Back to top

Kimagasló termőképességű hibridek a Bábolnai Gazdanapokon

Négy legújabb kukorica-hibridjét mutatja be a Limagrain a Bábolnai Gazdanapok szántóföldi kísérletében szeptember 8-10-én. A vetőmagok genetikai tulajdonságaiknak és a professzionális nemesítési munkának köszönhetően kiemelkedő termőképességet és nagyfokú termésbiztonságot ígérnek.

A világ negyedik legnagyobb, kizárólag vetőmagokkal foglalkozó vállalatának anyacége egy vetőmagnemesítő termelői szövetkezet Franciaországban
A világ negyedik legnagyobb, kizárólag vetőmagokkal foglalkozó vállalatának anyacége egy vetőmagnemesítő termelői szövetkezet Franciaországban
Fotó: Limagrain
A világ negyedik legnagyobb, kizárólag vetőmagokkal foglalkozó vállalatának anyacége egy vetőmagnemesítő termelői szövetkezet, amely a Franciaország szívében található Limagne-síkságon jött létre.

A globális vállalatóriás szántóföldi, zöldség- és kertészeti vetőmagok, sütőipari produktumok és élelmiszeripari alapanyagok nemesítésével, termelésével, előállításával, illetve értékesítésével foglalkozik szerte a világon.

Olyan fajták, hibridek és szolgáltatások kialakítására törekednek, amelyek igazodnak az adott régió talaj- és klimatikus viszonyaihoz
Olyan fajták, hibridek és szolgáltatások kialakítására törekednek, amelyek igazodnak az adott régió talaj- és klimatikus viszonyaihoz
Fotó: Limagrain
Kutatói és fejlesztői olyan fajták, hibridek és szolgáltatások kialakítására törekednek, amelyek igazodnak az adott régió talaj- és klimatikus viszonyaihoz.

Olyan növénygenetikai know-how-ra összpontosító termékcsaládokat és megoldásokat kínálnak, amelyek alternatívát jelenthetnek az agrárvegyipari termékeire.

A Limagrain működteti a világ egyik legnagyobb vetőmagüzemét a franciaországi Ennezat-ban, ahol főképp kukoricaelőállítás, -feldolgozás és -kiszerelés zajlik, évi 2,5 millió zsák volumenben.

Az Ennezat-i gyárban évi 2,5 millió zsák kukoricavetőmagot állítanak elő
Az Ennezat-i gyárban évi 2,5 millió zsák kukoricavetőmagot állítanak elő
Fotó: Limagrain
Európában közel 50 országban van jelen a cég, stabil helyet elfoglalva a vetőmagpiacon. A márkanév itthon is jól ismert, hiszen több, mint 20 éve találkozhatnak vele a növénytermesztők. A Limagrain magyarországi központjában, hazai körülmények között nemesített és előállított vetőmagok a legmegfelelőbben tesztelt és kikísérletezett alapanyagok a gazdák számára.

Az LG márkajelzés alatt forgalomba hozott vetőmagok az európai mezőgazdaság sokszínűségét és változatosságát testesítik meg, a termékkatalógus pedig kielégíti az étkezési és takarmányozási, valamint az ipari felhasználás igényeit is.

A cég képviselői kiemelten fontosnak tartják a közvetlen kapcsolattartást a termelőkkel és a forgalmazókkal. Ezért is vesznek részt évről évre az ország legnagyobb szabadtéri agrárbemutatóján, a Bábolnai Gazdanapokon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sovány lesz a német burgonyatermés a nyári aszály miatt

Hiába ültettek a tavalyinál több burgonyát Németország-szerte, a betakarított mennyiség, illetve a hektáronkénti hozam is elmarad nemcsak a tavalyitól, de a sokéves átlagáról is. Az ok egyértelműen a forró és száraz nyár; főleg az öntözetlen területeken nagyok a kiesések.

Melyik a legjobb fügefajta?

Házikertekben, védett fekvésben sokfelé terem hazánkban is füge, de egészen más elvárásoknak kell megfelelnie annak a gyümölcsnek, amit piacra termelnek. A közelmúltban Becsehelyen rendezett fügebírálat szempontjait szedtük össze és bemutatjuk azt a két tájfajtát, amelyek felkerültek a Nemzeti Fajtajegyzékre, ezáltal hivatalosan szaporíthatók.

Az aszály ellenére jó évet zártak a dinnyetermesztők

Hazánkban a dinnyeszezon hamarabb kezdődött, mint tavaly; az extrém melegtől hirtelen nagy mennyiség keletkezett a piacon, ám ezek a csúcsok augusztus elejére eltűntek. A termelők végig tudtak belföldre és exportra is értékesíteni, ezért összességében pozitív szaldós volt a mérlegük.

Közel 4 millió tonna takarmány készült tavaly

A Magyarországon működő keverőüzemek 2021-ben 3,956 millió tonna haszonállat-takarmánykeveréket állítottak elő, 2020-hoz képest 3,4 százalékkal többet - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett összefoglalóban.

Gabona alapú fehérjeinnováció élén

A klímastratégia az energiaellátás, az élelmiszer biztonság megerősítése és a minél nagyobb hozzáadott érték alkalmazása kerül előtérbe a jövőben. Ezekre a kihívásokra a világ vezető vállalatai folyamatosan keresik a megoldásokat. Európa legnagyobb biofinomítója, a Pannonia Bio is fejlesztésekkel és technológiák alkalmazásával biztosítja a vállalat és közvetve a magyar családok jövőjét is.

Mától folytatódik a földértékesítési program

Újabb, 10 hektárnál kisebb földterületeket hirdetett meg értékesítésre a Nemzeti Földügyi Központ. A szántókra, rétekre és legelőkre a korábbi eljárásokhoz hasonlóan, a jogszabályban foglalt feltételeket figyelembe véve lehet elektronikusan vételi ajánlatot tenni.

Ipari kenderrel a nitrogén- és metánkibocsátás csökkentéséért

Szántóföldi iparikender-termesztéssel csökkenteni lehetne a mezőgazdaság nitrogén-, metán- és CO2-kibocsátását, vagyis fontos szerepet játszhatna a kultúra a fenntartható mezőgazdaságban.

Az élelmiszerbiztonság első szereplője a fajtanemesítő

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szántóföldi növényfajták okirat átadásával egybekötött ünnepséget tart tartott az idén 70 éves székkutasi Növényfajtakísérleti Állomáson. A jeles eseményen az új növényfajták nemesítőházainak képviselői vehették át a munkájuk elismeréséért járó okleveleket.

A LED fényforrások az otthonunk után a zöldségtermesztést is fenntarthatóvá teszik

A globális felmelegedés egyik felelősének tartják az élelmiszertermelés, de az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentő megoldások keresése mellett az innovatív technológiák használatára is nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

Cirok: a jövő kukoricája lehet

A mezőgazdaságban kell a több lábon állás. A növénytermesztésen belül erre jó lehetőséget kínál a cirok, ám tudnunk kell, hogy az eddigi gyakorlatunk változtatásra szorul. Mindezt Feldman Zsolt az Agrárminisztérium államtitkára hangsúlyozta azon a sajtótájékoztatón, amit a Pápai Agroprodukt Zrt. pásztói telepén tartottak.