0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Egy helyen a vadászatot érintő legaktuálisabb témák

Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) hatvani székházában tartottak tanácskozást június 21-én a Vadászkamara Területi Szervezeteinek titkárai. Az egyeztetés során a legaktuálisabb témákat vették górcső alá, ezek közül is kiemelt napirendi pont a Hivatásos Vadász Eszközbeszerzési Program volt.

Ezen kívül szó esett a Vadgazdálkodási törvény végrehajtási rendeletének tervezett módosításáról, a vadkárokkal kapcsolatos problémákról, illetve a Vadgazdálkodási Alapról is – írja az OMVK.

A Hivatásos Vadászok Éve jegyében meghirdetett eszközbeszerzési program kapcsán Bajdik Péter, a kamara főtitkára elmondta, összesen 26 különböző eszközre igényelhető hivatásos vadászonként bruttó 200 000 forint támogatás. A Vadászkamara összesen 350 millió forintot szán a kezdeményezésre, amely során vissza nem térítendő támogatáshoz jutnak az egyesületi formában működő vadászatra jogosultak. A pályázati kiírás június 30-áig jelenik meg.

A pályázók köre: a területileg illetékes vadászati hatóság által önálló kódszámon nyilvántartásba vett civil szervezetként működő vadászatra jogosultak (jellemzően vadásztársaságok). A pályázat során olyan eszközök szerezhetők be, amelyek NEM szerepelnek Vtv. vhr.-jének vonatkozó mellékletében (11. melléklet, IV. rész – A hivatásos vadász szolgálati egyenruhája és felszerelése – ezen eszközöket a vadászatra jogosult, mint munkáltató a vhr. 35. § (1) bekezdése szerint köteles biztosítani a vadőröknek.) Egy pályázó egy pályázatot nyújthat be az általa alkalmazott hivatásos vadászok száma alapján, a támogatási összeg erejéig.  Ha a vadgazdálkodó nagyobb összegre pályázik, összevontan is igényelhető a támogatás (szintén a vadőrök száma alapján). A támogatás pályázati úton igényelhető, vissza nem térítendő, utófinanszírozott formában, az önrész minimum 30%.

Forráshiány nem alakulhat ki a forráselosztás elvéből kifolyólag. Minden arra jogosult – aki helyesen pályázik – nyer támogatást. Hiánypótlás egyszer lehetséges, a Vadászkamara Területi Szervezetének felhívására.

A nyertes pályázóknak a szerződéskötést követően be kell mutatniuk a megvásárolt eszközt, az arról szóló számlát, nyilatkozniuk kell arról, hogy bekerült az eszköznyilvántartásba (tárgyi eszköz kartonba). Mindemellett igazolni kell azt is, hogy a vadászatra jogosult az eszközt kiadta használatba a hivatásos vadásznak. Az eszközök fenntartási ideje 5 év.

Ha a szerződéskötés nem történik meg az október végi határidőig, az illetékes Területi Szervezet elállhat a szerződéskötéstől! (Erről e-mailben tájékoztatja a pályázót.)

Melyek a megpályázható eszközök?

1.      spektív

2.      digitális fényképezőgép

3.      lézeres távolságmérő

4.      távolságmérős keresőtávcső

5.      kereső hőkamera (a tervek szerint céloptikához nem csatlakoztatható, monokuláris vagy binokuláris kereső hőkamera szerezhető be)

6.      éjjellátó keresőtávcső (céloptikához nem csatlakoztatható, monokuláris vagy binokuláris éjjellátó keresőtávcső.

7.      vadkamera (szettben is beszerezhető /akku, töltő, memóriakártya, fém ház, kábelzár/; a kiegészítők önmagukban nem beszerezhetők; egy pályázatban az egy vadőrre eső támogatási összegből és önerőből több eszköz is)

8.      gépjármű fedélzeti kamera

9.      akciókamera (a hivatásos vadász intézkedésének rögzítésére alkalmas akciókamera, testkamera)

10.  vadászkutya (a vadászterület jellegének és vadgazdálkodási jellemzőinek megfelelően, származási lap és 2 éven belül VAV vagy azt kiváltó vizsga szükséges)

11.  GPS nyomkövető (az utánkereső kutyák számára, tartozékokkal is; igazolni kell, hogy az alkalmazott hivatásos vadász rendelkezik kiképzett utánkereső kutyával)

12.  Kotorékkutya nyomkövető (a kotorékban végzett munka közbeni nyomon követéshez; igazolni kell, hogy az alkalmazott hivatásos vadász rendelkezik kotorékmunkára kiképzett kutyával)

13.  terepi GPS készülék

14.  elektronikus vadhívó (miután a vhr. szabályozza a használatot, csak a jogszabálynak megfelelő eszközök)

15.  rádiós adó-vevő (az egy hivatásos vadászra vonatkozó támogatási összegből és önerőből akár több eszköz is)

16.  elektronikus hallásvédő

17.  drón (csak vadgazdálkodási célokra használható)

18.  fegyverlámpa

19.  informatikai eszközök (laptop / notebook, táblagép)

20.  csörlő (terepjáróra szerelhető; tartozékok is: kötél, elektronika, távirányító)

21.  láncfűrész

22.  magassági ágvágó

23.  motoros fűkasza

24.  magasnyomású mosó

25.  akkumulátoros kéziszerszámok (fúró, csavarbehajtó, barkács szett)

26.  vadászkürt (pless vagy parforce)

Pályázat ütemezése:

–          pályázati felhívás elkészítése, közzététele: június 30-ig

–          pályázati tanácsadás: július 1-től augusztus 31-ig

–          pályázatok benyújtása: július 1-jétől augusztus 31-ig

(e-mailben a Területi Szervezeteknek)

–          pályázatok elbírálása: szeptember 1-jétől szeptember 30-ig

–          hiánypótlás bekérése és beküldése: szeptember 1-től a hónap közepéig

–          jogorvoslati kérelem benyújtása: a megyei Felügyelő Bizottságnak, döntés kézhezvételét követő 8 napon belül

–          pályázók tájékoztatása az eredményről: a bírálat után 15 napon belül

–          támogatási szerződések megkötése: szeptember 30-tól október 15-ig

–          beszerzések megvalósítása: pályázati döntés kézhezvételétől 2023. február 28-ig

Az egyeztetés során az eszközbeszerzési program mellett szó esett az Országos Vadgazdálkodási Alap támogatásáról, amelynek keretösszege 500 millió forint. A kiemelt kamarai célokra 250 millió forintot különített el a szervezet. Így ebben az évben több mint egymilliárd forintot forgat vissza közvetlenül vagy közvetve az ágazatba a Vadászkamara.

Ugyancsak Bajdik Péter adott tájékoztatást a Vadgazdálkodási törvény végrehajtási rendeletének tervezett módosításáról, amelyről már több ízben egyeztettek a vadászati érdekképviseletek a szaktárcával. A módosítások érinthetik az egyéni vadászatok adminisztrációját (be- és kiiratkozás); a Vadászkamara javaslatának megfelelően nőhetnek az egyes apróvadfajokra, illetve az őzre vonatkozó vadgazdálkodási értékek; valamint megjelenhetnek az elektronikus akusztikus hívóeszközök használatának részletszabályai. Végül, de nem utolsósorban: a vhr. rendelkezhet majd a lődíjak mértékéről, hiszen egy tavalyi törvénymódosítás miatt ezeket már pénzben kellene kifizetni a hivatásos vadászoknak (jelenleg lőszerben kapják meg az értékét).

A jelenlegi geopolitikai helyzet miatt (mezőgazdaságot is sújtó áremelkedések) idén bizonyosan a vadkár-kérdések élesebben jelentkeznek majd. Ezért a Vadászkamara egyeztetéseket folytatott az Agrárminisztériummal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával. Az egyeztetés eredményeképpen hamarosan készül egy háttéranyag, amelyet az Agrárminisztériumnak juttat el a vadászati érdekképviselet. A főbb témakörök: a vadkárszakértők képzése, nyilvántartása; a vadkáralap működésének lehetséges módosítása; a 2021 elején megjelent vadkárfelmérési útmutatók költségtábláinak frissítése és – ami talán a legfontosabb – a földhasználók és a vadászatra jogosultak jogszabályokban foglalt kötelezettségeinek pontosítása a vadkárok megelőzése tekintetében – írja az OMVK.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/OMVK