Back to top

Cserepes növények átültetése: érdemes figyelni a gyökér-levél arányra

A cserepes növények ideálisak a lakásban, vagy a teraszon, hiszen elég mobilak ahhoz, hogy oda helyezzük őket ahol díszítenénk velük, és arrább tegyük onnan, ahol épp útban vannak. Ám a cserép, mint élettér általában nem a legideálisabb a növények számára, hiszen gyökereik növekedése így korlátok közé szorul.

A videóban részletesen bemutatjuk az átültetés legfontosabb lépéseit, és a tőosztás folyamatát:

Érdemes figyelni a gyökér-levél arányra | MMG

"Ketrecben" tartva

Míg egy szabadföldbe ültetett növénynek a gyökerei igen messzi távolságra is el tudnak jutni a növénytől, addig a cserép mérete lekorlátozza a bele ültetett növény gyökerének fejlődési lehetőségeit. A cserépben található kis földmennyiség sokkal kevésbé képes tompítani a kedvezőtlen körülmények okozta hatásokat, mint a szabadföldi lét.

A cserépben élő növényt többnyire gyakrabban kell öntözni, míg a szabadföldbe ültetett gyökereivel a talaj mélyebb rétegeit is képes meghódítani, és onnan akkor is vízhez jut, ha a talaj felszíne már száraz.

A cserép könnyebben felmelegszik ha napon van, emiatt a növény lankadhat, de mindenképp lassabban fejlődik, mert a felmelegedett gyökérzet kevésbé képes ellátni feladatait. Mindebből jól látszik, hogy a növény szempontjából az a jobb, minél nagyobb cserépben él, és minél kevésbé érzi ennek az életformának a korlátait.

Egyszer csak kinövik a cserepüket...
Egyszer csak kinövik a cserepüket...
Fotó: wikipedia
Ekkor kell átültetni

A cserepes növények átültetésének leginkább a tavasz és a kora nyár a szezonja, hiszen ekkor legnagyobb intenzitású a növekedésük.

Akkor kell átültetnünk egy növényt, ha az a cserepében lévő talajt már nagyon „elhasználta”, annak tápanyagtartalma lecsökkent, szerkezete leromlott. Másik szempont, amikor a növény kinövi a cserepét és láthatóan eltoldódott a gyökér-levélzet aránya.

Ez még az egynyári balkonnövényeknél is észrevehető, amikor a növény már nagy, a cserepe kicsi, akkor naponta akár többszöri öntözés is kellhet ahhoz, hogy ne lankadjon, hiszen a kicsi gyökérmennyiségnek egy időközben ahhoz képest aránytalanul nagyra nőtt növényt kell ellátni a vízzel és tápanyagokkal. Ezeken a problémákon segíthet, ha nagyobb életteret kap a növény gyökere.

Így ültessük át

Átültetésnél a növény fejlődési formájától függően, ha lehetséges végezzünk tőosztást, így a növény(ek) a cserépben kevésbé lesznek egymás konkurensei. Alapvetően mindig nagyobb cserépbe ültessük a növény, mint amilyenben előzőleg volt. Ha tudjuk, akkor a gyökerek közül valamennyire pergessük ki az elhasznált földet, hogy az új tápanyagokban gazdag, jó szerkezetű talajból minél több kerüljön a cserépbe.
Amennyiben nincs lehetőségünk, vagy helyünk arra, hogy nagyobb cserépbe ültessünk, akkor alternatív megoldásként az is jobb, mint a semmi, ha az összeállt gyökérlabdát megfaragjuk kissé, és az így felszabadult helyre friss földet teszünk (tehát a növény ugyanabba a cserépbe kerül vissza). Itt ne feledkezzünk meg arról, hogy ezzel a gyökér-lombfelület arányon a gyökérfaragással még tovább rontottunk, tehát erőteljesen metsszük vissza a növényt ezzel egy időben. Így az arányok helyrebillennek, és némi talajfrissítés is történt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

Hollandiában és Olaszországban is annyiba kerül a hagyma termesztése, mint nálunk

Európában országoktól függetlenül körülbelül azonos, 8000 euró a vöröshagyma termesztési költsége, amíg a termést a földön a pótkocsira rakják. Legföljebb a költségnemek aránya tér el a termőhelyi, gazdasági adottságok miatt. A termelői árak, de még az áruházak is árrése is hasonló, tudtuk meg Varga Istvántól, a FruitVeB alelnökétől, a szabadszállási Róna Szövetkezet kertészeti ágazatvezetőjétől.

A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmját építették föl Dubajban

Az új vertikális farm épületében évente közel 1 millió kilogramm zöldséget fognak termelni egy olyan országban, amely jelenleg szinte az összes élelmiszert importálja.

A holland paradicsomtermesztők támogatást kérnek

Egy tavaszi szakmai felmérés szerint a holland üvegházas kertészek többsége gázzal fűt, és az energiaválság olyannyira súlyosan érinti őket, hogy 40%-uk kénytelen ideiglenesen vagy véglegesen felhagyni a tevékenységével. A nehéz helyzetben a kormány támogatását kérik, tudtuk meg Pápai Edittől, a Hágában dolgozó külgazdasági attasétól.

Az Ikea és az Infarm együtt termesztenek egészséges növényeket

Az IKEA három németországi bútorüzletben teszteli az Infarm vertikális farmjait. Céjuk az, hogy a vásárlóit és az alkalmazottait egészségesebb és fenntarthatóbb életvitelre inspirálják.

Kiégett a fű? Van megoldás

A gyepnek szükséges a rendszeres vízellátás, ami most nem volt adott azokon a helyeken, ahol nem volt kiépített öntözőrendszer. Az aszály miatt sok helyen teljesen kiégett a fű. Jön a kora őszi időszak, ekkor még helyrehozhatjuk a kert gyepfelületét.

Új invazív károsító, lisztharmat a szőlőben

„Az idei vegetációban alig 154 milliméter csapadék hullott. Az idősebb ültetvények is megsínylik, a fiatalok pedig egyre nehezebben bírják” - hangzott el Mogyoródon, A szőlő növényvédelme című tanácskozáson. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest megyei Szervezete 25 éve töretlen sikerrel szervezi az eseményt, s a résztvevők nagy száma mutatja, szükség van a szakmai információra.

Ha most vetjük, ősz végére még megterem

Több olyan növény is van, amit így nyár vége felé vetve - rövid tenyészidejének köszönhetően - még idén betakaríthatunk. Érdemes az ilyen másodvetésekbe belekezdeni, mert a terület jobb kihasználtsága mellet ősszel is számíthatunk friss zöldségekre így a konyhakertből...

Palántától a savanyúságig

A magyar emberek szeretik, keresik és fogyasztják a savanyúságot, szokásnak is nevezhető. Egyre több különlegesség van Krajczár Józsefné kínálatában, ennek ellenére azt mondja, hogy a hagyományos savanyúságok népszerűsége töretlen, sőt, felfelé ível.

Sok és méretes alma lehet gazdaságos

A gyümölcsritkítás és a vértetű elleni védekezés állt a Jakabszálláson, Tánczos László idős almaültetvényében rendezett bemutató középpontjában. A jelenlegi gazdasági helyzet még rátett egy lapáttal az amúgy sem csekély problémahalmazra, amivel az almatermesztőknek szembe kell nézniük.