Back to top

Pontosan méri a gyümölcsök és zöldségek vitaminszintjét egy eszköz

A gyümölcsökben és zöldségekben lévő vitaminok számának valós idejű mérése a terepen hamarosan valósággá válik, köszönhetően egy olcsó, könnyen használható bioszenzornak, amelyet német, belga és holland tudósok fejlesztettek ki.

Az élelmiszer jövője

Az éghajlatváltozás arra kényszerít minket, hogy sokkal jobban átgondoljuk, hol és hogyan termesszük az élelmiszereinket. Hollandiában az "EMR Food Screening" elnevezésű európai projekt célja, hogy támogassa a termelőket az átállásban.

A projekt zászlóshajója egy bioszenzor. Bár még nem került kereskedelmi forgalomba, képes az uborkában és más gyümölcsökben és zöldségekben található vitaminok számát valós időben, a helyszínen számszerűsíteni.

Az ilyen információk létfontosságúak a gazdák és az élelmiszertermelők számára, mivel lehetővé teszik számukra, hogy a termés tápanyagtartalmának javítása érdekében olyan változókat állítsanak be, mint például a növények számára biztosított páratartalom mennyisége.

"Normális esetben, ha tudni akarjuk, hogy mennyi vitamin van a zöldségben vagy a gyümölcsben, legalább napokig tart, ugyanis a mérési eredményeket először el kell küldeni a laborba és a vizsgálati eredmények csak később jönnek vissza. Most azonban egy szenzorral meg tudjuk tenni ugyanezt és egy percen belül látjuk a kiértékelt eredményt." - nyilatkozta John van Helden, a Yookr igazgatója és tulajdonosa.

A bioszenzor színkódolással érzékeli az élelmiszerekben található vitaminokat. A Maastrichti Egyetem tudósai a bioszenzor kémiai (receptor) részét fejlesztették ki. Ez képes meghatározni egy gyümölcs pontos vitamintartalmát.

A projekt költsége 1,9 millió euró volt, amelynek felét az Európai Unió finanszírozta. Az EMR-programban németországi, belgiumi és hollandiai egyetemek, kutatók és vállalatok vesznek részt.

A technológia az élelmiszer-előállítók mellett a fogyasztók számára is lehetővé tenné, hogy megismerjék az élelmiszerek pontos tápértékét.

"Az egyik dolog, amit a legtöbben tudni szeretnénk, hogy miből, mennyi tápanyag van az élelmiszerben. És besétálhatsz egy szupermarketbe, és azt mondják, hogy egészséges, de vajon tényleg egészséges-e? Tehát ha van egy érzékelő, amely gyorsan meg tudja mondani, hogy oké, ennyi C-vitamin van benne, az nagyon hasznos" - mondja Bart van Grisven, egyetemi docens, az élelmiszer-szűrő EMR projekt vezetője.

Fotó: Pixabay

A kommunikáció és a fogyasztók tudatossága kulcsfontosságúnak tekinthető a mezőgazdasági forradalom sikeréhez.

A Brightlands campus (Greenport Venlo), az egészséges táplálkozásra és az élelmiszerek jövőjére szakosodott központ ezt a legfontosabb feladatává tűzte ki.

"Felvettük a kapcsolatot az összes olyan innovatív céggel, amelyek valóban tenni akarnak valamit a fogyasztók egészségesebbé és tudatosabbá tételéért.”

Forrás: 
euronews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevés és drága az ananász

Az európai piacot jelenleg a Costa Ricából származó ananász fedi le, ám a felhozatal egyre kisebb, az eladási árak pedig számottevően emelkedtek, és ez a tendencia valószínűleg tovább folytatódik.

Dübörög a káposztaszezon

Teljes erővel mennek a káposztaakciók a német áruházláncokban, ahogy az utolsó tavalyi, tárolóból kikerült tételeket leváltja a frissen szedett fehér és vörös fejes káposzta. Tízkilós zsákokban azonban már nem akciózzák sehol a káposztát, mert nem tudnának olyan árat ráírni, amivel megérné.

Jó irányba haladnak az európai fajvédelmi programok

Nagyon sok vadonélő állatfaj populációja virágzik, hála az Európa szerte futó visszatelepítési- illetve védelmi programoknak egy tanulmány szerint.

A tudósok új részleteket fedeznek fel a Yellowstone-ról egy óriási repülő elektromágnessel

A Virginia Tech és a U.S. Geological Survey tudósai egy 80 láb átmérőjű elektromágnessel vizsgálták meg a Yellowstone Nemzeti Park felszín alatti területét, hogy többet tudjanak meg a vízrendszerről - áll a sajtóközleményben.

Melyik a legjobb fügefajta?

Házikertekben, védett fekvésben sokfelé terem hazánkban is füge, de egészen más elvárásoknak kell megfelelnie annak a gyümölcsnek, amit piacra termelnek. A közelmúltban Becsehelyen rendezett fügebírálat szempontjait szedtük össze és bemutatjuk azt a két tájfajtát, amelyek felkerültek a Nemzeti Fajtajegyzékre, ezáltal hivatalosan szaporíthatók.

A kutyák megérzik, ha stresszesek vagyunk

Egy kísérlet során a kutyák meglepően pontosan érzékelték a stresszes emberek izzadság- és leheletmintáit.

Egészséges csemege a friss hazai szőlő

Hazánkban közel 1000 hektáron termesztenek étkezési célú szőlőt. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt a kora őszi csemege nemcsak finom, hanem egészséges is – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és zöldség-gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

Közel 4 millió tonna takarmány készült tavaly

A Magyarországon működő keverőüzemek 2021-ben 3,956 millió tonna haszonállat-takarmánykeveréket állítottak elő, 2020-hoz képest 3,4 százalékkal többet - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett összefoglalóban.

Az omega-3 zsírsavak összefüggésbe hozhatók a serdülők figyelmi teljesítményével

A dokozahexaénsav (DHA) a serdülők nagyobb szelektív és tartós figyelemre való képességével, míg az alfa-linolénsav (ALA) az alacsonyabb impulzivitással hozható összefüggésbe - derül ki az ISGlobal, a "la Caixa" Alapítvány és a Pere Virgili Egészségkutató Intézet (ISPV) által támogatott központ által közösen vezetett tanulmányból.

Zümmögnek a drónok

A méhek által végzett beporzás helyettesítésének lehetőségeit kutatja a szingapúri Polybee cég a Nyugat-Sydneyi Egyetemen. A Hort Innovation kutatás-fejlesztési program támogatásával megvalósuló 60 millió dolláros kísérlet során miniatűr drónokat fejlesztenek, és a dél- ausztráliai Perfection Fresh cég farmjain tesztelik őket.