Back to top

A KITE őszibúzafajta-választéka

A hagyományoknak megfelelően legszebb állapotukban igyekezett bemutatni a kalászos gabonákat – köztük az őszi búzákat – a KITE. Nádudvaron május közepén, Dalmandon május végén tartotta a bemutatót az integrátor, az általa ajánlott nagy termőképességű fajtákat mutatták be.

Közös jellemzőjük volt, hogy kísérleti körülmények között legalább 8–10 tonnát biztosan adnak hektáronként, jobb termőhelyi adottságok között pedig a 10 tonnás átlagot is meghaladják. Ugyanakkor érdemes tisztában lenni vele, hogy KITE nagy termőképességű búzákra kidolgozott termesztéstechnológiája számos ponton eltér a búzatermesztés hazai konvencióitól.

Az Aurelius nagy termőképességű, prémium minőségben
Az Aurelius nagy termőképességű, prémium minőségben
A KITE precíziós termesztéstechnológiájának alapvetően az a célja, hogy az elvetett magvak gyorsan és egyöntetűen keljenek, és hogy a növény kezdeti fejlődéséhez ideális körülményeket teremtsen. Ennek érdekében a talajművelő eszközöket úgy választják meg, hogy igazodjanak az elővetemény tarlómaradványának a mennyiségéhez és a talaj nedvességtartalmához. A vetést előkészítő alapművelés minimum 20 centiméter mély, amihez a KITE középmély lazítót ajánl.

A búza sikeres termesztéséhez elengedhetetlen, hogy legalább 6 leveles állapotban menjen a télbe. Minimumkövetelmény továbbá, hogy legkevesebb 4 hajtást neveljen egy növény, amihez 700 Celsius-fok hőösszegre van szükség. E feltételek teljesüléséhez Magyarországon szeptember végén, október elején meg kell kezdeni a vetést.

Sekély, 3 centiméteres vetési mélységnél csökkentett vetőmagnormát kell alkalmazni, a maglehelyezés pontosságát pedig a KITE szerint a John Deere gabonavető gépekkel lehet garantálni: elérhető velük, hogy a tőtávolság 2,5 centiméternél ne legyen sűrűbb.

A korai érésű Gabrio malmi búzát intenzív körülmények közé ajánlják
A korai érésű Gabrio malmi búzát intenzív körülmények közé ajánlják
A korai vetés és a csökkentett vetőmagnorma alkalmazása nélkülözhetetlenné teszi az őszi gyomirtást és a vírusterjesztők elleni fokozott védekezést. A Köckerling Allrounder magágykészítő még akkor is lehetővé teszi a pontos vetést szeptember végén, október elején, ha a magágy esetleg nyirkos.

A KITE által ajánlott nagy termőképességű malmi vagy takarmányminőséget adó búzafajták és hibridek, illetve prémium minőségre képes fajták hektáronként 8–10 tonna betakarítható hozamot tudnak produkálni. A nagy terméshez szükséges nitrogénellátás szárrövidítő használatát feltételezi, valamint kétszeri gombák elleni és a mindenkor szükséges kártevők elleni védekezést is.

A búzafajtákat részletesen bemutatták a különböző vizsgálatok alapján.

Az Aurelius középkorai érésű, prémium minőségre képes fajta. Állóképessége kiemelkedő, a prémium minőségű búzák között termőképessége kiváló. Szára és gyökérzete erős, ami lehetővé teszi, hogy intenzív technológiával termesszék.

A lisztharmatnak és a sárgarozsdának kitűnően ellenáll. Bokrosodási képessége nagyon jó, ezért hektáronkénti vetőmagköltsége az átlagosnál alacsonyabb.

A Basilio fehérjetartalma 12,5–13,5, sikértartalma 28-30 százalék
A Basilio fehérjetartalma 12,5–13,5, sikértartalma 28-30 százalék
Hektáronként 4,2–4,8 millió csírát ajánlott vetni belőle, ami 160–200 kilogramm vetőmagot jelent. Az Aurelius nyers fehérjetartalma 14,5 százalék, nedves sikértartalma 33 százalék, és az A1-A2-es sütőipari minőségcsoportba tartozik.

A Basilio igen korai szálkás búza. A KITE négyismétléses kisparcellás kísérletében 9,5 tonnát adott hektáronként 2021-ben, Látóképen pedig elérte a 10,9 tonnát. Kiváló a műtrágya-reakciója, még a hektáronkénti 150 kilogramm nitrogén hatóanyagot is meghálálja. Stabil malmi minőséget ad, fehérjetartalma 12,5–13,5 százalék, sikértartalma 28–30 százalék között van. Jó a télálló képessége, jó a bokrosodó képessége, szárszilárdsága kiváló. Lisztharmattal és kalászfuzáriummal szemben közepesen, sárga-, szár- és levélrozsdával szemben ellenálló.

A Gabrio korai érésű, szálkás malmi búza, változatos körülmények között is stabilan terem.

A Frenetic korai és stabilan malmi minőséget terem, A2-es a besorolása
A Frenetic korai és stabilan malmi minőséget terem, A2-es a besorolása
A KITE 2021-es négyismétléses kísérletében hektáronként 10,2 tonnát adott, Látóképen meghaladta a 11,5 tonnát. Rövid szárú, vagyis megdőlésre kevéssé hajlamos. Nitrogénhasznosító képessége kiváló, intenzív körülmények közé is bátran ajánlható. Azoknak a gazdálkodóknak javasolják, akik az igényeit jól ki tudják szolgálni. Fehérjetartalma 11,5–13 százalék, javasolt hektáronkénti vetőmagnormája 4-4,5 millió csíra.
A Cellule egy igen nagy termőképességű, középérésű malmi búza
A Cellule egy igen nagy termőképességű, középérésű malmi búza

A Premio egy középérésű szálkás búza, igen bőtermő. A KITE négy ismétléses kísérletében 9,9 tonna volt a hektáronkénti hozama 2021-ben, Bólyban meghaladta a 11 tonnát. Kifejezetten jó a műtrágya-reakciója, akár hektáronként 120 kilogramm nitrogén hatóanyagra is érdemi termésnövekedéssel válaszol. Kalászai kifejezetten tömöttek, szalmamagassága átlagos. Szára erős, ezért nem dől meg. Jó a betegség-ellenállósága és malmi minőséget ad.

Októberi vetésre ajánlják, hektáronként 4–4,5 millió csírával.

A Cellule középérésű, rendkívül nagy termőképességű malmi búza. A KITE ebből az őszi búzából értékesít a legtöbbet. A négy ismétléses kísérletben hektáronként 9,9 tonnát adott tavaly, Látóképen 12 tonnát termett. Hektolitertömege igen nagy, kiválóan bokrosodik, fehérjetartalma közepes, 12,5 százalék.

A Lindbergh szárazságtűrése kiváló, betegség-ellenálló képessége nagyon jó
A Lindbergh szárazságtűrése kiváló, betegség-ellenálló képessége nagyon jó
A Frenetic szálkás korai fajta. Tavaly a vállalat négyismétléses kísérletében 9,5 tonnát adott hektáronként, Látóképen 11,43 tonnát. Erősen bokrosodik és stabil malmi minőséget ad. Sütőipari besorolása A2-es, fehérjetartalma 12,5–14, sikértartalma 28–30 százalék. Ajánlott korán vetni, szeptember végétől október közepéig. Kalászfuzáriumnak és levélrozsdának jól ellenáll, sárgarozsdával és szárrozsdával szemben kiemelkedően ellenálló.

A Lindbergh egy tar kalászú, középkései őszi búza.

Az említett kísérletben hektáronként 9,9 tonnát adott, Látóképen 11,3 tonnát. Kiemelkedő a szárazságtűrése és az átlagosnál jóval nagyobb ezermagtömegű szemeket fejleszt. Mind lisztharmat-, mind vörös- és sárgarozsda-, mind kalászfuzárium-ellenállósága kiváló. Fehérjetartalma 14,4, sikértartalma 32,9 százalék.

A SU Alvius járóbúza, vagyis ősszel és tavasszal is vethető. A KITE tavalyi kísérletében hektáronként 9,1 tonnát adott, Látóképen 10,8 tonnát. Középkorai érésű, A1-es malmi minőséget ad.

A Su Alvius egy középkorai járóbúza, A1-es malmi minőséggel
A Su Alvius egy középkorai járóbúza, A1-es malmi minőséggel

A Marcopolo középkorai, szálkás őszibúza. A tavalyi KITE-kísérletében 10,3 tonnát termett hektáronként, Látóképen 11,9 tonnát. Kiválóan alkalmazkodik, hidegtűrő képessége kiemelkedő, ezermagtömege az átlagosnál nagyobb. Vörös- és sárgarozsdával, üszökgombával szemben ellenálló, a kalászfuzáriummal szemben kiemelkedően ellenálló.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/25 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Év bortermelője, borászati kémia, adminisztráció és növényvédelem

Jó sűrű programot hozott össze a szekszárdi Ferenc Vilmos borakadémikus Villányban, Günzer Tamás Pincészetében mintegy negyven villányi borász részvételével. Itt volt Nyúlné dr. Pühra Beáta, a 2021-es esztendőben megválasztott Év bortermelője, akit Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnöke köszöntött.

A feketére művelt tábla veszélyes a talaj számára

Régen azt tanították, hogy a tarló akadályozza a talajművelést, el kell égetni, le kell forgatni. Évek teltek el mire megértette a szakma, hogy takaró, védőréteg nélkül nem lehet menni semmire. Pedig a hetvenes évek eleje, közepe nem volt olyan szélsőséges, mint a mostani.

Alig változik az almatermés az EU-ban

Mindössze egy százalékkal emelkedik az európai almatermés a 2022-23-as idényben, állapították meg az augusztus elején Belgrádban rendezett Prognosfruit tanácskozáson. Körtéből ötödével többet takarítanak be, mint tavaly.

Hitelmoratórium és kamattámogatás a gazdáknak

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is – közölte az agrárminiszter. A biztosítóknak a kárbejelentéstől számított 14 napon belül kárelőleget kell fizetniük az aszálybiztosítások után, a hitelmoratórium iránti igényt pedig szeptember 15-ig kell a gazdáknak jelezni a bankok felé.

Mentességi lehetőségek a 2023-as támogatás igénylési évre egyes vetésváltási és parlag kialakítási szabályok alól

A tagállamok kérésére az Európai Bizottság a bizonytalan globális élelmiszer-ellátási helyzet miatt 2023-ban átmeneti mentességet tesz lehetővé a gazdálkodók számára a területalapú támogatásokhoz kötelezően betartandó egyes vetésváltási és parlag kialakítási szabályok alól annak érdekében, hogy a rendelkezésükre álló szántóterületüket minél nagyobb mértékben élelmiszertermelésre használhassák.

Gabonapiaci tendenciák a francia (szak)sajtó tükrében

A Les Échos gazdasági napilap rendszeresen elemzi az élelmiszergazdaság előtt álló kihívásokat, így figyelemmel kíséri a piaci árak alakulását is. Étienne Goetz július 8-án közölt cikkében azt írják, a márciusi csúcs után továbbra is nagyon magas az élelmiszerek ára (magasabbak, mint 2021-ben), ennek ellenére folyamatosan csökkennek, aminek a viszonylag jó globális terméskilátás a fő oka.

Tekintélyes mennyiségű olajbogyó kell egyetlen üveg olívaolaj előállításához

Az olívaolaj évezredek óta a mediterrán gasztronómia, kultúra és kereskedelem alapvető alkotóeleme. Az ókori görög költő, Homérosz "folyékony aranyként", Hippokratész pedig "a nagy gyógyírként" jellemezte. Az olívaolajat évezredek óta használják különböző célokra, mint például gyógyászati kenőcsökhöz és nemesek balzsamozási rituáléjához is. Ám napjainkban számos recept fontos összetevőjének számít.

Bill Gates és Jeff Bezos az USA legnagyobb földbirtokosai között

Az Egyesült Államok legnagyobb földbirtokosainak többsége nem gazdász. Például Bill Gates (Microsoft) 2021-ben is az egyik legnagyobb szántóföld tulajdonos az Egyesült Államokban. A legnagyobbak között azonban csak a középmezőnyben van jócskán lemaradva az Amazon alapítója, Jeff Bezos mögött.

Újabb növényi olajból várható hiány

A világ legnagyobb olavíolaj-exportőrének számító Spanyolország mezőgazdasági minisztere figyelmeztetett: bajba kerülhet az idei olívatermés.

Nőtt a mezőgazdaság kibocsátási értéke tavaly

A mezőgazdaság kibocsátása 2021-ben 3378 milliárd forintot tett ki, 15 százalékkal nőtt 2020-hoz képest; a 17 százalékos árindex mellett a volumen 2,1 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal az MTI-vel.