0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Önként jelentkezőknél folytatódik a roadshow

Élénken érdekli a hazai növénytermesztőket a drónok mezőgazdasági felhasználása. Ezt bizonyítja, hogy hét önként jelentkező házigazdánál folytatódik kiadónk és a hazai drónforgalmazás egyik zászlóshajója, a MyActionCam Kft. júniusban indított közös roadshow-ja.

youtube://v/MIjsunw5Fmo

 

Mire jók a drónok az agráriumban, és miért kell olyan sokat várni a permetező drónok használatának engedélyezésére? Erről is kérdeztük Sebestyén Mártont, a MyActionCam értékesítési szakértőjét az MMG Direktben.Mint mondta, az említett együttműködés célja, hogy

olyan gazdálkodók kaphassanak közvetlen információkat a drónok felhasználási lehetőségeiről, akik érdeklődnek technológia iránt, szeretnék tudni, mire jó és mire nem. A résztvevők a törvényi szabályozást is első kézből ismerhetik meg.

Eddig három állomáson járt az utazó bemutató. Bernecebarátiban gyümölcsösben, Karácsondon szántóföldi körülmények között, Balatonvilágoson pedig szőlőben mutatták be a távirányítású repülő robotok agrárképességeit. A permetezés és a felmérés, monitoring funkciókat is megismerhették az érdeklődők, akik az első két állomáson 20-25-en, a harmadikon pedig mintegy 40 jelentek meg. Közben hét gazdálkodó jelezte, hogy szívesen látna a farmján hasonló programot.

A mezőgazdasági drónok felderítésre, monitoringozásra alkalmasak. Fel lehet velük mérni a jég-, aszály-, víz-, illetve vadkárt, az úgynevezett multispektrális verziójuk pedig feltérképezi a növények vitalitását, stressztűrését, kimutatja az esetleges tápanyaghiányt.

Ahogy a stúdióbeszélgetésből kiderült,

nemcsak ügyesek és precízek a drónok, hanem olykor kifejezetten élmény figyelni őket munka közben.

Így volt ez a bernecebaráti fiatal gyümölcsültetvényben is, ahol a fák között mozogtak. A működésük úgynevezett Orchard módjában ugyanis 30 fokos szögben felfelé döntik az első és hátsó karokat, így a rotorok a levelek közé is képesek bejuttatni a permetszert.

Az Európai Unióban Svájc dolgozott ki részletes szabályozást a drónos növényvédelemre, amit egyelőre csak ott lehet alkalmazni. Az EU csupán alapelveket fogadott el eddig, amelyektől a tagországokban kizárólag felfelé lehet eltérni, vagyis csak szigorúbb szabályozás megengedett.

Ennek az egyik fő oka, hogy a permetező szereket egyelőre nem optimalizálták drónos kijuttatásra. Ebben az esetben ugyanis hatásában ugyanazt kell tudnia a szernek, de fontos az elsodródás csökkentése, valamint annak a megoldása is, hogy ugyanazt a hektárra szabott szermennyiséget kell kijuttatni jóval kisebb arányú – azaz mennyiségű – hígításban.

A permetezőszergyártók már több erre irányuló fejlesztést benyújtottak a NÉBIH-hez minősítésre, de piacra még nem került ilyen szer.

A szakemberek úgy gondolják, reális várakozás, hogy jövő tavaszra felszállhatnak az első legálisan használt permetező drónok Magyarországon.

A légi felderítéshez – amely máris igen elterjedt a gazdák körében – A1-A3 pilótaengedélyre van szükség, és lakott területen kívül 120 méter magasságig lehet alkalmazni, míg lakott területen belül A2 pilótaengedély és légtérhasználati engedély kell hozzá, amit harminc nappal a tervezett repülés előtt kell igényelni.

Bár sokan jelentkeztek, a NÉBIH egyelőre csak két cégnek engedélyezte, hogy akkreditált növényvédelmi pilótaképzést indítson. A résztvevőknek rendelkezniük kell B kategóriás jogosítvánnyal, 80 órás zöldkönyves tanfolyammal, érettségivel, valamint speciális drónpilóta engedéllyel, amit azonban egyelőre nem határoztak meg pontosan.

A növényvédelmi pilótaképzés a MyActionCam tervei között is szerepel, de munkatársuk elmondta, hogy jelentős az emberi erőforrásigénye. Jó hír azonban, hogy a MATE elvégezte a drónok típusminősítését, így ez az akadály már elhárult a permetező drónok elől.

A mezőgazdasági drónok legnagyobb előnye, hogy nem fogyasztanak üzemanyagot, mivel tisztán elektromosan működnek. Nem okoznak taposási kárt és közvetlenül eső után is bevetésre készek, hiszen közlekedésüket nem gátolja a sár vagy a víz.

Fontos azonban tudni, hogy önmagában a légi felderítéstől még nem lesz magasabb a termésátlag, csak akkor, ha az így nyert adatokat megfelelően használjuk fel, kiegészítve meteorológiai állomás- és talajmintaadatokkal. Ezek együttesen segítik a problémák megoldását és a precíziós mezőgazdaságot, aminek az a lényege, hogy sok adatból határozzuk meg a kezelést, amely ezáltal pontosabb és gazdaságosabb lesz.

Mivel csak néhány éves technológiáról beszélünk, a szolgáltatók szaktudásának óriási szerepe van a drónos mezőgazdaságban. A szakember szerint fontos, hogy olyat válasszunk közülük, aki nem idén kezdte, hanem évek óta foglalkozik dróntechnológiával és megfelelő jártasságot szerzett benne.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu