Back to top

A Mecsek varázsa

Páros könyvajánlóval jelentkezünk, mégpedig okkal: a szerző két könyve ugyanis kiegészíti egymást. Egy érzékeny és a pillanatban rejtőző lényeget, állandóságot megmutatni képes természetfotós, valamint a gyerekkorától szenvedélyes túrázó különálló, ám összetartozó két kötetét ajánljunk.

Müller Nándor könyvei személyességükkel nemcsak a Mecsek elbűvölő tájaival ismertetnek meg, hanem arra is ösztönöznek, hogy saját élményeket szerezzünk, lássuk-érezzük mindazt, amit déli középhegységünk nyújt.

A Négy évszak a Mecsekben klasszikus fotóalbum, de valójában óda, amelynek képeiben a Mecsek teljessége mutatkozik meg: a tájat egyetlen pillantásba sűrítő panorámában, a vadregényes szurdokvölgyekben és a bennük kanyargó, szemkápráztató vízesésekkel tarkított patakokban, az évmilliók szülte barlangokban és a bennük feltartóztathatatlanul, mégis törékenyen épülő cseppkövekben, a hegyoldalak és lankák fáiban, a vadon élő állatokban, és nem utolsósorban az erdő és az ember elszakíthatatlan kapcsolatát megörökítő kulturális emlékekben.

A könyvet lapozva nemcsak a természet szépsége ragad meg, de arra is ösztönzést kapunk, hogy kiránduláskor, erdőjáráskor jobban kinyíljon a szemünk, ne sajnáljuk az időt a részletekre sem – hiszen az erdő nem titkolózik, mindent megmutat, csak észre kell venni.

A Barangolások a Mecsekben című kötet a gyakorlati felfedezést szolgálja: vérbeli, tapasztalt túrázó által közreadott, nagyon jól használható túrakalauzt tarthatunk a kezünkben. A könyv első fejezetében ajánlott 18 séta legfeljebb 6 kilométer hosszú, és 2-3 óra alatt gyermekekkel, idősebb családtagokkal egyaránt bejárható. A kirándulások címszó alatt 10-15 kilométeres, egész napos túrajavaslatokat találunk, amelyek a mélyebb erdőrészekbe kalauzolják a turistát.

Szurdokvölgyek, vadregényes patakok, zúgók, lenyűgöző vízesések és páratlan panorámát ígérő csúcsok, kilátók, legendákkal övezett várromok, kulturális emlékek, mesébe illő kis falvak várják az erdőjárókat, akik ebből a műfajból választanak maguknak. A bakancsos túráknál a legkalandosabb, legnagyobb erőnlétet, fizikai erőkifejtést, mondhatni erőpróbát igénylő útvonalakról olvashatunk. Ahogy a szerző írja:

a Mecsekben három olyan túraútvonal is van, amely keresztül-kasul átszeli a hegységet, de nemcsak ezekről, hanem a kevésbé ismert és látogatott vadregényes helyekről is képet kapunk ebben a fejezetben.

A könyv útvonalleírásai részletesek és pontosak, ezeket követve gyakorlatilag kizárt az eltévedés lehetősége. A kötet ráadásul olyan méretben is készült, amely könnyen elfér egy nagyobb zsebben, így nagyon jó útitárs, segítségével akár térkép nélkül is boldogulhatunk – persze a térképet azért ne hagyjuk otthon, főleg, ha hosszabb kirándulásra, túrára indulunk. A könyveket legegyszerűbben a turakonyvek.hu weboldalon lehet megvásárolni.

Nagy Gábor
Mecsekerdő Zrt.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2022/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Okos megoldások az európai erdőkért

A közelmúltban hatfős francia erdészküldöttség járt Magyarországon, hogy szárazságtűrő fafajokkal ismerkedjenek. Az utóbbi években ugyanis súlyos aszály, tömeges fapusztulás sújtotta a francia erdőket. A klímaváltozás következményei ott is arra ösztönzik az erdészeket, hogy új meleg- és szárazságtűrő fajok után kutassanak, és felgyorsítsák azok természetes vándorlását. Most kivételesen a franciák vetik ránk „vigyázó szemeiket”.

A madarak vándorlásának eddig ismeretlen pozitív hatását fedezték fel

A vízimadarak a tavaszi vándorlás során kulcsszerepet játszanak az európai szárazföldi növények elterjesztésében az északi szélességi körökre, és ezzel erősítik a növények klímaváltozással szembeni ellenállóképességét - állapították meg magyar és spanyol ökológusok a velencei-tavi tőkés récék ürülékmintáit vizsgálva.

Megújult a gödöllői Arbo Park

A Pilisi Parkerdő megújította egyik leglátogatottabb turisztikai központja, az Arbo Park elnevezésű gödöllői erdészeti arborétum turisztikai szolgáltatásait - közölte az erdőgazdaság szóvivője kedden az MTI-vel.

Idén is lesz Ügetőszilveszter a Kincsem Parkban

Az idén is "Ügetőszilveszterre" várja a lovassportot kedvelő nagyközönséget december 31-én a Kincsem Park.

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

Az „aranyhomok” összetéveszthetetlen zamata

Kecskemét modern megyei jogú város, mely egyes részeiben megtartotta mezővárosi jellegét. E nagy múltú település keleti szegletében, a belvároshoz és a városi körgyűrűhöz egyaránt közel, egy csöndes utcában található a KEFAG Zrt. Juniperus Park Hotele. A megszálló vendégeket madárcsicsergéssel fűszerezett nyugodt környezet és svédasztalos reggeli vagy félpanziós ellátás várja.

A méhészet művészete: A varázsló méhész

Nyár közepén a szomszédok nem látnak belőlem mást, csak hogy teli van már a műhelyem mézzel, s én fehér kalapban, fehér ruhában, illatos füstpamacsok között sétálok, nézegetek, rakosgatok a méhesemben.

Az erdősítés nem csupán faültetés

Az ENSZ a 2021-30 közötti időszakot az ökoszisztémák visszaállításának szenteli. Ennek keretében nagyszabású erdőtelepítési programokat indít világszerte. A szervezet által november közepén, Egyiptomban megrendezett Klímaváltozási Konferencián az EU és 26 nemzet 16 milliárd dollárt szentelt arra, hogy az erdőket segítsék. Főként azért, mert a fák széntároló kapacitása nagyban hozzájárul a klímaváltozás lassításához.

Panoráma a Kilátók Királynőjéről – már online is

Milyen a kilátás a Zsófia-kilátóról? Milyen az idő Lillafüreden? Az ilyen kérdésekre már otthonról, vagy akár egy mobiltelefonról is választ lehet kapni.

Több mint száz dámlapátos esett Gúthon

A megszokotthoz képest később kezdődött és novemberre is áthúzódott idén a dámbikák barcogása, jó eséllyel október 10-e után lehetett barcogó bikára vadászni a NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészetének területén. A szárazság miatt a tényleges trófea-súly jellemzően elmaradt a becsült súlytól, ezért a szakemberek úgy határoztak, hogy a visszarakás jeleit nem mutató, kapitális agancsú bikákat nem hozzák terítékre.