Back to top

Mit tehetünk a napégés megelőzésére?

Augusztusban válik igazán szembetűnővé az erős napsugárzás és nagy meleg hatása a növényekre. Almán, szőlőn, paprikán figyelhetünk fel a napégésre, ami kierjedt barnás foltokat okoz a termésen. A kertben nyaraltatott szobanövények levele is károsodhat, csakúgy, mint a világos levelű díszbokrok, díszfák lombja.

Szinte megfőtt a fán az alma
Szinte megfőtt a fán az alma
Fotó: Horváth Csilla
A nyár második felében általában tovább emelkedik a hőmérséklet, erősebb a napsugárzás, ami egy határon túl káros a növényekre. Ahogy az ember bőrét, a növényeket is az UV-B sugárzás károsítja, aminek az erőssége az utóbbi évtizedekben mérhetően nőtt.

Ha a fényerősség meghaladja a 40-45 ezer luxot, fennáll a napégés veszélye a napsugárzásnak kitett felszíneken.

A napsütötte oldalon akár 18 °C-kal is jobban fölmelegszenek a termések, amelyek kevésbé képesek párolgással hűteni magukat, mint a levelek. A napperzselés súlyosságában közrejátszik a fajtaérzékenység, például a Granny Smith alma vagy a Rajnai rizling szőlő könnyen károsodik ily módon. További befolyásoló tényező az erőnlét, a kedvező tápanyag-ellátottság, amiben elsősorban a kalcium, a kálium és a mikroelemek szintje az érdekes.

Minden olyan mikroelemre nagy szükség van, amelyik részt vesz a szövetek szilárdságának a kialakításában,

ilyen például a szilícium és a bór. A vízellátás pedig a már említett párologtatás miatt lényeges, ugyanis azzal hatékonyan hűtik magukat és a környezetüket a növények.

A napégés megelőzésére többféle módszert vethetünk be, az egyik az árnyékolás, amihez zöld hálót használhatunk, vagy a növények saját lombozatát hívjuk segítségül. A nyári metszés során hagyjunk meg kicsit több árnyékoló hajtást, és ne szedjük le a leveleket a termés körül. Ezzel nem gátoljuk a színeződést, mert körülbelül 30 °C fölött amúgy sem halad megfelelően.

Napégés Rajnai rizlingen
Napégés Rajnai rizlingen
Fotó: Horváth Csilla
Speciális lombtrágyákkal, fényvisszaverő anyagokkal lehet még tompítani a napsugárzás káros hatását.

A Prosilicon szilikát- és káliumtartalmú növénykondicionáló szer, amit maximum 0,5-0,7% töménységben érdemes kijuttatni. Almában, szőlőben jól használható a napégés ellen, cseresznyében, meggyben a gyümölcsrepedést lehet csökkenteni vele. További előnye, hogy ellenállóbbá teszi a növényeket a lisztharmattal szemben. Hasonló hatású a kalciumot, nitrogént, szilíciumot, cinket és mangánt tartalmazó Ino Green lombtrágya: erősíti a bőrszövetet és csökkenti a párolgást, ezzel a szárazságtól is védi a növényeket. Ezeket a sejtfalerősítő anyagokat megelőző módon, 3-6 alkalommal javasolt használni.

A Gold Dry mikroelemes műtrágyakeverék, kimondottan a napégés megelőzésére. Kaolint, bórt, mangánt és cinket tartalmaz, fényes felületet képez a gyümölcsön.

Fehér, könnyen letörölhető-lemosható bevonatot alkot a felületen a DeccoShield, ami mikronizált kalcium-karbonát. Különlegessége, hogy átengedi a hasznos fényt, viszont erősen szórja az UV-sugárzást, és jó az esőállósága, valamint közvetlenül felvehető kalciummal látja el a növényt.

A Green Miracle is csökkenti a napégést és párolgást, nem szennyezi a termést, vízvisszatartó hatása is van. Hatóanyagai zsíralkoholok, ezt is megelőzésként, 2-7 alkalommal használjuk 0,3%-os koncentrációban. Különösen hasznos lehet hőségnapok előtt kijuttatva.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevés és drága az ananász

Az európai piacot jelenleg a Costa Ricából származó ananász fedi le, ám a felhozatal egyre kisebb, az eladási árak pedig számottevően emelkedtek, és ez a tendencia valószínűleg tovább folytatódik.

Dübörög a káposztaszezon

Teljes erővel mennek a káposztaakciók a német áruházláncokban, ahogy az utolsó tavalyi, tárolóból kikerült tételeket leváltja a frissen szedett fehér és vörös fejes káposzta. Tízkilós zsákokban azonban már nem akciózzák sehol a káposztát, mert nem tudnának olyan árat ráírni, amivel megérné.

Az élet mindent újrafest

Előadásokkal egybekötött fajtabemutatót tartott Csólyospáloson a Plant Alliance Hungary. A családi vállalkozás több mint húsz éve foglalkozik egynyári növények szaporítóanyagának termesztésével és forgalmazásával, valamint vetőmagok és tálcás palánták értékesítésével.

Megállíthatatlanul terjednek a rothadásos betegségek – növényvédelmi előrejelzés 40. hét

A sebzések és gyümölcsmoly-berágások nyomán gyakori a gyümölcsfertőző moníliás megbetegedés. A fertőzés nyomán most inkább a rothadás a jellemző, viszonylag kevés a fán maradó, „múmiásodó” termés. Rothad a szőlő is, sietni kell a szürettel.

Illóolaj, vagy „illatolaj”? Mindkettő illatos, de nem mindegy melyiket használjuk…

Az illóolajokat sokan alkalmazzák az őszi-téli időszakban, hiszen jó szolgálatot tehetnek a felső légúti megbetegedések megelőzésében, kezelésében, de egy stresszes nap után is segíthet ellazulni némelyikük. Ám nem mindegy hogy illóolajat, vagy „illatolajat” veszünk…

Sovány lesz a német burgonyatermés a nyári aszály miatt

Hiába ültettek a tavalyinál több burgonyát Németország-szerte, a betakarított mennyiség, illetve a hektáronkénti hozam is elmarad nemcsak a tavalyitól, de a sokéves átlagáról is. Az ok egyértelműen a forró és száraz nyár; főleg az öntözetlen területeken nagyok a kiesések.

Melyik a legjobb fügefajta?

Házikertekben, védett fekvésben sokfelé terem hazánkban is füge, de egészen más elvárásoknak kell megfelelnie annak a gyümölcsnek, amit piacra termelnek. A közelmúltban Becsehelyen rendezett fügebírálat szempontjait szedtük össze és bemutatjuk azt a két tájfajtát, amelyek felkerültek a Nemzeti Fajtajegyzékre, ezáltal hivatalosan szaporíthatók.

Az aszály ellenére jó évet zártak a dinnyetermesztők

Hazánkban a dinnyeszezon hamarabb kezdődött, mint tavaly; az extrém melegtől hirtelen nagy mennyiség keletkezett a piacon, ám ezek a csúcsok augusztus elejére eltűntek. A termelők végig tudtak belföldre és exportra is értékesíteni, ezért összességében pozitív szaldós volt a mérlegük.

Méhlegelők növényei

Az utóbbi években több fontos hazai vadbeporzó faj egyedszáma is csökkent, a táplálkozási lehetőségek beszűkülése, a növénytermesztés szerkezetének átalakulása, élőhelyeik megszűnése a szántóföldek környezetében és az iparszerű gazdálkodási rendszerben alkalmazott gyomirtók és növényvédő szerek hatására.

Egészséges csemege a friss hazai szőlő

Hazánkban közel 1000 hektáron termesztenek étkezési célú szőlőt. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt a kora őszi csemege nemcsak finom, hanem egészséges is – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és zöldség-gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.