Back to top

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

A világgazdasági helyzet, az energia és az inputanyagok drágulása, az orosz-ukrán háború a paradicsomot hajtató kertészeket is érzékenyen érinti, miközben e nehéz helyzetben újabb kapuk is nyílhatnak előttük, például a kereskedelemben. A támogatások és a hitelezés változása mellett így a szakmai napon szó esett az exportlehetőségekről, versenytársak kilátásairól, és persze a hatékonyságot fokozó technológiai, technikai újításokról éppúgy, mint a paradicsom barna termésráncosodás vírus elleni fajtanemesítésről.

Az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára, Juhász Anikó azt hangsúlyozta, hogy a kertészet a jövőben is kiemelt termékpálya lesz. 

A kertészek továbbra is számíthatnak beruházási támogatásokra,

bár azok feltételei várhatóan szigorodnak. Arról is beszélt, hogy továbbra is támogatják a termelői csoportok megalakulását, de jut a forrásból a díszkertészeti kisvállalkozásoknak, valamint a zöld beruházásokra is. Utóbbiaknál cél az üzemek energia-önellátásának növelése és az energiafüggőség csökkentése, az energiahatékonyság javítása és a megújuló energiaforrások felhasználásának ösztönzése, a szén-dioxid-kibocsátás, valamint az energiafelhasználás mérséklése. 

A hajtatott paradicsom többsége korszerű növényházakból származik
A hajtatott paradicsom többsége korszerű növényházakból származik
Fotó: István Gábor/FruitVeB

A gazdasági környezet most nem a legkedvezőbb a beruházásra, akik azonban már fejlesztettek, most helyzeti előnyben lesznek, hangsúlyozta Hollósi Dávid is. Az MKB Bank Nyrt. Takarékbank Zrt. Agrár és Élelmiszeripari üzletág ügyvezetője szerint a Covid és a háború miatt a fogyasztók a jövedelmükből az eddiginél többet költenek élelmiszerre, Nyugat-Európában még inkább, mint nálunk, ami ösztönözheti a paradicsom exportját is. 

A mezőgazdaság hitelállománya hatalmasat nőtt az utóbbi 15 évben, de még most is alulfinanszírozott a Nyugat-Európához képest.

Nőtt a bankok bizalma, hite a mezőgazdaság iránt, és az élelmiszer-gazdaság felértékelődése újabb befektetőket vonz.

33 kiállító várta a partnereket
33 kiállító várta a partnereket
Fotó: István Gábor/FruitVeB

Lengyel és holland versenytársaink szenvednek a magas energiaárak miatt. Lengyelországban a paradicsomhajtatás összes költsége a kétszeresére nőtt az utóbbi egy évben. A növényházakat ugyanis főként szénnel fűtik, aminek az ára nagyon megugrott, sőt nem is mindig elérhető, akadozik a szállítás Oroszországból. A hektárra vetített fűtési költség így már eléri a 200 ezer eurót, az összes költségnek a bő 40 százaléka. Ugyancsak jócskán emelkedett a munkabér, valamint a csomagolás költsége, az áruházak ugyanis kartonban kérik a paradicsomot. A lengyelek így várhatóan a szokásosnál később fognak ültetni, az eddig vásárolt palántát pedig maguk nevelik meg, és szeretnének a csomagoláson is változtatni, tudtuk meg Wojciech Sekalskitól, a Grodan közép-európai igazgatójától.

Fotó: István Gábor/FruitVeB

Egy felmérés szerint Hollandiában az üvegházas termelők 40 százaléka véglegesen vagy ideiglenesen felhagy a tevékenységével az energiaválság miatt. Komoly pénzügyi nehézségeik vannak és sokaknak már nem futja más energiahordozóra való átállásra. Az energia ára idén januárra a kétszeresére, márciusra a háromszorosára emelkedett a 2015-ös bázishoz képest. Ráadásul a gázszolgáltatók már nem is kötnek fixáras szerződéseket a lejárók után. Mivel a holland gázmezőkét bezárták földrengés-veszély miatt, az ország külföldi gázra szorul. Készül a gáz vészhelyzeti terv, az azonban még várhatóan nem érinti a kertészeteket.

A Magyar Paradicsom Napjára a Kertészet és Szőlészet hetilap tematikus számmal készült. A 26. számból mindent megtudhat, amire a paradicsomhajtatással kapcsolatban kíváncsi.

A helyzetet súlyosbítja amunkaerőhiány, és az, hogy a költségek emelkedését már nem tudják áthárítani a kereskedőkre, fogyasztókra, növekszik az áruházakban az olcsóbb termékek mennyisége.

Nagy a bizonytalanság, ezért a vetésterület csökkent, a klímaügyi és mezőgazdasági miniszter azonban lépéseket ígért a kertészetek megmentésére, mondta videóelőadásában Pápai Edit hazánk hollandiai nagykövetségének külgazdasági és tudománydiplomáciai attaséja. 

Hazánkban a jelenlegi 3450-3500 hektáros zöldséghajtató felületből 220-250 hektár üvegház – ebből 25-30 hektár palántanevelő berendezés –, 600-700 hektár blokkfólia és 750-850 hektár fóliasátor. A hajtatásból származó 480-500 ezer tonna zöldségből pedig 130-140 ezer tonna a paradicsom. 

A még tartó 2014–2020-as Vidékfejlesztési Program 2016-tól megnyílt pályázatainak keretén belül 110-120 hektár korszerű üvegház épül meg, és 80-85%-ukban paradicsomot hajtatnak, vagy azt fognak hajtatni. A paradicsom többségét ma már korszerű üvegházakban hajtatják. A modern műszaki megoldásoknak köszönhetően a fajlagos hozamok számottevően emelkedtek, éves termelés esetén fürtös, bogyós fajtákkal négyzetméterenként 55-65 kilogrammot szednek. A diffúz üveggel borított házakban pedig akár 70 kilogrammot. 

A bogyós paradicsomot zömmel leváltotta a fürtös, és négy-öt éve jelentősen növekszik a cherry, a koktél és a snack típusok termesztése. A paradicsom 90-95%-a belföldi piacon értékesül. Március közepe és november vége között önellátók vagyunk paradicsomból. Trendi a paradicsom, a kiváló minőségnek és a termelői szervezetek erejének köszönhetően megy a piac, és az új beruházásokból eredően növekvő kínálatból már exportra is juthat. Ebben a malmunkra hajtatja a vizet, hogy a szállítási költségek növekedése miatt javul a versenyképességünk a szomszédos piacokon, többek között a lengyel és holland kertészek említett gondjai miatt.

A geotermikus energia (termálvíz) felhasználásunk is helyzeti előnyt jelent a drága gázzal vagy szénnel fűtő külföldi kertészetekkel szemben

- hangsúlyozták a rendezvényen. A jövedelmezőség azonban a Magyar Paradicsom Napján is ismertetett korszerű megoldásokkal tovább növelhető. (Ezekről bővebben a Kertészet és Szőlészetben írunk.)

A koktélparadicsomok népszerűsége nő
A koktélparadicsomok népszerűsége nő

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/26 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

A hideg elviszi a banántermés nagy részét

Az ecuadori banántermelők komoly kihívásokkal küzdenek, mivel az ottani hideg időjárás miatt mintegy negyedével kevesebb banán termett, néhány ültetvény pedig növény-­egészségügyi karantén alatt áll.

Drasztikus élelmiszer-áremelés, klímaváltozás? Együk meg a kaktuszunkat!

A fügekaktuszok, vagy "medvetalp" kaktuszoknak a szára zöldségként a termése gyümölcsként fogyasztható. E jellegzetes szártagú kaktuszok az Opuntia nemzetségbe tartoznak. Könnyen felismerhetőek lapított szártagjaikról. Hazájukban – fajtól függően - elérhetik a 7-8 méteres magasságot is. A vaskos szártagok általában kerek keresztmetszetű részekkel ízesülnek egymással.

A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmját építették föl Dubajban

Az új vertikális farm épületében évente közel 1 millió kilogramm zöldséget fognak termelni egy olyan országban, amely jelenleg szinte az összes élelmiszert importálja.

A kocák sem isznak eleget

Emésztési problémák miatt a kiszáradás nemcsak a malacokat, hanem a kocákat, kocasüldőket is veszélyeztetheti. Ennek számos élettani oka van, ám a malacok hasmenése például nem ok, hanem következmény. Mézes Miklós, a MATE professzora ezeknek az emésztés-élettani folyamatoknak a hátterét világította meg a Sertésegészségügyi Akadémia webináriumon a közelmúltban.

Együtt fejlődnek a piaci elvárásokkal – Optimális gépek a Bábolnai Gazdanapokon

A békési Optigép Gépgyártó és Kereskedelmi Kft. az OptiCorn kukorica- és a NAS, illetve PSM napraforgó-, valamint cirokbetakarító adapterekkel az európai piaci részesedés többségét birtokolja.

Miben különbözik a városi denevér a vidéki denevértől?

Egyes denevérfajok nagyobb valószínűséggel fordulnak elő városokban, mint vidéken. Egy tudományos csoport most azt vizsgálta, hogy mely tulajdonságok jellemzőek a városi, illetve a vidéki denevérekre.

A mezőgazdaságról Bálványoson

Július 19–24. között tartották Tusnádon a 31. a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, közismert nevén a Tusványost. Idén több mint 400 programmal, tizenegy koncerttel és sok más kikapcsolódási lehetőséggel várták a látogatókat.

Ne dobja el a banánhéjat, készítsen belőle sütit!

A banánhéjnak nem feltétlenül a szemetesben vagy a komposztban van a helye. Egyre többször kerülnek az emberek tányárjéra. A "pulled peel" szendvicsekben például a sertéshúst helyettesítik vele, de egyébiránt a "bacon"-t is pótolhatjuk ezzel.

Hollandiában és Olaszországban is annyiba kerül a hagyma termesztése, mint nálunk

Európában országoktól függetlenül körülbelül azonos, 8000 euró a vöröshagyma termesztési költsége, amíg a termést a földön a pótkocsira rakják. Legföljebb a költségnemek aránya tér el a termőhelyi, gazdasági adottságok miatt. A termelői árak, de még az áruházak is árrése is hasonló, tudtuk meg Varga Istvántól, a FruitVeB alelnökétől, a szabadszállási Róna Szövetkezet kertészeti ágazatvezetőjétől.