Back to top

Elkezdődött a parlagfű virágzása!

A parlagfű fejlődése még az elmúlt hetek szélsőségesen meleg és száraz időjárásának az ellenére is folytatódott A Tiszántúlon az elmúlt hónapokban az évtized aszálya alakult ki, a természetes lágyszárú vegetáció kiszáradt, a szántóföldi növények szenvednek, alig fejlődnek, de a parlagfű a kiváló szárazságtűrő képességének köszönhetően jól bírja.

Az aszályos Kelet-magyarországi területeken a parlagfű generatív fejlődése is felgyorsult, ezért napról-napra nő a virágzó növények mennyisége. A Dunántúlon a csapadékosabb időjárásnak köszönhetően a természetes vegetáció és a mezőgazdasági kultúrák fejlettek, jobban kordában tartják a parlagfüvet, de már ott is megjelentek a virágbimbós, virágzó növények.

Az országra általánosan jellemző, hogy a föld, dűlőutak széle erősen fertőzött, ott jellemzően 40-50 cm magas parlagfű, a hajtásvégeken már megjelentek a virágbimbók és a virágok. A szántóföldeken parlagfű elsősorban a táblaszegélyeken fordul elő, illetve azokon a táblákon, ahol a száraz időjárás miatt gyomirtó szerek gyengébb hatást biztosítottak és a kultúrnövény sorai nem záródtak.

A művelt területeken jellemzően még csak zöldbimbós fejlettségű növények fordulnak elő. Az Alföldön és a Dunántúl déli területein elkezdődött a gabona betakarítása, a gabonatarlón tömegesen megjelenő parlagfű évek óta komoly probléma, ezért figyelmet kell fordítani a tarlók ápolására, gyommentesítésre. A ruderális, de bolygatott területeken szintén fejlett növényeket találunk, melyek többsége már bimbós, illetve virágzik.

Virágzó parlagfű, Hajdú-Bihar Megye
Virágzó parlagfű, Hajdú-Bihar Megye

Az utak mentén folyamatosan kaszálnak, a főutak széle jól karban van tartva, csak a kis forgalmú alacsonyabb rendű utak szegélye gyomosabb, parlagfűvel fertőzött.

Rövidesen elkezdődik a parlagfű tömeges virágzása és levegőben a pollen koncentráció eléri az 50 pollen/m3 értéket mely már allergiás reakciókat okoz. Ezért az allergiásoknak célszerű már most felkészülni.

Az aktuális pollenhelyzetről a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján tájékozódhatunk.

A védekezés továbbra is kiemelt jelentőséggel bír, fontos, hogy a talajbolygatás helyett a kaszálást, illetve kémiai gyomirtást részesítsük előnyben. A kaszálási fordulók szükségességét nagyban befolyásolja a kaszálás minősége, ezért törekedjük a lehető legalacsonyabb vágási magasság elérésére.

A parlagfű irtását a virágbimbók kialakuláság el kell végezni, ezt az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI törvény 17. § (4) pontja előírja, amennyiben ez nem történik meg a földhasználó bírságra számíthat.

A parlagfű elleni védekezés össztársadalmi érdek, ezért az irtásban mindenkinek a lehetőségeihez mérten részt kell vennie.

Forrás: 
Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az aszálykárt is túl kellene élni

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének információi szerint is jelentős károkat okoz az aszály a szántóföldi növénytermesztőknek. Máhr Andrással, a MOSZ főtitkárhelyettesével és Csősz Tiborral, a MOSZ tanácsosával arról beszélgettünk, milyen károk keletkeztek és mivel kell szembenézniük a termelőknek.

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

Talajgyakorlat az AXIÁL és a Phylazonit vezényletével

Az AXIÁL és a Phylazonit július végén-augusztus elején öt különböző helyszínen szervezett nyári roadshow-t, amelyeken szakértők bevonásával a talaj termőképességének javítását és megőrzését vették górcső alá.

A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmját építették föl Dubajban

Az új vertikális farm épületében évente közel 1 millió kilogramm zöldséget fognak termelni egy olyan országban, amely jelenleg szinte az összes élelmiszert importálja.

Hollandiában és Olaszországban is annyiba kerül a hagyma termesztése, mint nálunk

Európában országoktól függetlenül körülbelül azonos, 8000 euró a vöröshagyma termesztési költsége, amíg a termést a földön a pótkocsira rakják. Legföljebb a költségnemek aránya tér el a termőhelyi, gazdasági adottságok miatt. A termelői árak, de még az áruházak is árrése is hasonló, tudtuk meg Varga Istvántól, a FruitVeB alelnökétől, a szabadszállási Róna Szövetkezet kertészeti ágazatvezetőjétől.

Magyar egynyári virágfajták értékelése

A csemői Marosi Díszfaiskola évek óta foglalkozik Dr. Kováts Zoltán dísznövény nemesítő szakmai örökségének fenntartásával. A híres nemesítő virágfajtáinak magtermesztésével, a fajták szelektálásával és egyöntetűvé tételével arra törekednek, hogy mind több település virágágyi kiültetésében helyet kapjanak a hazai klímára nemesített, kíváló díszítő értékű növények.

Ami szín, az itt tarka

Bonyhád büszke az itt született bonyhádi vöröstarka szarvasmarha tájfajtára. A város ezért idén már huszadik alkalommal rendezett Tarka Marhafesztivált. A vígasság idején pedig minden évben a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete szakmai találkozót szervez.

A holland paradicsomtermesztők támogatást kérnek

Egy tavaszi szakmai felmérés szerint a holland üvegházas kertészek többsége gázzal fűt, és az energiaválság olyannyira súlyosan érinti őket, hogy 40%-uk kénytelen ideiglenesen vagy véglegesen felhagyni a tevékenységével. A nehéz helyzetben a kormány támogatását kérik, tudtuk meg Pápai Edittől, a Hágában dolgozó külgazdasági attasétól.

Az Ikea és az Infarm együtt termesztenek egészséges növényeket

Az IKEA három németországi bútorüzletben teszteli az Infarm vertikális farmjait. Céjuk az, hogy a vásárlóit és az alkalmazottait egészségesebb és fenntarthatóbb életvitelre inspirálják.

Kiégett a fű? Van megoldás

A gyepnek szükséges a rendszeres vízellátás, ami most nem volt adott azokon a helyeken, ahol nem volt kiépített öntözőrendszer. Az aszály miatt sok helyen teljesen kiégett a fű. Jön a kora őszi időszak, ekkor még helyrehozhatjuk a kert gyepfelületét.