Back to top

A Mecsek varázsa

Páros könyvajánlóval jelentkezünk, mégpedig okkal: a szerző két könyve ugyanis kiegészíti egymást. Egy érzékeny és a pillanatban rejtőző lényeget, állandóságot megmutatni képes természetfotós, valamint a gyerekkorától szenvedélyes túrázó különálló, ám összetartozó két kötetét ajánljunk.

Müller Nándor könyvei személyességükkel nemcsak a Mecsek elbűvölő tájaival ismertetnek meg, hanem arra is ösztönöznek, hogy saját élményeket szerezzünk, lássuk-érezzük mindazt, amit déli középhegységünk nyújt.

A Négy évszak a Mecsekben klasszikus fotóalbum, de valójában óda, amelynek képeiben a Mecsek teljessége mutatkozik meg: a tájat egyetlen pillantásba sűrítő panorámában, a vadregényes szurdokvölgyekben és a bennük kanyargó, szemkápráztató vízesésekkel tarkított patakokban, az évmilliók szülte barlangokban és a bennük feltartóztathatatlanul, mégis törékenyen épülő cseppkövekben, a hegyoldalak és lankák fáiban, a vadon élő állatokban, és nem utolsósorban az erdő és az ember elszakíthatatlan kapcsolatát megörökítő kulturális emlékekben.

A könyvet lapozva nemcsak a természet szépsége ragad meg, de arra is ösztönzést kapunk, hogy kiránduláskor, erdőjáráskor jobban kinyíljon a szemünk, ne sajnáljuk az időt a részletekre sem – hiszen az erdő nem titkolózik, mindent megmutat, csak észre kell venni.

A Barangolások a Mecsekben című kötet a gyakorlati felfedezést szolgálja: vérbeli, tapasztalt túrázó által közreadott, nagyon jól használható túrakalauzt tarthatunk a kezünkben. A könyv első fejezetében ajánlott 18 séta legfeljebb 6 kilométer hosszú, és 2-3 óra alatt gyermekekkel, idősebb családtagokkal egyaránt bejárható. A kirándulások címszó alatt 10-15 kilométeres, egész napos túrajavaslatokat találunk, amelyek a mélyebb erdőrészekbe kalauzolják a turistát.

Szurdokvölgyek, vadregényes patakok, zúgók, lenyűgöző vízesések és páratlan panorámát ígérő csúcsok, kilátók, legendákkal övezett várromok, kulturális emlékek, mesébe illő kis falvak várják az erdőjárókat, akik ebből a műfajból választanak maguknak. A bakancsos túráknál a legkalandosabb, legnagyobb erőnlétet, fizikai erőkifejtést, mondhatni erőpróbát igénylő útvonalakról olvashatunk. Ahogy a szerző írja:

a Mecsekben három olyan túraútvonal is van, amely keresztül-kasul átszeli a hegységet, de nemcsak ezekről, hanem a kevésbé ismert és látogatott vadregényes helyekről is képet kapunk ebben a fejezetben.

A könyv útvonalleírásai részletesek és pontosak, ezeket követve gyakorlatilag kizárt az eltévedés lehetősége. A kötet ráadásul olyan méretben is készült, amely könnyen elfér egy nagyobb zsebben, így nagyon jó útitárs, segítségével akár térkép nélkül is boldogulhatunk – persze a térképet azért ne hagyjuk otthon, főleg, ha hosszabb kirándulásra, túrára indulunk. A könyveket legegyszerűbben a turakonyvek.hu weboldalon lehet megvásárolni.

Nagy Gábor
Mecsekerdő Zrt.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2022/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az erdő a jövőnk záloga

Mi a kapcsolat az ombudsman és az erdőgazdálkodás között? Az Országgyűlés által hat évre választott közjogi tisztségviselő felügyeli, hogy ne sérülhessenek az emberek alkotmányos jogai. Munkájának szerves része a jövő nemzedékeinek védelme is. Ez utóbbi nem képzelhető el a fenntarthatóságra törekvés nélkül, aminek tudvalevően az erdőgazdálkodók az élharcosai.

Nem maradunk erdő nélkül a rendelet után sem

Erőteljes visszhangja volt a Kormány augusztus 5-én közzétett 287/2022. (VIII. 4.) Kormányrendelete, amelynek célja a háborús helyzet miatti energiaválság alternatív megoldásokkal való kezelése – ez esetben a fenntarthatóan kitermelhető tűzifa piacra jutása. A rendelet a társadalom több szegmensében is nagy port vert, a természet védelmét magáénak érző aktivisták berkein belül különösképpen.

Égető kérdés: lesz-e elég tűzifa?

„Ha az újság ír róla, nagy lesz a kereslet, ha pánikot keltenek, még nagyobb.” Így összegezte véleményét a kérdésre egy fővárosi tűzifakereskedő, aki nem akart névvel nyilatkozni a témáról.

Takács Péter: Kakasdomb

„A családunkban nemzedékekre visszanyúlik a természet szeretete, így pályaválasztáskor, mondhatni, megpecsételődött a sorsom, erdész lettem, hasonlóan nagyapámhoz. Majdhogynem három év dombóvári hivatali munkát hátrahagyva, 2011-ben mindenszentek ünnepén kerültem a Bakonyerdő Zrt. Monostorapáti Erdészetéhez kerületvezető erdésznek."

Szeptemberben van a legtöbb hazánkban előforduló madárfaj az országban

A madárvonulás kialakulását a legutóbbi jégkorszakot követő időszakra teszik a szakemberek, amikor a felmelegedés következtében a jégtakaró visszahúzódásával lehetővé vált a fajok elterjedési területének északi és déli irányba való eltolódása.

Két hete küzdenek a lángokkal egy német nemzeti parkban

Két hete pusztít erődtűz Németország keleti részén egy nemzeti parkban, a hatóságok hétfői adatai szerint még legalább egy hétig tart a védekezés.

A héten is folytatódik a szúnyoggyérítés

Több vidéki településen, köztük az ország nagy tavainál is lesz szúnyoggyérítés a héten - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

Bill Gates és Jeff Bezos az USA legnagyobb földbirtokosai között

Az Egyesült Államok legnagyobb földbirtokosainak többsége nem gazdász. Például Bill Gates (Microsoft) 2021-ben is az egyik legnagyobb szántóföld tulajdonos az Egyesült Államokban. A legnagyobbak között azonban csak a középmezőnyben van jócskán lemaradva az Amazon alapítója, Jeff Bezos mögött.

Egy hét a csillagok alatt - már elindultak a programok

Augusztus 5. és 14. között országszerte több mint 80 helyszínen várják csillagászati bemutatókkal amatőr és hivatásos csillagászok az érdeklődőket az Egy hét a csillagok alatt elnevezésű programsorozaton.

Három az egyben: cuki, társ és ragadozó

A járványveszély miatti bezártságban sok ember talált rá újra a természetre, mely pihenést, szabadságot és testi-lelki feltöltődést nyújt a kirándulók, túrázók számára. A látogatók számának növekedésével arányosan egyre több lett a kutya is az erdőben.