Back to top

A színes gyümölcsök és zöldségek fogyasztása segíthet csökkenteni a depressziót és a szorongást

A gyümölcsöknek és zöldségeknek határtalan egészségügyi előnyi vannak. Ezek a tápláló élelmiszerek alacsony zsír- és sótartalmúak, ugyanakkor tele vannak növényi rostokkal, amelyek megakadályozzák a székrekedést, és segítik a víz és a tápanyagok felszívódását az ételből.

Az oldható rostok, amelyek rengeteg termékben - többek között a borsóban, babban, almában, citrusfélékben megtalálhatóak, segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében és a vércukorszint szabályozásában is.

A gyümölcsökben és zöldségekben található vitaminok és ásványi anyagok fontos szerepet játszanak az immunrendszerben és bizonyos betegségek megelőzésében.

Illusztráció
Illusztráció
Fotó: pixabay
A fitokemikáliák, vagyis a növényi vegyi anyagok rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegség, a stroke, a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, sőt a rák egyes formáinak alacsonyabb kockázatával.

Milyen előnyökkel járnak a mentális egészségre nézve?

Kevésbé ismert, hogy a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása előnyökkel járhat a mentális egészségünkre is. A Journal of Affective Disorders című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a gyümölcs- és zöldségfogyasztás összefüggésbe hozható a depresszió és a szorongás alacsonyabb kockázatával. A következtetések levonásához a kutatók több mint 65 000 ember adatait elemezték, és mérték a szorongás és a depresszió önbevalláson alapuló tüneteit. Ezután megmérték a résztvevők gyümölcs- és zöldségfogyasztását.

Az elemzés után a tudósok megtudták, hogy a színes gyümölcsök fogyasztása a depressziós és szorongásos tünetek szignifikánsan alacsonyabb kockázatával függött össze.

Miért lehet ez? Dr. Emeran Mayer, a UCLA Geffen School of Medicine professzora szerint korábbi kutatások összefüggést mutattak ki a megváltozott bélmikrobiális összetétel és a súlyos depressziós zavar között. A Cureus című folyóiratban 2020-ban közzétett egyik munkaelmélet szerint a gyomor-bélrendszeri (GI) gyulladás neuroinflammációt okozhat, ami depressziót idézhet elő. Egy másik, a Clinics and Practice című szaklapban megjelent tanulmány megerősíti, hogy a bélbaktériumok egyensúlyának felborulása és a bélrendszer gyulladása egyaránt összefügg a szorongással és a depresszióval.

Illusztráció
Illusztráció

Hogyan segíthetnek a gyümölcsök és zöldségek a mentális egészségben?

A színes gyümölcsök és zöldségek csökkenthetik a depresszió tüneteit, mivel karotinoidokat tartalmaznak. A karotinoidok olyan növényi pigmentek, amelyek a gyümölcsök és zöldségek élénk piros, narancssárga és sárga színét adják. Ezek egyben a fitonutriensek egy formája is, amelyek antioxidánsként működnek a szervezetben, hogy hatástalanítsák a szabad gyököket és csökkentsék a gyulladást.

A karotinoidok amellett, hogy általánosságban csökkentik a test gyulladását, gátolják a gyulladásos citokinek termelődését.

A citokinek olyan molekulák, amelyek segítenek a szervezet sejtjeinek kommunikálni és immunválaszt kialakítani bizonyos idegen kiváltó okokra. A túl sok citokin úgynevezett "citokinvihart", vagyis az immunrendszer túlreagálását okozhatja. A gyümölcsökben és zöldségekben található karotinoidok tulajdonképpen nemcsak a bélben, hanem az agyban is segíthetnek csökkenteni a gyulladást.

Illusztráció
Illusztráció

A friss, színes termékek és a jobb mentális egészség közötti kapcsolatot több további tanulmány is alátámasztja. A Frontiers in Psychology egyik tanulmánya megállapította, hogy a nyers gyümölcsök és zöldségek fogyasztása jobb mentális egészséggel jár, mint a feldolgozott gyümölcsök és zöldségek fogyasztása. Egy másik, a The British Psychological Society folyóiratban megjelent tanulmány szerint a színes gyümölcsök és zöldségek fogyasztása túlmutat a boldogságérzet és az élettel való elégedettség javulásán.

Valójában a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása a mindennapi életben való nagyobb boldogulással volt összefüggésben.

Tehát, ha a mentális jólétet a táplálkozással szeretnénk javítani, hol kezdjük? A kutatók azt javasolják, hogy naponta körülbelül 250 gramm színes gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk. Bár az étrend megváltoztatása nem helyettesíti a szakszerű tanácsadást és terápiát, több szempontból is javíthatja az életminőséget.

Forrás: 
firstforwomen.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A hideg elviszi a banántermés nagy részét

Az ecuadori banántermelők komoly kihívásokkal küzdenek, mivel az ottani hideg időjárás miatt mintegy negyedével kevesebb banán termett, néhány ültetvény pedig növény-­egészségügyi karantén alatt áll.

Drasztikus élelmiszer-áremelés, klímaváltozás? Együk meg a kaktuszunkat!

A fügekaktuszok, vagy "medvetalp" kaktuszoknak a szára zöldségként a termése gyümölcsként fogyasztható. E jellegzetes szártagú kaktuszok az Opuntia nemzetségbe tartoznak. Könnyen felismerhetőek lapított szártagjaikról. Hazájukban – fajtól függően - elérhetik a 7-8 méteres magasságot is. A vaskos szártagok általában kerek keresztmetszetű részekkel ízesülnek egymással.

A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmját építették föl Dubajban

Az új vertikális farm épületében évente közel 1 millió kilogramm zöldséget fognak termelni egy olyan országban, amely jelenleg szinte az összes élelmiszert importálja.

A kocák sem isznak eleget

Emésztési problémák miatt a kiszáradás nemcsak a malacokat, hanem a kocákat, kocasüldőket is veszélyeztetheti. Ennek számos élettani oka van, ám a malacok hasmenése például nem ok, hanem következmény. Mézes Miklós, a MATE professzora ezeknek az emésztés-élettani folyamatoknak a hátterét világította meg a Sertésegészségügyi Akadémia webináriumon a közelmúltban.

Miben különbözik a városi denevér a vidéki denevértől?

Egyes denevérfajok nagyobb valószínűséggel fordulnak elő városokban, mint vidéken. Egy tudományos csoport most azt vizsgálta, hogy mely tulajdonságok jellemzőek a városi, illetve a vidéki denevérekre.

Ne dobja el a banánhéjat, készítsen belőle sütit!

A banánhéjnak nem feltétlenül a szemetesben vagy a komposztban van a helye. Egyre többször kerülnek az emberek tányárjéra. A "pulled peel" szendvicsekben például a sertéshúst helyettesítik vele, de egyébiránt a "bacon"-t is pótolhatjuk ezzel.

Hollandiában és Olaszországban is annyiba kerül a hagyma termesztése, mint nálunk

Európában országoktól függetlenül körülbelül azonos, 8000 euró a vöröshagyma termesztési költsége, amíg a termést a földön a pótkocsira rakják. Legföljebb a költségnemek aránya tér el a termőhelyi, gazdasági adottságok miatt. A termelői árak, de még az áruházak is árrése is hasonló, tudtuk meg Varga Istvántól, a FruitVeB alelnökétől, a szabadszállási Róna Szövetkezet kertészeti ágazatvezetőjétől.

Különös rostforrás

A karácsonyfát feldíszítjük, aztán lecsupaszítjuk..... majd megesszük. Nem, nem félreírás, úgy tűnik, mostantól valóban étel is készülhet a karácsonyfából. A nordmann fenyőből kinyert rostok hasznosításával készült fenyőkeksz csak egy, a sok újszerű és értékes lehetőség közül, amellyel a karácsonyfa újrahasznosítható az ünnepek után- állítja egy dán kutatónő, aki projektjével a közelmúltban rangos díjat is nyert.

Az alkohol gyógyszer... (...is lehet)

Jó mentség is lehet egy kis tivornya után, hogy az alkohol gyógyít(hat) is. Az alkoholnak számos élettani hatása van, ám leggyakrabban a negatívakról esik szó. Az alkohol előnyös élettani hatásait régóta alkalmazták a gyógyászatban. Gondoljunk csak a külsőleg, bőrfelületen hasznos fertőtlenítő hatására, de ugyanez érvényesülhet torok öblögetőként alkalmazva.

Az Északi-sarkvidék négyszer gyorsabban melegszik, mint a Föld többi része

Az Északi-sarkvidék az elmúlt 40 évben közel négyszer gyorsabban melegedett, mint a bolygó többi része - derül ki a nemrég közzétett kutatásból, amely szerint az éghajlati modellek alábecsülik a sarkvidéki felmelegedés mértékét.