Back to top

Mindenkit megvisel a hőség, kivéve a rovarkártevőket – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

A tavasz óta tartó általános levéltetű-fertőzöttség minimálisra csökkent ugyan, de a többi kártevő rovar kiválóan megvan a kánikulában. A növénybetegségeknek ezzel szemben nem kedvez a mostani idő. Fontos aktualitás, hogy sürgősen védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.

Meglehet, hogy az év legforróbb napjait éljük, és ez a forró, száraz idő alaposan megvisel növényt, állatot és embert egyaránt. A nappali 32-34 °C után éjszakára sem csökken a hőmérséklet 20 fok alá. A hónapok óta tartó vízhiány legjobban az Alföldet sújtja, a Dunántúl térségében azért időnként hullik némi eső. A hőség és a szárazság miatt a betegségek szaporodása és terjedése minimális, a rovarkártevőknek azonban kedvez ez az időjárás, egyedül az általános levéltetű-fertőzöttség csökkent minimálisra.

Almásokban a dunántúli térségben a varasodással fertőzött gyümölcsök aránya most 15% körüli, viszont a lisztharmat a hajtásvégek 20%-án jelen van.

A korábban erősen terjedő vértetűfertőzés üteme kissé lecsökkent, viszont az almamolyhernyók befurakodásának helye néhol a gyümölcsök több mint 20%-án látszik.

Az alma mellett a dió termésén is károsít az almamoly, így itt is indokolt a védekezés ellene. Az almamoly rajzása folyamatos, időnként az időjárás függvényében ingadozó, ezért rendszeresen kezelni kell a fákat. Emelkedő tendenciát mutat az almalevél-aknázómoly rajzása, akárcsak a takácsatkák felszaporodása, egyes ültetvényekben a levelek 30%-a fertőzött, és további erősödés várható.

Egyre több cseresznye- és meggyfán láthatók a blumeriellás levélfoltosság tünetei
Egyre több cseresznye- és meggyfán láthatók a blumeriellás levélfoltosság tünetei
Fotó: Dr. Aponyi Lajos
A cseresznyelégy rajzása már alig érzékelhető,

akárcsak a szilvamoly repülése, de ez csak a második nemzedékre vonatkoztatható, mert a harmadik nemzedék csak később fog megjelenni. Addigra indokolt felfrissíteni a feromoncsapdákat, akárcsak a keleti gyümölcsmoly esetében, annál is inkább, mert ennek a kártevőnek négy nemzedéke károsítja a gyümölcsféléket. A cseresznye- és meggyfák alatt sok a rothadó, moníliás gyümölcs, a leveleken pedig egyre több helyen jelentkezik a szigminás és blumeriellás levélfoltosság, de az előbbi kórokozó megjelenhet a termés felületén is.

Csapadékos időben várhatóan erősödni fog a megbetegedés.

Szőlőültetvényekben megkezdődött a fürtök lehajlása, a bogyók borsó nagyságúak. A növények növekedési ütemét még nem befolyásolja a szárazság, viszont az amerikai szőlőkabóca lárváinak zöme L2-L3 fejlettségű, kisebb arányban pedig L4 állapotú, tehát sürgető a kártevő elleni védekezés.

A korábban megjelent peronoszpóra- és lisztharmattüneteket blokkolta az extrém meleg, de csapadék esetén újabb fertőzési hullám indulhat el.

Szürkepenész- és feketerothadás-fertőzést jelenleg nem találni a szőlőn. A zöldválogatás és a növények csonkázása kedvező hatással van a lombozat átszellőzésére, valamint a permetlé lombozatba juttatására.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

A hideg elviszi a banántermés nagy részét

Az ecuadori banántermelők komoly kihívásokkal küzdenek, mivel az ottani hideg időjárás miatt mintegy negyedével kevesebb banán termett, néhány ültetvény pedig növény-­egészségügyi karantén alatt áll.

A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmját építették föl Dubajban

Az új vertikális farm épületében évente közel 1 millió kilogramm zöldséget fognak termelni egy olyan országban, amely jelenleg szinte az összes élelmiszert importálja.

Ne dobja el a banánhéjat, készítsen belőle sütit!

A banánhéjnak nem feltétlenül a szemetesben vagy a komposztban van a helye. Egyre többször kerülnek az emberek tányárjéra. A "pulled peel" szendvicsekben például a sertéshúst helyettesítik vele, de egyébiránt a "bacon"-t is pótolhatjuk ezzel.

Hollandiában és Olaszországban is annyiba kerül a hagyma termesztése, mint nálunk

Európában országoktól függetlenül körülbelül azonos, 8000 euró a vöröshagyma termesztési költsége, amíg a termést a földön a pótkocsira rakják. Legföljebb a költségnemek aránya tér el a termőhelyi, gazdasági adottságok miatt. A termelői árak, de még az áruházak is árrése is hasonló, tudtuk meg Varga Istvántól, a FruitVeB alelnökétől, a szabadszállási Róna Szövetkezet kertészeti ágazatvezetőjétől.

Magyar egynyári virágfajták értékelése

A csemői Marosi Díszfaiskola évek óta foglalkozik Dr. Kováts Zoltán dísznövény nemesítő szakmai örökségének fenntartásával. A híres nemesítő virágfajtáinak magtermesztésével, a fajták szelektálásával és egyöntetűvé tételével arra törekednek, hogy mind több település virágágyi kiültetésében helyet kapjanak a hazai klímára nemesített, kíváló díszítő értékű növények.

A holland paradicsomtermesztők támogatást kérnek

Egy tavaszi szakmai felmérés szerint a holland üvegházas kertészek többsége gázzal fűt, és az energiaválság olyannyira súlyosan érinti őket, hogy 40%-uk kénytelen ideiglenesen vagy véglegesen felhagyni a tevékenységével. A nehéz helyzetben a kormány támogatását kérik, tudtuk meg Pápai Edittől, a Hágában dolgozó külgazdasági attasétól.

Az Ikea és az Infarm együtt termesztenek egészséges növényeket

Az IKEA három németországi bútorüzletben teszteli az Infarm vertikális farmjait. Céjuk az, hogy a vásárlóit és az alkalmazottait egészségesebb és fenntarthatóbb életvitelre inspirálják.

Kiégett a fű? Van megoldás

A gyepnek szükséges a rendszeres vízellátás, ami most nem volt adott azokon a helyeken, ahol nem volt kiépített öntözőrendszer. Az aszály miatt sok helyen teljesen kiégett a fű. Jön a kora őszi időszak, ekkor még helyrehozhatjuk a kert gyepfelületét.

Új invazív károsító, lisztharmat a szőlőben

„Az idei vegetációban alig 154 milliméter csapadék hullott. Az idősebb ültetvények is megsínylik, a fiatalok pedig egyre nehezebben bírják” - hangzott el Mogyoródon, A szőlő növényvédelme című tanácskozáson. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest megyei Szervezete 25 éve töretlen sikerrel szervezi az eseményt, s a résztvevők nagy száma mutatja, szükség van a szakmai információra.