Back to top

Borkiválóságok Sárospatakon

Majdnem háromszorosa volt az idei éven a versengő borok tétele a jó két évtizeddel ezelőtti alkalomhoz képest, ez azt mutatja, fejlődik a Sárospataki Hegyközségi Borverseny. Az egész országból, sőt Szlovákiából is összesen 258 minta érkezett, a bírák 18 nagy arany, 84 arany, 126 ezüst és 30 bronz díjat osztottak ki, egyetlen egy tételt sem kellett kizárni.

„A Covidot leszámítva gyakorlatilag minden évben megrendeztük a borversenyt, folyamatosan bővülő mintaszámmal” - magyarázta Jarecsni János, aki 2016 óta vezeti a hegyközséget, valamikor 150 nevezővel kezdtünk, és most 258 mintát küldtek be. A munkában nagy segítségükre vannak az önkormányzatok. A szervezők fontos feladatuknak tekintik, hogy a helyi éttermek, vendéglátó helyek vezetőit is bevonják az eseménybe.

Kitalálták a Nyár Bora díjat, s aki ebben a kategóriában nevez, azt megjelentetik a honlapjukon, és a borok elérhetők lesznek az itallapon is.

A borverseny kiváló alkalom arra is, hogy kiválasszák Sárospatak város borát is. „A polgármester úr kérte, hogy száraz bor legyen, Furmint vagy Hárslevelű, és az is fontos, hogy a termelője sárospataki legyen, vagy itteni telephellyel rendelkezzen” - jegyezte meg a szakember. A kicsivel több, mint 700 hektáros hegyközség Sárospatak, Hercegkút, Bodrogolaszi, Makkoshotyka, Sátoraljaújhely, Károlyfalva termelőit fogja össze.

ifj. Jarecsni János
ifj. Jarecsni János
Fotó: viniczai

„Azok a kistermelők, akik saját boraikkal indulnak, a technológia terén érezhetően kicsit visszafogottabbak, ugyanakkor a nagyobb borászatok is fontosnak találják, hogy nevezzenek erre a borversenyre” - magyarázta az elnök, hogy az idei nevezésszám több, mint 70 gazdát, vállalkozást takar. Az is érdekes, hogy a szlovák tokaji borvidékről is érkezett minták, ami egy kis kitekintést jelent az országhatáron túlra. Emellett hívtak egy borász hölgyet erről a borvidékről, ezáltal nemzetközinek is mondható a borverseny.

A megmérettetésen a száraz boroktól kezdve az aszún keresztül egészen az esszenciáig, még pezsgők is megjelentek.

A bodrogkeresztúri Landmark Tokaj - Tokaji Szőlő és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft. - révén néhány éve lehetőség van pezsgősítésre is. Fontosnak tartják, hogy reklámozzák a pezsgőkészítést Tokajban. Éppen ezért a borversenyen a gyöngyözőbortól a pezsgőig, egy külön, úgynevezett „buborékos bizottságot” állítottak fel.

A borverseny szerves része a Sárospataki Borfesztiválnak, amely a Zempléni Fesztivál után immár Patak második legnagyobb rendezvénye. A koncertekkel, borkóstolással, egyéb programokkal színesített két napos fesztivált végre újra eredeti helyszínén, a Makovecz-téren rendezhették meg.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Forró napok, izgalmas versenyek

Budapesten, a Nemzeti Lovardában zárult a díjugratók 2022-es évi Grand Prix-sorozata. Kecskemét és Bábolna után magas nevezőszámmal bonyolította le a szervező a harmadik fordulót is, a nagy júliusi meleg ellenére. A négynapos versenyhétvégén izgalmakból sem volt hiány, de tiszta és fair versenyzést láthatott a közönség.

Több mint húsz újabb Vágta-résztvevő

Zajlanak az Elővágták országszerte; vannak frissen debütáló és rutinos helyszínek egyaránt: legutóbb Abonyban, Belegrádon, Gyenesdiáson és Hosszúfalun rendezték meg a Nemzeti Vágta előfutamait.

Sopron csak egy lépésnyire van

Egymás megismerését szolgálta a közelmúltban szervezett „határ menti” tanulmányút. A Soproni Borút Egyesület borászai, a borvidék szakmai szervezetei színes programmal várták a szakújságírókat.

Egyre erősebb a magyar borászati ágazat

Az országnak minden adottsága megfelelő ahhoz, hogy jó minőségű borokat állíthassunk elő a kiváló magyar szőlőfélékből - jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Fritz Birtok ünnepélyes üzemavatóján, csütörtökön, Szekszárdon.

100 éves a Soproni Egyetem Botanikus kertje

A Soproni Egyetem Botanikus Kertje a város „zöld tüdeje” és egyben az oktatás-kutatás és a hallgatói élet központja is. Az idei centenáriumi rendezvénysorozat keretében konferenciát rendeztek a Soproni Egyetemen, amely a Botanikus kert 21. századi szerepét vizsgálta az oktatás, a kutatás, a természetvédelmi értékek és a városi rekreációs szolgáltatások oldaláról.

Biztatónak ígérkezik a hajtatás őszi fordulója

A kárpátaljai piacokon a tavalyi ár öt-hatszorosáért sikerült értékesíteni a salátának való uborkát, a paradicsomot szintén, így nem csoda, hogy a fóliás zöldségtermesztők közül aki él és mozog, az már nyár közepén megkezdte az őszi forduló munkálatait. Az ügyesebbek első tételei már augusztus végén, szeptember elején a fogyasztókhoz kerültek.

Álmok nélkül nincsen siker! – Kelemen Zénó

Fiatal tehetségeket bemutató sorozatunkban ezúttal a galoppsport irányába tekintettünk, és Kelemen Zénó zsokéjelölttel beszélgettünk, aki 2017-ben került a zsokéiskolába, most Soltész András istállójában dolgozik. Azt vallja, hogy megpróbáltatások nélkül a sikernek nem is volna ennyire édes az íze, és minden eddigi győzelmének úgy örült, mintha az első lett volna.

A legkiválóbbakat díjazták

Az Európai Faiskolák Szövetsége (ENA) kezdeményezte a Több zöld várost Európának hároméves népszerűsítő programot, melyhez hazánk 2021-ben kapcsolódott. Ezzel több európai ország között Magyarország is lehetőséget kapott arra, hogy együttműködjön és támogassa a szakmán belüli párbeszédet a zöldfelület szerepének fontosságáról. A program hazai felvállalója a Díszkertészek Szakmaközi Szervezete lett.

A súlyos aszály ellenére a tavalyinál jobb eredményt várnak a német borászok

Az idei súlyos aszály ellenére a tavalyinál jobb eredményt várnak a németországi borászok, az előrejelzések alapján 8,88 millió hektoliter bor kerülhet a hordókba - közölte csütörtökön a német szövetségi statisztikai hivatal.

Boróka, Villő és Zselyke kínálata

Boróka, Villő, Zselyke. Mi a közös ebben a három névben? Az, hogy mindhárom kislányról bort nevezett el az édesapjuk. A vendégek és a vásárlók nemcsak értékelik Takács Zsolt Rezi szőlőhegyén készített borainak újszerű elnevezését, hanem szívesen vásárolják őket.