Back to top

Hegyezze tollát, ki borról írni akar!

Négynapos all inclusive spanyol pezsgős utazás, 4 napos hazai bortúra, 6 palackos Tokaji Aszú válogatás, 3 literes díjnyertes villányi Csanád Cuvée 2015 – ilyen díjak várják a bloggereket, borszakítókat, lelkes tollforgatókat, sőt idén először a videósokat is.

Az angol nyelvű írásokat olyan szakemberek zsűrizik, mint Rose Murray Brown MW, Skócia első számú borszakírója, Katie Mather, a nemrég magyar tematikával megjelent Glug magazin szerkesztője, Wojciech Bonkowski vezető lengyel borszakíró, a videókat pedig többek között Charlie Arturaola értékeli, a díjnyertes El Camino del Vino című film főszereplője. A magyar zsűritagok közt megtaláljuk Regéczi-Béres Melindát, a Béres Szőlőbirtok ügyvezetőjét, Koch Csabát, a Magyar Bor Akadémia elnökét, Herczeg Ágnes borszakértőt, a videós zsűriben pedig Kemény Gabriella költő és influenszert.

Július 25-ig lehet beküldeni az írások linkjét, vagyis a cikkeknek online jelen kell lenniük egy portálon vagy blogon. Az írások lehetnek frissek, de korábban posztolt cikkekkel is lehet pályázni, ha témájuk illik valamelyik kategóriához és nem régebbiek 2020-nál.

Kivétel a Z generációs kategória, itt egészen fiatal, kezdő szerzők cikkeit várjuk, könnyebbségként ők word dokumentumban is elküldhetik írásaikat.

Egy versenyző kategóriánkét egy írást / videót küldhet, tehát aki magyarul és angolul is pályázik, az összesen akár 8 nevezést is megejthet.

Fotó: viniczai

Az egyes kategóriák zsűrije a beérkezett cikkekből kiválasztja a három legjobbat, ők lesznek a döntősök, amelyeket augusztus 6-án tesznek közzé. Ekkor indul a közönségszavazás, amely augusztus 15-én éjfélkor zárul. Mind a négy kategória győztese részt vehet a 4 napos all inclusive bortúrán, és megkapják a kategóriák fődíjait. A legtöbb szavazatot gyűjtő győztes megnyeri a spanyol utat. Az eddigi győztesek – Török Ferenc, Ercsey Dániel, Jakab Tamás és Lőrincz Mihály – már túl vannak a spanyol úton, mindannyian élvezték a spanyol pezsgőfürdőt és sok új ismerettel gazdagodtak.

Idén is lesz Sánta Zoltán Emlékdíj, amellyel a 2018-ban elhunyt borszakíró emléke előtt tisztelgünk. Az Emlékdíjra minden magyar nyelven pályázó esélyes.

A díjátadó augusztus 25-én lesz a Pannonhalmi Főapátsági Pincészetben.

Az idei kategóriák fő témái a 20 éves Béres Szőlőbirtok, a Koch Chardonnay Extra Brut okán a szűretlen pezsgő, a Z generáció és a bor, illetve a borleírás vizuálisan.

Béres-kategória

Ünnepeljünk együtt a kettős jubileumát ünneplő Béres családdal! 50 éve a Béres Cseppel kezdődött a legendás történet, melyhez immár 20 éve a Béres Szőlőbirtok borcseppjei is csatlakoztak. Idézzünk fel egy meghatározó Béres borélményt, emlékezzünk a mesés erdőbényei tájra, a szőlőre, egy feledhetetlen nyári délutánra, melyet a Béres Szőlőbirtok teraszán töltöttünk…

A verzió: A bloggereket, kezdő borszakírókat most arra kérjük, meséljék el találkozásukat egy Béres-borral, de megoszthatják egy élményüket a Béres Szőlőbirtokkal kapcsolatban, akár a Bor, mámor, Bénye rendezvény keretében… Nincs műfaji megkötés, a terjedelem kapcsán is csak annyi, hogy 12 ezer karakternél ne legyen hosszabb az írás.

B verzió: A már gyakorló borszakírók számára hasonló a feladat: mutassák be a 20 éves Béres Szőlőbirtokot minél izgalmasabban, szemléletesebben – de maximum 7000 karakterben. A rövidség néha áldás, de 20 évet 7000 karakterbe sűríteni komoly kihívás!

„Szűretlen” buborékok

A szűretlen kifejezést régóta használjuk olyan csendes borokra, amelyeket a szűrés nélkül hoznak forgalomba. A hagyományos módszerrel készült pezsgők esetében a szűretlen egyet jelent a degorzsálatlan kifejezéssel. Mindannyian tudjuk, hogy a pezsgők különleges aromáit a seprőnek köszönhetik, így aztán a szüntelenül kísérletező Koch Csaba, a 2019-es Év Bortermelője piacra dobta az első degorzsálatlan pezsgőjét. A 100%-ban Chardonnay-ból készült pezsgő Extra Brut kategóriájú a maradékcukor miatt, de likőrözés nem történt.

Ebben a kategóriában a szűretlen borok és pezsgők témájában várunk írásokat. Formai és egyéb megkötés nincs, csak a hosszúság (ne legyen hosszabb az írás 10 000 karakternél), és legyen benne említés a Koch pezsgőről, de természetesen más borok és pezsgők szerepelhetnek a cikkben.

Az Z generáció és a bor (a HNT támogatásával)

Büszkék vagyunk kiváló borászainkra, izgalmas szőlőfajtáinkra, meseszép borainkra, sorra készülnek az elérthető árú, fiatalokat célzó közösségi borok, a magyarországi borfogyasztás mégis folyamatosan csökken, már a top 10 országban sem vagyunk benne. Kesergés helyett most a HNT támogatásával lehetőséget adunk a kezdő, fiatal borkedvelőknek, szárnyukat bontogató bloggereknek, hogy küldjék be írásaikat gyakorlatilag bármilyen magyar borról, borokról, borvidékről, borászatról, borbárról, borútról, műfaji megkötés nélkül, sőt egy különleges könnyítéssel: csak ebben a kategóriában word dokumentum formájában is elfogadjuk a nevezéseket a kezdő íróktól. A cikkek ne legyenek 10 000 karakternél hosszabbak, a zsűri pedig elsősorban azt vizsgálja majd, hogy melyik írás csinál leginkább kedvet a Z generáció tagjai számára egy kis borkóstoláshoz. Korhatár nincs, örökifjú kezdők is pályázhatnak – ha megtalálják a közös nyelvet a 26 éven aluli fiatal felnőttekkel. Az írásokat tetszés szerint lehet illusztrálni is, bár nem az összhatást, hanem a szövegeket fogják értékelni.

Vágykeltő kortyok – videós kategória

A borleírások lehetnek tudományosak, szakmailag precízek, de néha bizony igen unalmasak. Most arra biztatunk mindenkit, hogy készítsenek rövid kisfilmet izgalmas, valóban vágykeltő borbemutatással minimum 2 és maximum 5 percben. Az a cél, hogy a videó nézője azonnal megszomjazzon, poharat akarjon ragadni, érezni akarja azokat a különleges illatokat és zamatokat. Egyetlen megkötés van: a videó magyar bort vagy magyar szőlőfajta borát mutassa be. A pályázóknak a videókat fel kell töltenie valamely videómegosztó oldalra (YouTube, Vimeo), és a linket kell elküldeniük. A videós kategória zsűritagjai és díjai még feltöltés alatt állnak.

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Forró napok, izgalmas versenyek

Budapesten, a Nemzeti Lovardában zárult a díjugratók 2022-es évi Grand Prix-sorozata. Kecskemét és Bábolna után magas nevezőszámmal bonyolította le a szervező a harmadik fordulót is, a nagy júliusi meleg ellenére. A négynapos versenyhétvégén izgalmakból sem volt hiány, de tiszta és fair versenyzést láthatott a közönség.

Mától folytatódik a földértékesítési program

Újabb, 10 hektárnál kisebb földterületeket hirdetett meg értékesítésre a Nemzeti Földügyi Központ. A szántókra, rétekre és legelőkre a korábbi eljárásokhoz hasonlóan, a jogszabályban foglalt feltételeket figyelembe véve lehet elektronikusan vételi ajánlatot tenni.

A magyar állattenyésztés a magyar kultúra része

Több, az állattenyésztőket kedvezően érintő kormányzati intézkedést, illetve tervet is bejelentett Nagy István agrárminiszter szeptember 29-én, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusán, ahol második alkalommal rendezték meg az Állattenyésztők Napját a KÁN Egyetemi Napok keretében.

A LED fényforrások az otthonunk után a zöldségtermesztést is fenntarthatóvá teszik

A globális felmelegedés egyik felelősének tartják az élelmiszertermelés, de az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentő megoldások keresése mellett az innovatív technológiák használatára is nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

A túléléshez kitartás, tudás és technológia kell

Talán soha nem volt ennyire nehéz állattenyésztőnek lenni – ennek ellenére a termelők a végsőkig kitartanak. Ahogy egy kis szarvasmarhatartó-gazdaság tulajdonosa fogalmaz: csak az veszít, aki feladja. Az Állattenyésztők Napja alkalmából Zászlós Tiborral, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnökével az ágazat jelenlegi helyzetét értékeltük.

Itt az ideje, hogy éljen az energiahatékonysági adókedvezménnyel

A mostani piaci környezetben a családok mellett a vállalatok életében is fokozottan előtérbe kerül az energiahatékonyság. Az alapvető termelési, működési költségek akár a többszörösére is növekedhetnek, ami sok cég esetében végzetes lehet, ha nem tudják a költségeket racionalizálni.

A családi gazdálkodás ENSZ-évtizede

Az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezete, a FAO által ez alkalomból rendezett fórumon a FAO főigazgatója azt mondta, hogy az agrár-élelmiszeripari rendszerek átalakítása során a családi gazdálkodókat kell a középpontba helyezni.

Több mint húsz újabb Vágta-résztvevő

Zajlanak az Elővágták országszerte; vannak frissen debütáló és rutinos helyszínek egyaránt: legutóbb Abonyban, Belegrádon, Gyenesdiáson és Hosszúfalun rendezték meg a Nemzeti Vágta előfutamait.

Sopron csak egy lépésnyire van

Egymás megismerését szolgálta a közelmúltban szervezett „határ menti” tanulmányút. A Soproni Borút Egyesület borászai, a borvidék szakmai szervezetei színes programmal várták a szakújságírókat.

Újra pályázható lesz a mezőgazdasági kisüzemek támogatása

Módosították a „Mezőgazdasági kisüzemek támogatása” című (VP2-6.3.1-20 kódszámú) felhívást, melynek következtében újra nyitják a konstrukciót. A támogatási kérelem benyújtásának határideje és módja új szakasszal került kiegészítésre, így a támogatási kérelmek benyújtására a hetedik szakasz keretében, 2022. november 17. – 2022. november 30. között lesz lehetőség.