Back to top

Legjobb a legjobbak között

A Florensis nemesítőház új fajtája, a Petunia grandiflora Bee’s Knees nyerte el a 2022/2023. FleuroStar díjat, a Fleuroselect nemzetközi szervezet rangos elismerését. A zsűri azzal indokolta a döntését, hogy az újdonság hihetetlenül feltűnő sárga színe igazi különlegesség a petúniák között.

A szín intenzitását a fényképek alapján nehéz elképzelni, ám a valóságban a virágok szinte vibrálnak. Az új fajtát az is különlegessé teszi, hogy nagyon jól bírja az időjárási viszontagságokat, valamint igen változatosan alkalmazható, nagyobb és kisebb cserépben is nagyon jól mutat.

A Bee’s Knees elnevezést egy amerikai szleng kifejezés ihlette, ami kiválót, kiemelkedőt jelent, azaz a „legjobbat a legjobbak között”.

Ez az újdonság a dús virágzásával, különleges és egyedi színintenzitásával rászolgált a nevére, és a nemesítővállalat tájékoztatása szerint csapadékos időszakban is virágzik. A termelők szempontjából fontos tulajdonsága a fajtának, hogy nagyon jól elágazódó hajtásrendszere van, az erős hajtások dús, egészséges megjelenést kölcsönöznek a növénynek. A teljes szezonban megmaradó feltűnő virágszín és a dús virágzás miatt szinte garantált, hogy a virágüzletekben, árudákban jó hatással lesz az impulzusvásárlásra.

Balról jobbra Karol Pawlak és Ann Jennen díjátadók, illetve díjat átvevő Hagen Kalläne és Marjolein Kuyucu-Lodder, a Florensis képviselői
Balról jobbra Karol Pawlak és Ann Jennen díjátadók, illetve díjat átvevő Hagen Kalläne és Marjolein Kuyucu-Lodder, a Florensis képviselői

A dísznövényágazatot képviselő, több mint harminc szakértőből álló független zsűri – amelynek tagjai között nemesítők, fiatalabb és idősebb növényter­mesztők, kereskedők, szakújságírók és mar­ketingszakértők is vannak – több szempont alapján vizsgálta a díjra nevezett fajtákat (a 2022/24. számban mutattuk be a benevezett hét újdonságot).

Szemrevételezték őket, és alaposan mérlegelték a fajták értékesítési lehetőségeit is.

Gerard Werink, a FleuroStar egyik zsűritagja azt is elmondta, hogy az elmúlt két évben hibrid értékelési rendszert alkalmaztak: egyes zsűritagok a fajtákat közvetlen közelről, kiállítva tudták szemügyre venni, míg mások online vizsgálták meg a versenyre benevezett fajtákat. Ez idén változott, a nemzetközi zsűri minden tagja megnézte a növényeket annak a nyolc hollandiai vagy németországi helyszínnek az egyikén, ahol a FleuroStar díjra pályázó fajtákat kiállították a FlowerTrials® fajtabemutató esemény során. Külső szakértők is részt vettek a jelöltek értékelésében, egyebek mellett olyan nagyvállalatok képviselői, mint az Obi és a Royal FloraHolland. A Fleuroselect állítása szerint részben a zsűri változatos összetételének és szakértelmének is köszönhető a FleuroStar díj folyamatos sikere és megbízhatósága.

A FleuroStar díj átadójára június 16-án került sor a hollandiai De Kwakelben, a Dümmen Orange telephelyén.

Ritkaságnak számító, különösen intenzív sárga színe miatt kapta a rangos elismerést a Petunia grandiflora Bee’s Knees új petúniafajta
Ritkaságnak számító, különösen intenzív sárga színe miatt kapta a rangos elismerést a Petunia grandiflora Bee’s Knees új petúniafajta
Fotó: Fleuroselect
A nemzetközi nemesítő ágazatot mintegy száz meghívott vendég képviselte. A díjat Hagen Kalläne, a Florensis marketingvezetője és Marjolein Kuyucu-Lodder, a Florensis nemzetközi marketingszakértője vehette át Karol Pawlaktól, a Fleuroselect elnökétől és Ann Jennen főtitkártól.

A nyeremény részeként a Petunia gran­diflora Bee’s Knees a következő hónapokban széles körű marketingtámogatásban részesül, amellyel a fajta piacra lépésének sikerét igyekeznek megalapozni. A verseny szervezője, a Fleuroselect a nemzetközi kereskedelmet és a közösségi médiát is bevonó nagyszabású promóciós kampányt indít a győztes fajta népszerűsítésére, az újdonsággal a szakkiállítások és szakmai rendezvények résztvevői is találkozhatnak. A korábbi évekhez hasonlóan más támogatók segítségét is élvezheti az újdonsült győztes.

A holland Waterdrinker nagykereskedelmi vállalat prémium termékmegjelenítést kínál a következő szezonban több héten keresztül.

A kiskereskedelmi marketingre szakosodott Pull Position reklámügynökség személyre szabott marketingprojektet ajánlott fel, míg a Desch Plantpak PR-cég fotózást szervez és egyedi design szerint kialakított kaspósorozatot gyárt a nyertesnek.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/ Fleuroselect
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/27 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Forró napok, izgalmas versenyek

Budapesten, a Nemzeti Lovardában zárult a díjugratók 2022-es évi Grand Prix-sorozata. Kecskemét és Bábolna után magas nevezőszámmal bonyolította le a szervező a harmadik fordulót is, a nagy júliusi meleg ellenére. A négynapos versenyhétvégén izgalmakból sem volt hiány, de tiszta és fair versenyzést láthatott a közönség.

Kevés és drága az ananász

Az európai piacot jelenleg a Costa Ricából származó ananász fedi le, ám a felhozatal egyre kisebb, az eladási árak pedig számottevően emelkedtek, és ez a tendencia valószínűleg tovább folytatódik.

Dübörög a káposztaszezon

Teljes erővel mennek a káposztaakciók a német áruházláncokban, ahogy az utolsó tavalyi, tárolóból kikerült tételeket leváltja a frissen szedett fehér és vörös fejes káposzta. Tízkilós zsákokban azonban már nem akciózzák sehol a káposztát, mert nem tudnának olyan árat ráírni, amivel megérné.

Az élet mindent újrafest

Előadásokkal egybekötött fajtabemutatót tartott Csólyospáloson a Plant Alliance Hungary. A családi vállalkozás több mint húsz éve foglalkozik egynyári növények szaporítóanyagának termesztésével és forgalmazásával, valamint vetőmagok és tálcás palánták értékesítésével.

Beköltöznek a szobanövények (és a pajzstetvek is)

Az egyre hűvösebb idő beköszöntével el kell kezdeni bevinni az eddig kertben „nyaraltatott” szobanövényeket, és a mediterrán eredetű, a komolyabb fagyokra érzékeny dézsás növények is lassan a teleltető helyükre kerülhetnek. A teleltetéskor gyakori probléma okozói a pajzstetvek, melyek ilyenkor szintén beköltöznek – a növénnyel együtt…

Megállíthatatlanul terjednek a rothadásos betegségek – növényvédelmi előrejelzés 40. hét

A sebzések és gyümölcsmoly-berágások nyomán gyakori a gyümölcsfertőző moníliás megbetegedés. A fertőzés nyomán most inkább a rothadás a jellemző, viszonylag kevés a fán maradó, „múmiásodó” termés. Rothad a szőlő is, sietni kell a szürettel.

Illóolaj, vagy „illatolaj”? Mindkettő illatos, de nem mindegy melyiket használjuk…

Az illóolajokat sokan alkalmazzák az őszi-téli időszakban, hiszen jó szolgálatot tehetnek a felső légúti megbetegedések megelőzésében, kezelésében, de egy stresszes nap után is segíthet ellazulni némelyikük. Ám nem mindegy hogy illóolajat, vagy „illatolajat” veszünk…

Sovány lesz a német burgonyatermés a nyári aszály miatt

Hiába ültettek a tavalyinál több burgonyát Németország-szerte, a betakarított mennyiség, illetve a hektáronkénti hozam is elmarad nemcsak a tavalyitól, de a sokéves átlagáról is. Az ok egyértelműen a forró és száraz nyár; főleg az öntözetlen területeken nagyok a kiesések.

Melyik a legjobb fügefajta?

Házikertekben, védett fekvésben sokfelé terem hazánkban is füge, de egészen más elvárásoknak kell megfelelnie annak a gyümölcsnek, amit piacra termelnek. A közelmúltban Becsehelyen rendezett fügebírálat szempontjait szedtük össze és bemutatjuk azt a két tájfajtát, amelyek felkerültek a Nemzeti Fajtajegyzékre, ezáltal hivatalosan szaporíthatók.

Az aszály ellenére jó évet zártak a dinnyetermesztők

Hazánkban a dinnyeszezon hamarabb kezdődött, mint tavaly; az extrém melegtől hirtelen nagy mennyiség keletkezett a piacon, ám ezek a csúcsok augusztus elejére eltűntek. A termelők végig tudtak belföldre és exportra is értékesíteni, ezért összességében pozitív szaldós volt a mérlegük.