Back to top

A világ legjobb bor(fel)ismerői

Igaz, a hír még tavaly ősszel látott napvilágot, ám a magyar Sommelier Szövetség invitálására a közelmúltban a Molinári Kávézóban a 2021-ben borfelismerő világbajnoki címet szerzett magyar csapat tagjai tartottak beszámolót a versenyről, valamint a részvevők is bekapcsolódhattak egy tesztelő feladat megoldásába.

A Franciaország egyik legfontosabb szakfolyóirata, a Revue des vins de France című havilap tavaly már kilencedik alkalommal rendezte meg a versenyt, amelyen 27 ország csapata vett részt. Természetesen a versenyen a legnagyobb bornemzetek csapatai is részt vettek, köztük Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Portugália, Amerikai Egyesült Államok, illetve Dél-Afrika. Emellett olyan nemzetek csapatai is képviseltették magukat, amelyek bár a borokat nagyrészt importálják, de a borkultúrájuk kiemelkedő: Japán, Anglia, Svédország, Finnország, illetve Dánia. Ilyen illusztris mezőnyben hatalmas sikert jelent a magyar csapat győzelme.

Nagy meglepetést okozva Magyarország csapata - Aranyos Attila, Molnár Levente, Rabcsánszki Laura és Didier Sánchez versenyzők, valamint Palágyi Krisztina tanácsadó - győzött, maga mögé utasítva a legnagyobb bornemzetek kóstolóit.

Rabcsánszki Laura és Molnár Levente
Rabcsánszki Laura és Molnár Levente
Fotó: viniczai

„Mindig jó érzés nagy bornemzeteket magunk mögé utasítani”- osztotta meg tapasztalatait Molnár Levente, aki hozzátette, az eredmények nem tükrözik, ki és honnan érkezett, az olaszok gyakran a sor végén – de vidáman – végeznek.

A borfelismerés világbajnokságaként emlegetett Championnat du monde de dégustation történetében először nyert Magyarország csapata, amely 2020-ban és 2018-ban egyaránt az ötödik, 2019-ben a 12., 2017-ben pedig még a 7. helyen végzett.

„A versenyt nagyon nehezíti, hogy a borok a világ bármely szegletéből érkezhetnek, és bármilyen évjáratúak lehetnek, illetve bármilyen fajta szőlőből készülhetnek. A tavalyi versenyen a szervezők például az óvilág borai mellett helyet adtak egy argentin, egy ausztrál és egy dél-afrikai tételnek is”

- magyarázta a győztes csapat másik tagja, Rabcsánszki Laura. A borsor ebben az évben különösen nehéz volt, de a 6 bort követően a magyar csapat az élre állt és a verseny végéig megőrizte magabiztos vezetését.

Mint megtudtuk, a világbajnokságon részt vevő minden csapat négy versenyzőből és egy tanácsadóból állt. Az első körben hat bort kellett vakon azonosítaniuk, megadva a szőlőfajtát, az országot, az évjáratot és a termelőt. A selejtezőből továbbjutó csapatoknak újabb hat borral kellett folytatniuk a versenyt. A tizenkét borból hat vörös, hat pedig fehér volt.

A versenyzők teljesen vakon kóstolnak, nem láthatják a borok palackját, nem kérhetnek külső segítséget, csak egymással beszélhetnek és közösen dönthetnek. A borok a világ bármelyik térségéből és bármelyik évjáratból származhatnak, és bármilyen szőlőből készülhetnek. A szervezők emellett még a borok hőmérsékletével is „trükköztek”.

A fajta felismeréséért 9 pont járt, az ország sikeres beazonosításáért 5 pontot adtak, s ha a régiót is sikerült eltalálni, azt 4 ponttal jutalmazták.

Fotó: viniczai

Az idei versenyen a legnehezebb feladatnak egy, az észak-spanyolországi Aragón régióból származó, garnacha szőlőfajtából készült bor felismerése bizonyult. Ezt csak a luxembourgi versenyzők találták el. Sokkal könnyebb feladatnak bizonyult például egy osztrák fehérbor vagy éppen egy jurai fehérbor azonosítása.

Az előző két évben első helyen végzett Franciaország csapata idén a hatodik helyre szorult, míg hazánk 166 pontot, a második helyezett Belgium 154 pontot, míg a harmadik spanyol csapat 136 pontot szerzett.

„A győzelemhez összeszokott csapatra van szükség, ismernünk kell egymás erősségeit, érzékenységét. Nem szabad, hogy egyvalaki rátelepedjen a többiekre”- fogalmazta meg a kívánalmakat Molnár Levente hozzátéve,

a csapat tagjai sokat bírálnak nemzetközi borversenyeken, s a franciaországi esemény előtt együtt „edzenek”.

A versenyen mindig vannak kötelezően felismerendő fajták – például a rizlingek, vagy éppen a Chardonnay –, ám hiába azonosítják be, ha ismeretlen helyről származnak. A versenyborok között vannak 20 eurós és 250 eurós tételek is.

A két beazonosított bor
A két beazonosított bor
Fotó: viniczai

A Molinári Kávézóban két – egy fehér és egy vörös – borral megkezdődött a felismerés. Lépésről-lépésre kell meghatározni elsőként a fajtát, majd az országot, végül a termőhelyet. A versenyzők elmondták, itt más a megközelítés, mint egy sommelier-é, hosszú viták előzhetik meg a döntést. Az első benyomás alapján akár több fajtát valószínűsítenek, majd a kört tovább kell szűkíteni.

Minden bornak megvannak a maga egyedi beazonosítható jegyei, amit az eltérő termőhely, az évjárat vagy éppen a technológia alól is ki kell tudni kóstolni.

Az eseményen résztvevők szívesen mentek bele a játékba, repkedtek a fajtanevek, az országok vagy éppen a borrégiók. Ha mégsem mindenki találta el a vakon kóstolt borokat, akkor is tanulságos estét töltöttünk a borfelismerő bajnokcsapat két tagjával.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Forró napok, izgalmas versenyek

Budapesten, a Nemzeti Lovardában zárult a díjugratók 2022-es évi Grand Prix-sorozata. Kecskemét és Bábolna után magas nevezőszámmal bonyolította le a szervező a harmadik fordulót is, a nagy júliusi meleg ellenére. A négynapos versenyhétvégén izgalmakból sem volt hiány, de tiszta és fair versenyzést láthatott a közönség.

Dübörög a káposztaszezon

Teljes erővel mennek a káposztaakciók a német áruházláncokban, ahogy az utolsó tavalyi, tárolóból kikerült tételeket leváltja a frissen szedett fehér és vörös fejes káposzta. Tízkilós zsákokban azonban már nem akciózzák sehol a káposztát, mert nem tudnának olyan árat ráírni, amivel megérné.

Melyik a legjobb fügefajta?

Házikertekben, védett fekvésben sokfelé terem hazánkban is füge, de egészen más elvárásoknak kell megfelelnie annak a gyümölcsnek, amit piacra termelnek. A közelmúltban Becsehelyen rendezett fügebírálat szempontjait szedtük össze és bemutatjuk azt a két tájfajtát, amelyek felkerültek a Nemzeti Fajtajegyzékre, ezáltal hivatalosan szaporíthatók.

Egészséges csemege a friss hazai szőlő

Hazánkban közel 1000 hektáron termesztenek étkezési célú szőlőt. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt a kora őszi csemege nemcsak finom, hanem egészséges is – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és zöldség-gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

Az omega-3 zsírsavak összefüggésbe hozhatók a serdülők figyelmi teljesítményével

A dokozahexaénsav (DHA) a serdülők nagyobb szelektív és tartós figyelemre való képességével, míg az alfa-linolénsav (ALA) az alacsonyabb impulzivitással hozható összefüggésbe - derül ki az ISGlobal, a "la Caixa" Alapítvány és a Pere Virgili Egészségkutató Intézet (ISPV) által támogatott központ által közösen vezetett tanulmányból.

Őszi munkák a zöldségeskertben: van ami most vethető!

Ősszel a konyhakertben már a következő évre is készülünk. Ennek az időszaknak legjelentősebb munkái a veteményesben a betakarítás, a termények szakszerű tárolása, és a tavaszi előkészületek.

Teák készítése gyümölcsfák leveleiből

Hazánkban is számos növény leveléből készítettek korábban teát, olyanokból is, melyekről nem is gondolnánk... Almafa, eperfa, szeder, málna, szamóca, meggy és cseresznye leveléből is készülhet forró ital.

Gabona alapú fehérjeinnováció élén

A klímastratégia az energiaellátás, az élelmiszer biztonság megerősítése és a minél nagyobb hozzáadott érték alkalmazása kerül előtérbe a jövőben. Ezekre a kihívásokra a világ vezető vállalatai folyamatosan keresik a megoldásokat. Európa legnagyobb biofinomítója, a Pannonia Bio is fejlesztésekkel és technológiák alkalmazásával biztosítja a vállalat és közvetve a magyar családok jövőjét is.

Vasárnap kóstolóval ünneplik a kávé világnapját

Kávékóstolóval, latte art bajnoksággal, kávégép-bemutatóval és szakmai beszélgetésekkel ünnepli a kávé világnapját vasárnap a budapesti Akvárium Klubban A Kávé Napja elnevezésű rendezvény.

Oktatási és kutatási magyar-üzbég együttműködés

A Taskenti Állami Agráregyetemmel korábban megkötött együttműködést erősítette meg Aziz Botirovich Voitov üzbég mezőgazdasági miniszter, és Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora a KÁN Egyetemi napokon, Kaposváron..