Back to top

„A gazdák bíznak az öntözésfejlesztésekben”

Hőség és szárazság, valamint hetekig tartó esőmentesség – így jellemezhető 2022 nyara Magyarország legtöbb régiójában. Sem a csapadék mennyisége, sem annak eloszlása ​​és időzítése nem felelt meg (termesztett) növényeink vízigényének. Az ország nyugati felén tapasztalható szárazság, de nem akkora mértékben, mint a keleti oldalon, tudtuk meg a Mosoni-térségi Öntözési Közösségtől.

Fotó: Mosoni-térségi Öntözési Közösség
A Győri és Pannonhalmi járásban, Mosonmagyaróvár, Sopron környékén, valamint a Rábaközben is készülnek a szárazabb nyarakra, noha idén eddig még viszonylag jól megúszták. Viszonylag, hiszen az ország nyugati részén is a megszokottnál csapadékmentesebb a nyár. Így a korszerű öntözésre akkor is fel kell készülni ha „valamivel” jobb a helyzet.

Az egyre szélsőségesebbé váló időjárás számos új feladat elé állítja a mezőgazdaságot, amelyre minél hamarabb megoldást kell találni. Egyik válasz lehet a közösségi öntözési megoldás.

Alkalmazkodási stratégiák a szántóföldeken

A szárazságstressznek jobban ellenálló fajták termesztése mellett szóba kerül a szántóföldi növények kiegészítő öntözése/öntöztetése is. Érthető, hogy a hazánkban az öntözéses gazdálkodásról szóló 2019. évi CXIII. törvénnyel egyetemben elfogadott öntözési közösségek a jövőben még fontosabbá válhatnak.

Az intenzív mezőgazdasági termelés öntözés nélkül már elképzelhetetlen, ezért az Agrárminisztérium (AM) az öntözéses gazdálkodás elősegítésére egy intézkedéscsomagot készített.

A magyar kormány 2024-ig 100 000 hektárral kívánja növelni az öntözhető területek nagyságát, ennek érdekében az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény mellett, pályázati forrást is hozzárendeltek a fejlesztések megvalósításának elősegítése érdekében. A gazdálkodók nemcsak a tárgyi rendszerekben váltanak nehezen, az elméletet, illetve az öntözési hajlandóság közösségi megoldását is nehezen fogadják be.

„Megfelelő öntözésessel csökkenteni lehet a klímaváltozás káros hatásait. A mezőgazdasági termelés biztonságának és hatékonyságának alapja az öntözésfejlesztés, ami társadalmi, valamint környezeti szempontból is kulcskérdés”

– foglalja össze küldetését a Mosonmagyaróvári járásban található Mosoni-térségi Öntözési Közösség Kft.

Fotó: Mosoni-térségi Öntözési Közösség
Magyarországon az utóbbi évtizedekben az öntözési rendszer elsorvadt, jelentősen csökkent az öntözött területek nagysága, ez az elmúlt évtizedekben súlyos gondokat okozott. Ezért is fontos, hogy a gazdák rugalmasan tudjanak alkalmazkodni és reagálni tudjanak a szélsőséges időjárás okozta kihívásokra, másrészt fontos, hogy javítani tudják mezőgazdasági termelésük hatékonyságát.

Öntözéssel a jövőért

A Mosoni-térségi Öntözési Közösség Kft. eddig közel 400 feltárt talajvíz kút engedélyének megszerzését nyerte el az öntözésfejlesztési projekt keretében mintegy 2643,4 hektár területen. Mint megtudtuk, a társaság azzal a céllal alakult meg – hat jogi és 42 természetes személy alkotja, amely az észak-hansági és Mosoni-sík térségében főleg vetőmag-termesztést folytatnak (hibrid kukoricát, borsó-borsó vetőmag, étkezési szárazbab) –, hogy az AM támogatásával és ösztönzésével tevékenységüket, illetve az öntözéses gazdálkodást hatékonyan megszervezzék.

Ezeknek a közepesen vízigényes növényeknek a termesztésére csak akkor kötnek szerződést, ha a technológia alkalmazása biztosított, ami területenként 50-100 mm öntözést jelent.

A Dunántúl északi részén, Győr-Moson-Sopron megye térségében nem akkora az aszály, mint az Alföldön, de ez a terület jellemzően száraz részek közé tartozik. Ezt az esőmentes, száraz időszakot jelenleg az értékes kultúrák folyamatos öntözésével tudják átvészelni. Mint fogalmaztak: „a térségben dolgozó gazdák tudják, hogy az öntözésfejlesztéssel lehet fejlődniük és gazdálkodásukat biztonságossá tenni, bíznak az öntözésfejlesztésekben, abban, hogy további területek öntözését is meg tudják majd oldani”.

Fotó: Mosoni-térségi Öntözési Közösség

Együtt könnyebb

A Mosoni-térségi Öntözési Közösség részéről úgy vélekedtek, hogy a közös öntözéses gazdálkodás hatékony választ jelent a klímaváltozás negatív hatásaira, ezért is indokolt olyan új területek öntözésbe vonása, ahol rendelkezésre áll megfelelő vízkészlet. Az elérhető vízkészlet hatékonyabb felhasználását, gazdaságosabb megtérülését eredményezheti, ha azt az öntözni kívánó gazdák közösen, együttműködve használják fel, továbbá az öntözéshez szükséges infrastruktúrát együtt hozzák létre és együtt üzemeltetik, illetve együtt teszik meg az első lépéseket a beruházások létrejöttének érdekébe. „A társaság megalakulása rugalmasan történt a hatóságok segítségével. Tapasztalataink szerint a Szaktárca hozzáállása az programunk megvalósításához eddig korrekt és segítőkész volt ” – közölték lapunkkal.

Mint fogalmaztak: az öntözésfejlesztési projekt keretében olyan új öntözőrendszerek megépítését tervezik, mely nemcsak gazdaságos, hatékony és biztonságos, de modern és fejleszthető is.

A projekt előnyei közé tartozik, a hatósági engedélyek közös intézése, kutak üzemeltetésének jelentősége, illetve a kutak szakmai felügyelete és ezzel kapcsolatos hatósági ügyintézése. Elsősorban azért választották ezt az öntözési lehetőséget, mert a közösségi formában való együttműködés segíti a szükséges engedélyek közös megszerzését, az öntöző berendezésekkel kapcsolatos pályázatok intézését és új technológiák megismerését.

Fotó: Mosoni-térségi Öntözési Közösség

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az élet mindent újrafest

Előadásokkal egybekötött fajtabemutatót tartott Csólyospáloson a Plant Alliance Hungary. A családi vállalkozás több mint húsz éve foglalkozik egynyári növények szaporítóanyagának termesztésével és forgalmazásával, valamint vetőmagok és tálcás palánták értékesítésével.

Ön is segítheti a halak védelmét

A lakosság segítségét kérik a halak vándorlását akadályozó magyarországi gátak feltérképezéséhez a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI).

A tudósok új részleteket fedeznek fel a Yellowstone-ról egy óriási repülő elektromágnessel

A Virginia Tech és a U.S. Geological Survey tudósai egy 80 láb átmérőjű elektromágnessel vizsgálták meg a Yellowstone Nemzeti Park felszín alatti területét, hogy többet tudjanak meg a vízrendszerről - áll a sajtóközleményben.

Sovány lesz a német burgonyatermés a nyári aszály miatt

Hiába ültettek a tavalyinál több burgonyát Németország-szerte, a betakarított mennyiség, illetve a hektáronkénti hozam is elmarad nemcsak a tavalyitól, de a sokéves átlagáról is. Az ok egyértelműen a forró és száraz nyár; főleg az öntözetlen területeken nagyok a kiesések.

Melyik a legjobb fügefajta?

Házikertekben, védett fekvésben sokfelé terem hazánkban is füge, de egészen más elvárásoknak kell megfelelnie annak a gyümölcsnek, amit piacra termelnek. A közelmúltban Becsehelyen rendezett fügebírálat szempontjait szedtük össze és bemutatjuk azt a két tájfajtát, amelyek felkerültek a Nemzeti Fajtajegyzékre, ezáltal hivatalosan szaporíthatók.

Az aszály ellenére jó évet zártak a dinnyetermesztők

Hazánkban a dinnyeszezon hamarabb kezdődött, mint tavaly; az extrém melegtől hirtelen nagy mennyiség keletkezett a piacon, ám ezek a csúcsok augusztus elejére eltűntek. A termelők végig tudtak belföldre és exportra is értékesíteni, ezért összességében pozitív szaldós volt a mérlegük.

Közel 4 millió tonna takarmány készült tavaly

A Magyarországon működő keverőüzemek 2021-ben 3,956 millió tonna haszonállat-takarmánykeveréket állítottak elő, 2020-hoz képest 3,4 százalékkal többet - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett összefoglalóban.

Gabona alapú fehérjeinnováció élén

A klímastratégia az energiaellátás, az élelmiszer biztonság megerősítése és a minél nagyobb hozzáadott érték alkalmazása kerül előtérbe a jövőben. Ezekre a kihívásokra a világ vezető vállalatai folyamatosan keresik a megoldásokat. Európa legnagyobb biofinomítója, a Pannonia Bio is fejlesztésekkel és technológiák alkalmazásával biztosítja a vállalat és közvetve a magyar családok jövőjét is.

További csapadék öntözi a földeket

Bár a betakarítási munkákat jelentősen hátráltatja a csapadékos időjárás, a talajok feltöltődése jól halad, egyre mélyebb rétegekbe is jut a nedvességből. Az őszi kalászosok vetéséhez jó magágyat lehet készíteni, és a frissen kelt repce fejlődéséhez is adott a nedvesség. Az esős idő a hét további részében is folytatódik, a jövő hét elejétől számíthatunk a csapadékhajlam csökkenésére.

Megnyílt a KÁN Egyetemi napok

A magyar állattenyésztés megért számos hullámvölgyet és sikert, az állattenyésztők egyszerre optimisták és borúlátók, pedig az elmúlt 150 év bizonyítja, hogy mindennel képesek megbirkózni.