Back to top

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.

Az Egyesült Királyságban lévő godmanchester-i alapítvány, a Woodgreen olyan sérült háziállatokat is befogadott, akiknek gazdái nem engedhették meg maguknak az állatorvosi költségeket - írja a BBC.

Az árak 9,1 százalékkal növekedtek a szigetországban – ami az elmúlt 40 év legmagasabb rátája.

Chris Bennett, a Woodgreen munkatársa szerint

vannak olyan tulajdonosok, akik minden hónapban legalább egy héten át már a legalapvetőbb tápokat sem tudják megvásárolni kedvenceiknek számára.

Fotó: Pexels

A Bank of England arra figyelmeztetett, hogy akár 11 százalékos is lehet az infláció a következő hónapokban, mivel az üzemagyag, az energia, és a élelmiszerárak is növekszenek, és ez jelentős nyomást gyakorol a háztartások pénztárcájára.

Bennett elmondása szerint egyre több ember hívja fel az alapítványt azzal, hogy bár imádják a kutyájukat vagy macskájukat, az etetése már gondot okoz számukra, így segítséget kérnek ehhez.

A Woodgreen állatorvosi ápolója, Vicky Gurney elmondása alapján sok állat érkezik törött végtaggal vagy medencével. Ezek kezelése akár több ezer fontba is kerülhet. Az alapítvány ezért azt tanácsolja a tulajdonosoknak, hogy kössenek biztosítást kedvenceikre. Azonban Gurney elmondása alapján akik eddig kötöttek, azok közül is van, aki felmondja a szolgáltatást, mivel már ez sem fér bele a költségvetésükbe.

A kormány az emelkedő költségekre tekintett két alkalommal rendkívüli támogatással segíti a legszegényebb háztartásokat, melyek közül az első kifizetés július 14-én esedékes.

Több, mint nyolc millió háztartás kapja meg a 326 fontot július végéig (kb. 150 ezer forint), majd még 324 fontot valamikor az ősz folyamán.

Ősszel pedig az összes Egyesült Királyságban lévő háztartás megkapja azt a 400 fontos támogatást (kb. 185 ezer forint), mellyel az emelkedő energiaárakat próbálják kompenzálni. Ehhez jön még a korábban bejelentett 150 fontos (kb. 70 ezer forint) önkormányzati adó-visszatérítés.

Forrás: 
BBC

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az aszálykárt is túl kellene élni

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének információi szerint is jelentős károkat okoz az aszály a szántóföldi növénytermesztőknek. Máhr Andrással, a MOSZ főtitkárhelyettesével és Csősz Tiborral, a MOSZ tanácsosával arról beszélgettünk, milyen károk keletkeztek és mivel kell szembenézniük a termelőknek.

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

A hideg elviszi a banántermés nagy részét

Az ecuadori banántermelők komoly kihívásokkal küzdenek, mivel az ottani hideg időjárás miatt mintegy negyedével kevesebb banán termett, néhány ültetvény pedig növény-­egészségügyi karantén alatt áll.

A kocák sem isznak eleget

Emésztési problémák miatt a kiszáradás nemcsak a malacokat, hanem a kocákat, kocasüldőket is veszélyeztetheti. Ennek számos élettani oka van, ám a malacok hasmenése például nem ok, hanem következmény. Mézes Miklós, a MATE professzora ezeknek az emésztés-élettani folyamatoknak a hátterét világította meg a Sertésegészségügyi Akadémia webináriumon a közelmúltban.

A mezőgazdaságról Bálványoson

Július 19–24. között tartották Tusnádon a 31. a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, közismert nevén a Tusványost. Idén több mint 400 programmal, tizenegy koncerttel és sok más kikapcsolódási lehetőséggel várták a látogatókat.

Hollandiában és Olaszországban is annyiba kerül a hagyma termesztése, mint nálunk

Európában országoktól függetlenül körülbelül azonos, 8000 euró a vöröshagyma termesztési költsége, amíg a termést a földön a pótkocsira rakják. Legföljebb a költségnemek aránya tér el a termőhelyi, gazdasági adottságok miatt. A termelői árak, de még az áruházak is árrése is hasonló, tudtuk meg Varga Istvántól, a FruitVeB alelnökétől, a szabadszállási Róna Szövetkezet kertészeti ágazatvezetőjétől.

Szokatlan oka van az ausztrál tojáshiánynak

Ausztráliában akkora a tojáshiány, hogy néhány helyen már visszatértek a COVID-járvány alatti korlátozásokhoz: a Coles szupermarketlánc boltjaiban fejenként maximum két kartonnal lehet vásárolni, a kávézókban pedig a reggeli menükhöz kettő helyett csak egy tojás jár.

Aszály a köbön

Az utóbbi egy hónapban több mint húsz trópusi nap volt a Vajdaságban, amikor a hőmérséklet meghaladta a 30 fokot. Április óta elkerülik a térséget a nagyobb kiterjedésű esőfelhők, csak lokális jellegű záporok áztatták a földet. Ennek eredményeként térségenként és határrészenként igen eltérő képet mutatnak a vetések.

Egy szarvasmarha-tenyésztő célja a legnagyobb marhahúsüzem felépítése

Egy ötödik generációs szarvasmarha-tenyésztő azt tervezi, hogy Dél-Dakotában építi fel az Egyesült Államok legnagyobb marhahúsüzemét, amely napi 8000 szarvasmarha levágására lesz képes. Az 1,1 milliárd dolláros projekt segíthet kezelni a Biden-adminisztráció aggodalmait az emelkedő élelmiszerárakkal és a húságazatban a verseny hiányával kapcsolatban, bár legalább 2026-ig nem indul el a termelés.

Ami szín, az itt tarka

Bonyhád büszke az itt született bonyhádi vöröstarka szarvasmarha tájfajtára. A város ezért idén már huszadik alkalommal rendezett Tarka Marhafesztivált. A vígasság idején pedig minden évben a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete szakmai találkozót szervez.