A Journal of Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a dió az egészséges táplálkozás részeként szív- és bélvédő dió lehet. Ráadásul a bélbaktériumok e változásai a szívbetegségek egyes kockázati tényezőinek javulásával is összefüggésbe hozhatók.
– mondta Kristina Petersen, az amerikai Penn State University kutatója. A kutatók szerint a gyomor-bélrendszer baktériumainak – más néven a bél mikrobiomjának – változásai magyarázhatják a dió szív- és érrendszeri előnyeit.
A vizsgálathoz a kutatók 42 túlsúlyos vagy elhízott résztvevőt toboroztak, akik 30 és 65 év közöttiek voltak. A vizsgálat megkezdése előtt a résztvevők két hétig egy átlagos amerikai diétát folytattak. Ezt a „bevezető” étrendet követően a résztvevőket véletlenszerűen három vizsgálati étrend egyikére osztották be, amelyek mindegyike kevesebb telített zsírt tartalmazott, mint a bevezető étrend. Az egyik étrend diót tartalmazott, míg egy másik dió nélkül is ugyanannyi alfa-linolénsavat (ALA) és többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmazott, valamint a harmadik diéta részben olajsavval (egy másik zsírsav) helyettesítette a dióban található ALA-t.
A gyomor-bélrendszerben lévő baktériumok elemzéséhez a kutatók székletmintákat gyűjtöttek 72 órával azelőtt, hogy a résztvevők befejezték a bevezető étrendet, és mindhárom vizsgálati diétás időszakot. Kristina Petersen elmondta, hogy a dió diéta számos olyan bélbaktériumot dúsított, amelyeket a múltban egészségügyi előnyökkel hoztak összefüggésbe. „Az egyik ilyen a Roseburia, amelyet a bélbélés védelmével hoztak összefüggésbe. Ugyanakkor az Eubacteria eligens és a Butyricicoccus gazdagodását is megfigyeltük” – tette hozzá Petersen.
A tanulmány szerint az Eubacterium eligens fordítottan arányos volt a vérnyomás több különböző mérőszámának változásával, ami arra utal, hogy az Eubacterium eligens nagyobb száma az említett kockázati tényezők nagyobb mértékű csökkenésével járt együtt.