Derbyt az idén. A győztes President felkészítése azonban számos kihívást rejtett magában, és a verseny után meg is kellett műteni a lovat.

Tatai izlandilovas a dobogón

A tatai székhelyű Magyar Izlandi Lovas Egyesületet két éve vették fel a Nemzetközi Izlandi Lovasszövetség tagjai közé, a hazai tenyésztést és kiképzést dicséri, hogy a Közép-Európa Bajnokságon egy második és egy harmadik helyezést értünk el.

Sportlovak és őshonos fajták

Egyes ősi vagy régi lófajtáink fennmaradása – az állami ménesek feloszlatása után – az úgynevezett köztenyésztésnek volt köszönhető. Jelenleg is van olyan őshonos fajtánk, amelynek a jövője csak a magántenyésztők elhivatottságán múlik. Erről is beszélgettünk Fekete Balázzsal, a Hód-Mezőgazda Zrt. állattenyésztési és kiállítási igazgatójával, aki maga is furioso-north star tenyésztő.

Élmények a pásztorok és madarak földjén

Az ország első nemzeti parkja, a Hortobágyi Nemzeti Park egész nyáron várja látogatóit gazdag programkínálatával, melyben mindenki megtalálja a megfelelőt, akár a természetbe vágyik, akár a kulturális értékeket kutatja.

Jól szerepeltek díjugratóink a Szilvásvárad Masters-en a szakági elnök szerint

Elégedett a Szilvásvárad Masters nemzetközi lovas sorozat díjugrató-versenyén elért eredményekkel a szakági elnök.

Dariya második helye a Turf-Galán

A szlovák lóverseny egyik legnagyobb eseménye, a 38. Turf-Gala ismét a cseh lovak fölényét hozta, akik az öt nagyversenyből négyet megnyertek. A kétlovas magyar miniküldöttség becsületét Dariya védte meg a Cena Arvy második helyével, míg a rendezőkét Opasan a Szlovák Nagydíjban aratott biztos győzelmével.