Back to top

Kiből lehet sajtbíra?

Sem a dohányosok, sem pedig a rendszeres ivók nem alkalmasak a sajtok bírálatára, mivel ízlesésük és szaglásuk nagy valószínűséggel nem tökéletes. Ez a két legfontosabb képesség a feladat ellátásához, de a június végén avatott 37 új magyar sajtbíra többsége agrár-, illetve élelmiszeripari végzettségű – mondta el Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének elnöke.

A Magyar Sajtkészítők Egyesületének missziója, hogy megőrizze a sajtversenyek színvonalát. Azok a fogyasztók ugyanis, akik kifejezetten a minőségi sajtokat keresik, meg is fizetik azoknak az árát
A Magyar Sajtkészítők Egyesületének missziója, hogy megőrizze a sajtversenyek színvonalát. Azok a fogyasztók ugyanis, akik kifejezetten a minőségi sajtokat keresik, meg is fizetik azoknak az árát
Fotó: Király Gergely
Bár azt gondolnánk, a magyar háztartások többségében még mindig csak trappistát találunk a hűtőben, az országban mindig is létezett egy olyan fogyasztói réteg, amely kifejezetten a minőségi sajtokat kereste. Más kérdés, hogy 10-15 évvel ezelőttig kizárólag külföldről jutott hozzá. Az említett időszakban azonban a hazai sajtmesterek elkezdtek egészen jó sajtokat készíteni, egyesületük pedig tíz éve sajtmustrák szervezésével járul hozzá a hazai sajtkultúra felemelkedéséhez.

„A készítők nagyon kíváncsiak, hogy hol tartanak a nemzetközi mezőnyben

– mondta Hegedűs Imre. És nemcsak azok, akik kiemelkedően, hanem azok is, akik gyengébben szerepelnek.” Vagyis a magyar sajtmesterek kifejezetten vágynak a fejlődésre.

A tanfolyamra két egyetemista ingyenesen, a többi résztvevő pedig kedvezményes áron jelentkezhetett – azzal a feltétellel, hogy sajtbíraként közreműködnek az egyesület versenyein
A tanfolyamra két egyetemista ingyenesen, a többi résztvevő pedig kedvezményes áron jelentkezhetett – azzal a feltétellel, hogy sajtbíraként közreműködnek az egyesület versenyein
Fotó: Magyar Sajtkészítők Egyesülete

Az egyesület egyébként a napi 50 liter feldolgozott tejtől az 5000 literig különböző méretű kézműves, illetve kisüzemi feldolgozókat tömörít, és mintegy 150 hazai sajtkészítővel áll rendszeres kapcsolatban, amely nagyjából a termelők kétharmad részét jelenti.

Az első sajtmustrák alkalmával magukat a sajtmestereket kérték fel egymás termékeinek elbírálására, amiből aztán hatalmas felfordulás kerekedett, és sok sértődés született. 

Mivel azonban a versenyekre jelentős az igény, az egyesület úgy döntött: maga gondoskodik a független és felkészült sajtbírák képzéséről.

Idén második alkalommal rendezett tanfolyamot számukra a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával.

Aki egy évig "dédelget" egy sajtot, az joggal várja el, hogy objektíven és szakmai alapon ítéljék meg a termékét. Az egyesület 100 pontból álló, részletes bírálati rendszert dolgozott ki
Aki egy évig "dédelget" egy sajtot, az joggal várja el, hogy objektíven és szakmai alapon ítéljék meg a termékét. Az egyesület 100 pontból álló, részletes bírálati rendszert dolgozott ki
Fotó: Magyar Sajtkészítők Egyesülete
A képzést felvételi is megelőzte, amely során a jelölteknek kétszázszoros hígításban kellett felismerniük a négy alapízt, majd egy standard illatminta-gyűjteményben „vágtak rendet” az orrukkal.

A tanfolyamra két egyetemista ingyenesen, a többi résztvevő pedig kedvezményesen áron jelentkezhetett – azzal a feltétellel, hogy legalább háromszor az egyesület rendelkezésére állnak és közreműködnek a versenyein.

Az egyesület célja, hogy az általa képzett bírák nemzetközi szintű, fogyasztói szempontú bírálatukkal és építő kritikáikkal hozzájáruljanak a magyar sajtkultúra gyarapodásához
Az egyesület célja, hogy az általa képzett bírák nemzetközi szintű, fogyasztói szempontú bírálatukkal és építő kritikáikkal hozzájáruljanak a magyar sajtkultúra gyarapodásához
Fotó: Király Gergely

Hegedűs Imre kiemelte, hogy az elmúlt tíz évben hatalmasat fejlődtek a magyar kézműves sajtok, több mester a nemzetközi versenyekről is aranyérmekkel tér haza.

Ebben véleménye szerint jelentős szerepet játszanak a rendszeres megmérettetések, amelyek során előre meghatározott, részletesen kidolgozott pontrendszer alapján esnek bírálat alá a termékek.

Az egyesület évente kettő-négyszer szervez regionális sajtversenyeket. Legrangosabb rendezvénye pedig az országos Sajtmustra Etyeken, amire legközelebb szeptember 2-án kerül sor.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Céltudatosság és komoly tervek

Augusztusban újabb szakág fiatal tehetségét mutatjuk be. Ezúttal a rendkívül összetett, három számból álló – díjlovaglás, cross country és díjugratás – military, vagy más néven lovastusa világában sikeres Grósz Katával találkoztunk.

Elnöki győzelem a 100. Magyar Derbyben

President váratlan győzelmének és Stanislav Georgiev idomár–lovas egész napos fölényének lehettek szemtanúi a szokásosnál is ünnepélyesebb hangulatban megrendezett Derby-nap nézői. Az év legfontosabb versenyében a tréner kettős győzelmét Maxim második helye biztosította be, akinek mindössze egy orrhosszal, de sikerült megelőznie a harmadik Spartan Devilt.

Világbajnokságokra készülve

Minden a világbajnokságok körül forog nyár végén a fogatsportban, legalábbis ami a négyes és az egyes fogatokat illeti; van tehát mire készülniük a magyar hajtóknak. De nemcsak a hajtók készülnek, hanem a versenyrendezők is, hiszen nincs már messze 2024 sem, amikor – 1984 után, 40 év után ismét – Szilvásvárad lesz a négyesfogathatjó-világbajnokság házigazdája.

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

A hideg elviszi a banántermés nagy részét

Az ecuadori banántermelők komoly kihívásokkal küzdenek, mivel az ottani hideg időjárás miatt mintegy negyedével kevesebb banán termett, néhány ültetvény pedig növény-­egészségügyi karantén alatt áll.

A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmját építették föl Dubajban

Az új vertikális farm épületében évente közel 1 millió kilogramm zöldséget fognak termelni egy olyan országban, amely jelenleg szinte az összes élelmiszert importálja.

A mezőgazdaságról Bálványoson

Július 19–24. között tartották Tusnádon a 31. a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, közismert nevén a Tusványost. Idén több mint 400 programmal, tizenegy koncerttel és sok más kikapcsolódási lehetőséggel várták a látogatókat.

Különös rostforrás

A karácsonyfát feldíszítjük, aztán lecsupaszítjuk..... majd megesszük. Nem, nem félreírás, úgy tűnik, mostantól valóban étel is készülhet a karácsonyfából. A nordmann fenyőből kinyert rostok hasznosításával készült fenyőkeksz csak egy, a sok újszerű és értékes lehetőség közül, amellyel a karácsonyfa újrahasznosítható az ünnepek után- állítja egy dán kutatónő, aki projektjével a közelmúltban rangos díjat is nyert.

Az Ikea és az Infarm együtt termesztenek egészséges növényeket

Az IKEA három németországi bútorüzletben teszteli az Infarm vertikális farmjait. Céjuk az, hogy a vásárlóit és az alkalmazottait egészségesebb és fenntarthatóbb életvitelre inspirálják.

Dobjunk sertést a grillre!

Az Agrármarketing Centrum nyári sertésfogyasztást népszerűsítő kampányát a grillpartiknak szentelték. Szakemberek, a grillmester és a dietetikus is elmondta, miért is érdemes minőségi magyar sertéshúst fogyasztani, és az hogyan illeszthető be a mai táplálkozási rendbe.