Back to top

Dariya második helye a Turf-Galán

A szlovák lóverseny egyik legnagyobb eseménye, a 38. Turf-Gala ismét a cseh lovak fölényét hozta, akik az öt nagyversenyből négyet megnyertek. A kétlovas magyar miniküldöttség becsületét Dariya védte meg a Cena Arvy második helyével, míg a rendezőkét Opasan a Szlovák Nagydíjban aratott biztos győzelmével.

Az elmúlt évtizedekben ritkán látott kis létszámú magyar csapat, mindössze két telivér indult június 5-én Pozsonyba, a szlovák lóversenyzés egyik legjelentősebb versenynapjára. A Turf-Galát azzal a céllal alapították, hogy minden évben – a Derby-nap mellett még egyszer – Pozsonyba vonzzák a régió legjobb telivéreit.

A magyar lóversenyszervező is olyan fontosnak tartja az eseményt, hogy a vele azonos időpontban lévő nagy magyar versenynapot évek óta a vasárnapról szombatra helyezi át.

A Cena Arvy mezőnye a start után
A Cena Arvy mezőnye a start után
Fotó: Vonczem Gabriella
Idén azonban ez sem ösztönözte a magyar trénereket és tulajdonosokat a részvételre. Hogy ennek mi lehet az oka? Talán az elmúlt két év lezárásai és korlátozásai miatt a magyarok elszoktak az utazástól? Esetleg a 100. Magyar Derby miatt inkább a hazai versenyekre koncentrálnak? Nincsenek olyan magyar lovak, amelyek eséllyel fel tudnák venni a versenyt az erős szlovák és különösen cseh telivérekkel? Talán mert olyan mértékben megemelkedtek a külföldi versenyeztetéshez kapcsolódó költségek, hogy még a versenynap magas (10-30 ezer euró, azaz 3,9-11,8 millió forint közötti) versenydíjai sem elég vonzóak? Esetleg ezek együttesen? Nehéz erre választ adni. Az azonban biztos, hogy a cseh futtatókat semmi nem tartotta vissza attól, hogy eljöjjenek és hazavigyék ezeknek a szép nyereményeknek a nagy részét a szlovák fővárosból.

Magyar ezüst

A versenynap első kiemelt futamában, a 10 ezer euró (3,9 millió forint) összdíjazású, hároméves kancáknak kiírt Cena Arvyban már azonnal a legjobb esélyű magyar telivérnek, az eddig négy futásából veretlen és a legutóbb a Hazafi Díjat nyolc hosszal nyert Dariyának drukkolhatott a kis magyar szurkolótábor.

Nyolc másik kanca vette fel a versenyt vele, akik közül a Pozsonyban minden versenyét megnyert, cseh tulajdonban lévő Shabana számított az első számú esélyesnek.

A Jukebox Jury apaságú szürke kanca nem is okozott csalódást, és annak ellenére, hogy a befutóegyenes elején egy rövid ideig Dariya vette át a vezetést, a cél felé közeledve nagyobb sebességre kapcsolt és Martin Laubéval a nyergében biztosan győzött Lubos Urbánek idomítottja. Dariya a célban egy hosszal követte őt Stanislav Georgiev idomár–lovassal a nyergében, míg harmadikként egy másik idomár–lovas, a szlovák Jaroslav Línek ért be Mustela hátán.

Dariya másodikként ért célba
Dariya másodikként ért célba
Fotó: Vonczem Gabriella

A győztes származásának érdekessége, hogy anyja, Saldenzart a 2007-ben Magyar Derbyt is nyert Saldenzar anyai féltestvére, és 26 ezer euróért vásárolták yearlingként Baden-Badenben.

Középtávok legjobbjai

A következő futamban, a szlovákok Alagi Díjának számító Starohájske Kritériumban ismét 10 ezer euró összdíjazás mellett futottak a hároméves telivérek. A 2000 méteres versenyben a kilenc induló között mindössze egy kancát láthatott a közönség, a Magyar Derbyben is indulási jogot szerzett, Dióspusztán született Shamal Emmit (Anabaa Blue – Shamal Sally).

A versenyben végül a két cseh favorit, a szlovák Nemzeti Díjat nyert Darling in Pink (FR, pm, Outstrip–Develyn), valamint az annak a cseh megfelelőjében győztes Zamico küzdött a győzelemért, amit végül az előbbi nyert meg az előzőleg is sikeres Martin Laube – Lubos Urbánek páros, valamint a futtató, a Lokotrans számára.

A harmadik helyet több mint három hosszal lemaradva Shamal Emmi szerezte meg.

Opasan győzelméhez egy pillanatig sem fért kétség
Opasan győzelméhez egy pillanatig sem fért kétség
Fotó: Vonczem Gabriella

Ezután a négyéves és idősebb lovak számára kiírt, 15 ezer euró (5,9 millió forint) összdíjazású Scottish Rifla következett. Annak ellenére, hogy a Turf-Gala napján a magyar telivérek eddig ebben az 1984-ben alapított, 1800 méteres díjban bizonyultak a legeredményesebbnek, idén csak nyolc cseh és három szlovák ló alkotta a mezőnyt. Itt ismét két cseh telivér között alakult ki csata a győzelemért. Sokakat már meg sem lepett, hogy ismét a Lokotrans Lubos Urbáneknél álló lova, a már tízéves Ideal Approach (IRE, Bushranger–Faleh) nyert orrhosszal, Martin Laubéval a nyergében az Olympic Glory apaságú Australien előtt. Mögöttük a Koplik család által lovagolt és készített, illetve a szaúdi versenyeket is megjárt Zariyannka végzett.

A csúcsdíjak

A negyedik kiemelt versenyben, a már 20 ezer euró (7,9 millió forint) összdíjazású és a Szlovák Köztársaság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumának díja nevet viselő, 1200 méteres sprintversenyben ismét starthoz állt egy magyar ló.

A tavalyi év legjobb hazai sprinterének, az ötéves Vain Hope-nak azonban nem volt könnyű dolga, különösen azért, mert idén még nem tudta kiváló 2021-es formáját elérni, miközben itt az ellenfelek a régió legjobbjai közül kerültek ki.

A biztos győzelem végül a cseh Datthirey-hez (GB, 5pk, Outsrtip – Lady Benedicte), valamint Vaclav Janacek zsokéhoz és ifj. Vaclav Luka trénerhez került. A szép kanca a Kincsem Park közönsége számára is ismerős lehet, hiszen tavaly a Magyar Derby napján megnyerte a sprintversenyünket, azonban később doppingvétség miatt diszkvalifikálták. A kanca azóta már több ország pályáját megjárta és még az erős francia versenyekben is sikeresen szerepelt. Az elsősége tehát nem okozott meglepetést, a szintén cseh Worth Choice második helyével szemben. A dobogó alsó fokára a teljesen kifehéredett, nyolcéves Fairlypi-utód, Gentleman Jack ért be, míg Vain Hope hat hosszra a nyerőtől, hatodikként ért célba Stanislav Georgievvel.

Opasan
Opasan
Fotó: Vonczem Gabriella

A nap legmagasabb, 30 ezer eurós (11,8 millió forintos) összdíjazású versenye, a 2400 méteres Szlovák Nagydíj végre a házigazdák számára is elhozta a várva várt győzelmet.

A régió talán legjobb hosszútávú lovának számító, a magyar Kincsem Díj mellett Franciaországban Listed-versenyt is nyert, ötéves Opasan (5pm, French Navy – Ouija’s Sister) egy pillanatig sem hagyott kétséget az elsősége felől, és a befutóegyenes már csak róla szólt. A versenyt feltartva, két hosszal istállótársa, a Zoffany apaságú Cape Crown előtt nyerte. Így a Bormann istálló és Jozef Chodúr idomár kettős győzelemnek, illetve mintegy 20 ezer eurónyi pénznyereménynek örülhetett, míg a cseheknek ezúttal Abrams Creek harmadik helyével kellett megelégedniük.

Vonczem Gabriella

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2022/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Izlandilovas sikerek

Új lófajtát és sportot honosítottak meg a tatai izlandilovasok, akik történelmi sikerük után sem állnak meg. Augusztus 4–7. között a Hannover melletti Nöpkében rendezték meg az izlandilovas Közép-Európa-bajnokságot, amelyen Magyarország először képviseltette magát, és amelyről két éremmel, egy ezüsttel és egy bronzzal tért haza versenyzőnk.

Jól indult a felkészülés, de halasztják a vb-t

Hét év után van újra felnőtt csapat a világbajnokságra; öt elkötelezett, szorgalmas lovassal és hat nagyszerű lóval készülhet Magyarország. Ennek kapcsán beszélgettem a válogatott szövetségi kapitányával és három válogatott-taggal a felkészülésükről, lovaikról, esélyekről.

Kovács Henri Ígéretes fiatal lovai

A megszokottnál majd egy hónappal hamarabb, közvetlenül a Szil­vásvá­radon megrendezett országos bajnokság utáni hétvégén, szeptember első felében tartották a XXXIX. Tenyészversenyt a budapesti Nemzeti Lovardában.

Testvérek közt

A nyár utolsó előtti hétvégéjén Kisbér-Ászár adott otthont az FEI gyermek, junior, U25-ös hajtók Európa-bajnokságának, mely fantasztikus eredménnyel zárult, két egyéni aranyat és csapatbronzérmet hozott hazánknak.

Magyar páros a római lovastusa-világbajnokságon

A 2022-es lovastusa-világbajnokságot Rómában, azon belül is a Pratoni del Vivaro fennsíkon rendezték, a Castelli Romani Nemzeti Park nyújtotta gyönyörű háttérrel. Ez a világbajnokság különleges volt, hiszen több mint húsz év után drukkolhattunk először magyar lovasnak. A mezőnyben a világ legjobbjai mérték össze tudásukat, de a kilencven lovasból még így is húszan nem tudták befejezni a versenyt.

Magyar győzelem a lipicai kettesfogathajtó versenyen

Hétvégén Hölle Martin nyerte a kettesfogathajtók idei legrangosabb versenyét, sikerét pedig jó előjelnek tekinti a jövő évi világbajnokságra.

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Forró napok, izgalmas versenyek

Budapesten, a Nemzeti Lovardában zárult a díjugratók 2022-es évi Grand Prix-sorozata. Kecskemét és Bábolna után magas nevezőszámmal bonyolította le a szervező a harmadik fordulót is, a nagy júliusi meleg ellenére. A négynapos versenyhétvégén izgalmakból sem volt hiány, de tiszta és fair versenyzést láthatott a közönség.

Őcsény lovasa nyerte a Nemzeti Vágtát

Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a budapesti Hősök terén.

A Dunántúl legszebbjei

A térség gazdálkodói számítanak arra, hogy tenyészállataikat a Kaposváron szemlézik, bírálják. Szükségük van ugyanis a visszajelzésre, hogy a munkájuk vajon a jó irányba halad-e.