Back to top

Szilvásvárad Masters - Lengyel siker a vasárnapi főszámban

A lengyel Michal Kazmierczak győzött a Szilvásvárad Masters nemzetközi lovas sorozat díjugrató-versenyének vasárnapi főszámában, amelyben a legjobb magyarként ifj. Szabó Gábor nyolcadikként végzett.

Az Autó Nexus Kft. díjáért rendezett Grand Prix-n 150 centiméteres akadályokat kellett leküzdenie az erős, nemzetközi mezőnynek a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban. Az Erdélyi Mónika által épített pálya nehézségét jól mutatja, hogy az első fordulóban kizárólag Kazmierczak zárt verőhiba nélkül, de ő is kapott egy hibapontot időtúllépésért.

lo.jpg

Michal Kazmierczak a Masters Nemzetközi Díjugrató Verseny Nagydíján a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban 2022. július 31-én.
Michal Kazmierczak a Masters Nemzetközi Díjugrató Verseny Nagydíján a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban 2022. július 31-én.

A 34 fős mezőnyből kilencen jutottak a második fordulóba, mivel a lengyel lovas ott sem hibázott Zirocco Air nyergében, így magabiztosan diadalmaskodott.

Lova apja Zirocco Blue, amely a holland csapattal világ- és Európa-bajnok volt.

Másodikként a pénteki főszámban győztes osztrák Gerfried Puck és lova, Equitron Naxcel V végzett, párosuk elsőre egy verőhiba miatt négy hibaponttal zárt, majd a másodjára hibátlanul lovagók közül a leggyorsabb volt. A harmadik Columbus G nyergében az északmacedón Luka Zaloznik lett, aki a 2019-es, rotterdami Európa-bajnokságon döntős volt.

A tíz magyar induló közül egyedül ifj. Szabó Gábor indulhatott a legjobb kilencet felvonultató második körben. A DEAC versenyzőjének - és Mezőhegyes Chabalának - mindkétszer egy verőhibája volt, így nyolc hibapontjával nyolcadik lett.

Jól szerepelt még a hazai indulók közül Lawisangos nyergében Szuhai Gyula, aki egy verőhibával tizedikként éppen lemaradt a továbbjutásról némi időtúllépése miatt.
A tavaly útjára indított Masters versenysorozat idei első eseménye két hete egy nemzetközi fogathajtó verseny volt, a harmadik állomása pedig nemzetközi díjlovas verseny lesz október 6-tól 9-ig.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Forró napok, izgalmas versenyek

Budapesten, a Nemzeti Lovardában zárult a díjugratók 2022-es évi Grand Prix-sorozata. Kecskemét és Bábolna után magas nevezőszámmal bonyolította le a szervező a harmadik fordulót is, a nagy júliusi meleg ellenére. A négynapos versenyhétvégén izgalmakból sem volt hiány, de tiszta és fair versenyzést láthatott a közönség.

A Dunántúl legszebbjei

A térség gazdálkodói számítanak arra, hogy tenyészállataikat a Kaposváron szemlézik, bírálják. Szükségük van ugyanis a visszajelzésre, hogy a munkájuk vajon a jó irányba halad-e.

Több mint húsz újabb Vágta-résztvevő

Zajlanak az Elővágták országszerte; vannak frissen debütáló és rutinos helyszínek egyaránt: legutóbb Abonyban, Belegrádon, Gyenesdiáson és Hosszúfalun rendezték meg a Nemzeti Vágta előfutamait.

Álmok nélkül nincsen siker! – Kelemen Zénó

Fiatal tehetségeket bemutató sorozatunkban ezúttal a galoppsport irányába tekintettünk, és Kelemen Zénó zsokéjelölttel beszélgettünk, aki 2017-ben került a zsokéiskolába, most Soltész András istállójában dolgozik. Azt vallja, hogy megpróbáltatások nélkül a sikernek nem is volna ennyire édes az íze, és minden eddigi győzelmének úgy örült, mintha az első lett volna.

Szállítási támogatás, előlegkifizetés, kárenyhítés

A tervek szerint október 3-9. között lehet majd benyújtani a kérelmeket a tömegtakarmányok szállítási költségeinek támogatására. Az aszálykárok enyhítését szolgáló intézkedés részleteiről a Magyar Államkincstár tájékoztatott.

Az olimpiai szereplés a hosszútávú célja a magyar díjugratóknak

Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke a közmédiának kijelentette: a díjugratóknál be kellett fejezniük az önámítást, hogy a válogatottnak legyen esélye kijutni a 2024-es párizsi olimpiára.

XVI. Bükkösd Kupa

Augusztus első hétvégéjén zajlott a XVI. Bükkösd Kupa. A versenyzői létszám a megszokotthoz képest kicsi volt, a nagy hőségben sokan nem vállalták a versenyzést, ennek ellenére jó hangulatú volt a két nap, befutóval megemelve a verseny érzetét.

Nem volt kérdés, hogy tanítani szeretném a szakmát

Napjainkban sajnos a kevés fiatal választja hivatásának a mezőgazdaságot – az okok között pedig az elmúlt időszakban az oktatás is szerepelt. Egy elhivatott évfolyamtársammal beszélgettem az agrárképzésről, egy középiskolai szakoktató szemszögéből.

Alulmaradt a magyar díjugrató válogatott Varsóban

Jelentősen alulmaradt a magyar díjugrató válogatott a négycsillagos varsói csapatversenyben, az utolsó helyen zárta a finálét - tájékoztatta az MTI-t Szotyori Nagy Kristóf, a Magyar Lovassport Szövetség Díjugrató Szakágának elnöke vasárnap este.

Ismét sikert aratott a Bábolnai Gazdanapok

A kiállítás 35. alkalommal állt a mezőgazdaság szolgálatába, kiemelten, de nem kizárólag a gépesítésre és szántóföldi növénytermesztésre fókuszálva. A nagy múltú kiállítás a hagyományaira építkezik, de évről évre igyekszik megújulni, egyben követi az agrártársadalom változó igényeit. A rendező Bábolna Nemzeti Ménesbirtok és a szervező Magyar Mezőgazdaság Kft. méltán büszke az elismertségre, melynek ékes bizonyítéka, hogy a kiállítók és a látogatók döntő többsége minden évben visszatér, számon tartja a rendezvényt.