Back to top

Múlt és jövő találkozása a 15. Nemzeti Vágtán

15 éves a Nemzeti Vágta! A jeles évforduló alkalmából rendhagyó sajtótájékoztatón jelentették be a szervezők, hogy idén a múltidézés, a 15 év legszebb pillanatainak felelevenítése mellett a jövő lovas generációjáé lesz a főszerep. Az idei Vágta a gyerekeket, fiatalokat helyezi középpontba, a hagyományaink továbbörökítését, a lovas­sportok, a lovaglás népszerű­sítését a következő nemzedék számára.

Szerencsére évről évre egyre nagyobb érdeklődés övezi hazánkban a lovas szabadidős sportokat, a Kishuszár Vágta pedig mára az egyik legnépszerűbb, legrangosabb versennyé nőtte ki magát a fiatalok körében. Az előfutamokról a közmédia több csatornája is hírt ad.

„A Nemzeti Vágta a múltból építkezik, de a jövőbe tekint” – fogalmazott köszöntőjében Lázár Vilmos, a Nemzeti Vágta elnöke, aki hangsúlyozta: végre ismét felpezsdült a lovasélet az elmúlt csendesebb időszak után, és így megint egyre szélesebb réteghez juthat el nemcsak a Nemzeti Vágta, de a lovassportok híre is.

Lázár Vilmos az idei versenysorozat beharangozóján
Lázár Vilmos az idei versenysorozat beharangozóján

Október első hétvégéjén, immár 15. alkalommal rendezik meg a Nemzeti Vágta döntőjét, ahol az ország legjobb amatőrlovasai mérhetik össze tudásukat. A budapesti fináléra kvalifikáló versenyek májustól szeptemberig zajlanak kilenc magyarországi és négy határon túli helyszínen. Május 28-án a Vajdasági Vágtával vette kezdetét, és szeptember 10-én a Viharsarki futammal zárul az Elővágták sorozata.

Az immár hagyományosan, hosszú évek óta előfutamot szervező települések sorához idén Abony csatlakozik, ezzel újabb térség lovasai kapcsolódnak be az egyedülálló eseménybe.

„Van a lovassport, van a lósport, és van a Nemzeti Vágta!” – mondta Szotyori Nagy Kristóf versenyigazgató a rendezvényen. „Egyedülálló verseny ez, egy igazi magyar lovasünnep, ahol nem az a legfontosabb, hogy ki lesz a bajnok. Semmihez sem fogható élmény a Hősök terén lovagolni, és együtt lenni, ünnepelni minden évben” – tette hozzá. Az eseményen beszédet mondott a Vágta kiemelt partnerének, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.-nek képviseletében dr. Simon Attila, a cég vezérigazgatója is. A vezető a Herendi és a Nemzeti Vágta közös értékeiről, hosszú távú együttműködéséről emlékezett meg, valamint a csodás fődíjról, a Hadik huszárszoborról is mesélt a résztvevőknek.

A vidéki és határon túli Elővágták rendezvényein nemcsak a felnőttek, hanem a 16 éven aluli lovasok is részt vesznek: a Kishuszár Vágtán.

A Vajdasági Vágta dobogósai
A Vajdasági Vágta dobogósai
Az ifjúsági verseny annál is fontosabb idén, mert a 2022-es évet a szervezők a gyermekeknek, a lovas utánpótlás ügyének szentelik. A 15. évforduló alkalmából a magyar lovasiskolák 150 legtehetségesebb növendékének ünnepélyes felvonulásával kezdődnek a budapesti futamok.

Szintén a jeles évforduló okán, három rendkívül bátor 15 éves gyermek hősről emlékezik meg a Vágta, akik az 1848-49-es harcok alatt tettek tanúbizonyságot hazaszeretetükről: Tóth Imre András kishuszár, századtrombitás, Simig Rezső tüzér hadnagy, a szabadságharc legfiatalabb tisztje, és Koroknay Dániel tüzér, főágyús, kisdobos emléke előtt tiszteleg a verseny.

Az októberi döntőn nem marad el az izgalmas nemzetközi futam sem, amelyet 2022-ben a ’48-as forradalom és szabadságharc legifjabb tábornoka, a 27 éves Czetz János emlékének ajánl a Nemzeti Vágta, a hős születésének 200. évfordulója alkalmából.

A közkedvelt kocsitolóversennyel is készülnek a szervezők a Hősök terére, sőt három Elővágta-helyszínen is találkozhatnak a nézők ezzel a programmal.

Újra startol a nagy népszerűségnek örvendő jótékonysági sztárfutam, melyen Barabás Kiss Zoltán, Sipos Imre, Nagy Ervin, Krajnik Balogh Gábor, Széchenyi Krisztián és a tavalyi győztes, Bács Péter áll rajthoz. Újdonság, hogy több év után visszatér a jótékonysági fogatvágta is. Ennek során történelmi ménesbirtokaink legeredményesebb hajtói mellé magyar hírességek is felpattannak a fogatra, hogy versenyezzenek az első helyért. A résztvevők listáját hamarosan megosztjuk.

Természetesen az Andrássy úti Vágta Korzó is újra megnyitja kapuit a hétvégére, ahol az induló települések mutathatják be népviseletüket, gasztronómiájukat, a táj­egységükre jellemző iparművészeti alko­tásokat, szakmákat és kulturális, valamint lovas örökségünkhöz kötődő hagyományaikat.

A szervezők egy fontos döntést is bejelentettek, amelyet a magyar lótenyésztés támogatása érdekében hoztak: 2023-tól a Nemzeti Vágtán magyarországi település csak magyar tenyésztésű lóval indulhat.

Az Elővágtákon és a Nemzeti Vágta döntő futamain a lovak azonosításában a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetségének hivatalos területi felügyelői is közreműködnek. Az előfutamokról és a budapesti programról is beszámol a közmédia több csatornája.

A rendhagyó eseményen jelen volt Vaka István, a Nemzeti Vágta mezőnyének rutinos, veterán versenyzője is, aki egyetlen kivétellel minden Vágtán indult az elmúlt 15 év alatt. Elmondta, hogy számára a legfontosabb a barátság, és az a lovas közösség, amelynek a része lehet a verseny által: „A lovak, a lovaglás szeretete egy olyan el nem múló érzés, ami egy életen át elkísér!”

Megvannak az első indulók a vajdaságból

Május 28-án, Szabadkán rendezték meg az idei első Elővágta-futamot, a Vajdasági Vágtát. Rengeteg látogató érkezett a Bácskai Lovasklub pályájára, hogy szurkoljanak a lovasoknak és kishuszároknak.

A Vajdasági Vágta futamain eldőlt, hogy kik lesznek azok a lovasok, akik rajthoz állhatnak októberben a Hősök terén kialakított versenypályán.

2022 első Elővágtájának győztese a temerini Varga Luca és Fantázia nevű lova lett. A második helyen Kishegyes település képviseletében Cékus Árpád ért célba Déva Szándék hátán, a dobogó harmadik fokára pedig az adorjáni Szőke Dániel állhatott, aki Licino London nyergében versenyzett. A Kishuszár Vágta esetében az első két leggyorsabb lovas jutott be a döntőbe: a kishegyesi Erdei Anna Dorka, Bohóc nevű hátasával elsőnek ért célba, míg a második helyen az oromhegyesi Kalapáti Lúcia végzett Tündér nevű lova nyergében. 

A vácdukai verseny eredményhirdetése
A vácdukai verseny eredményhirdetése

Érdekesség, hogy az elmúlt négy évben vajdasági település és lovas nyerte meg a budapesti Nemzeti Vágtát – Temerin képviseletében Nagy Arnold 2018-ban és 2019-ben, a vajdasági Ördög Alen Porva színeiben 2020-ban, tavaly pedig Szabadka és lovasa, Szabó Nikolett lett a győztes. Vajon idén is így lesz? A most továbbjutott versenyzők közül hozza el valaki ismét a fődíjat?

Vácrátót lovasa nyerte a vácdukai vágtát

Június 11-én Vácdukán mérkőztek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért.

Szoros volt a verseny mind a felnőttek, mind a kishuszárok futamaiban.

A 11 induló közül végül Vácrátót képviseletében Sztaniszláv Ivett vágtatott be elsőként a célba Fernando Makadám nevű lovával. Másodikként a vácdukai Schvarzenbart Bálint futott be My Boy Libra nevű lovával, harmadikként pedig a püspökhatvani Mellár János kvalifikálta magát a döntőbe Furioso-82 Dívával.

A kishuszároknál a szilvásváradi Szabó Linetta és lova, Black White az első helyen ért célba, míg a második helyezéssel a köveskáli Sziklay Gizella és Ragyogó nevű lova büszkélkedhetett, bejutva ezzel a budapesti döntő futamba.

Farkaslaka lovasa képviselheti székelyföldet

Június 17-19 között Székelyföld lovasai szálltak nyeregbe, hogy megküzdjenek a budapesti Vágtán való indulás jogáért. A háromnapos, nagyszabású lovasünnepre több tízezer látogató volt kíváncsi, fantasztikus hangulat uralkodott a rendezvényen és az időjárás is a versenyeknek kedvezett.

Az idei harmadik Elővágtán Tamás Csaba Farkaslaka képviseletében diadalmaskodott. 

Megújult mezőnnyel rajtolt Székelyföld legnagyobb lovas rendezvénye Sepsiszentgyörgyön, Maksa-Óriáspincetetőn. Összesen húsz településről érkeztek lovas résztvevők, Maksától kezdve Kézdivásárhelyen át egészen Zágonig. Az izgalmas versenyeken kívül többféle kulturális produkciót is kínált a rendezvény. Az első helyet Tamás Csaba szerezte meg Villámlás nevű lovával, Farkaslaka település képviseletében. Ő már a tavalyi évben felállhatott a dobogóra, ugyanis a döntőn a harmadik helyet sikerült megszereznie 2021-ben. Másodikként György Mátyás Zsolt futott be a célba Chomodus-szal Sepsiszentgyörgy színeiben, míg a harmadik helyezett a szentkirályi Csiki Árpád lett Lady Black nevű lovával. Ezek a versenyzők így már biztosan esélyt kapnak arra, hogy megmutassák tudásukat a Nemzeti Vágta döntő futamain Budapesten, a Hősök terén.

A Székely Vágta is nagyszabású lovasünnep volt
A Székely Vágta is nagyszabású lovasünnep volt

Felvidéki vágta

A hagyomány tovább él! Június 25-én hatodszorra rendezett elővágtát Csallóköz fővárosa, Dunaszerdahely. A rendezvényt a már jól megszokott helyszínen, a sikabonyi reptéren tartották.

Az eseményre kilátogatók az izgalmas futamok mellett különféle lovas produkciókra és sok-sok színvonalas kulturális programra számíthattak.

A nagyszabású összefogásnak köszönhetően a rendezvény ingyenes volt. A kishuszár és a felnőtt futamok mellett sokféle színes programmal is készültek a szervezők: volt hagyományőrző lovas betyárok műsora, fellépett a Csalló Néptáncegyüttes, valamint felvonultak a Felvidéki Huszár és Hagyományőrző Egyesület tagjai. Az idei évben először megnyílt a Kézművesek Udvara is, ahol helyi kézművesek alkotásait csodálhatták és vásárolhatták meg a helyszínre látogatók. Este a Fortissimo és a Dolly Plussz zenekar szórakoztatta a közönséget a döntők után.

„A közösségi összefogással létrejövő esemény mindamellett, hogy nagyszerű reklám és bemutatkozási lehetőség a résztvevő településeknek, valamint a régiónak, segít a felvidéki magyarság önbecsülésének növelésében is.

Szimbóluma továbbá a békés magyar–szlovák együttélésnek, mert a Felvidéki Vágtán szlovák futamot is rendezünk” – emelte ki Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere.

Az ünnepélyes megnyitót az előfutamok követték: a felnőttek versenye mellett idén Kishuszár Vágtát is rendeztek a szervezők, így ebből a mezőnyből is kvalifikálhatják magukat a legjobb lovasok a Hősök terei döntőbe. A Felvidéki Vágta döntőjére lapzártánk után került sor.

Jakab-Sas Gabriella, Szabó Lili

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2022/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Forró napok, izgalmas versenyek

Budapesten, a Nemzeti Lovardában zárult a díjugratók 2022-es évi Grand Prix-sorozata. Kecskemét és Bábolna után magas nevezőszámmal bonyolította le a szervező a harmadik fordulót is, a nagy júliusi meleg ellenére. A négynapos versenyhétvégén izgalmakból sem volt hiány, de tiszta és fair versenyzést láthatott a közönség.

A Dunántúl legszebbjei

A térség gazdálkodói számítanak arra, hogy tenyészállataikat a Kaposváron szemlézik, bírálják. Szükségük van ugyanis a visszajelzésre, hogy a munkájuk vajon a jó irányba halad-e.

Erdőgazdálkodás a Kelet-Nyírségben

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Nyírségben, az ország egyik legnagyobb homokvidékén gazdálkodik a NYÍRERDŐ Zrt. Nyírbátori Erdészete. A térségben meghatározó fafaj a Nyírség aranyaként számon tartott akác, ami az erdészet tevékenységében, eredményességében is kiemelt szerepet játszik. A homoki területekre jellemző természeti értékeken kívül számtalan kulturális érdekesség várja a környékre látogatókat.

Teák készítése gyümölcsfák leveleiből

Hazánkban is számos növény leveléből készítettek korábban teát, olyanokból is, melyekről nem is gondolnánk... Almafa, eperfa, szeder, málna, szamóca, meggy és cseresznye leveléből is készülhet forró ital.

Feléledhet a háztáji sertéstartás?

2001-ben az ország vágósertés-termelésének közel 60 százalékát a kisüzemek, a háztáji és kisegítő gazdaságok állították elő. Tevékenységükre annak ellenére szükség volt, hogy termelésük szintje és az előállított sertések minősége rendkívüli módon ingadozott, ami nem mellesleg zavarta a piaci egyensúlyt.

Nehéz időkben össze kell fogni

Idén szeptemberben rendezte meg tizenegyedik alkalommal az RMGE Maros szervezete a Marosszéki Gazdanapot a mezőpaniti sportpályán. A rendezvény traktorfelvonulással kezdődött, majd a különböző gazdakörök és a szervezet által felkarolt marosszéki termelők, kézművesek sátrai, vásárral egybekötött kiállítása, illetve a Maros Gazda kft. partnereinek bemutató standjai várták az érdeklődőket.

Római kori villakert

„Nekem a Balaton a Riviéra…” – cseng a fülünkben az örökzöld sláger. S valóban, sokan indulunk nyaranta a Balaton mellé, hogy élvezzük a táj szépségét és kedvező mikroklimatikus adottságait: a meleg, de nem szélsőségesen forró nyarat, melyet a tó felől feláramló, párát hozó szellők temperálnak. Így gondolhatták ezt az 1. századtól a környéken fokozatosan megtelepülő ókori rómaiak is.

Több mint húsz újabb Vágta-résztvevő

Zajlanak az Elővágták országszerte; vannak frissen debütáló és rutinos helyszínek egyaránt: legutóbb Abonyban, Belegrádon, Gyenesdiáson és Hosszúfalun rendezték meg a Nemzeti Vágta előfutamait.

Elmerült figyelem

Úszó, lebegő tárlatként újították meg a halászati kiállítást a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. Részben azért, hogy érvényesülni tudjon az eddig tablókkal takart gótikus épületbelső. Mi az, ami különösen figyelemre méltó a halászatban egy néprajzos muzeológus számára? Erről is beszélgettünk Balpataki Katalin kurátorral.

Sopron csak egy lépésnyire van

Egymás megismerését szolgálta a közelmúltban szervezett „határ menti” tanulmányút. A Soproni Borút Egyesület borászai, a borvidék szakmai szervezetei színes programmal várták a szakújságírókat.