Back to top

A húsalternatívák jót tesznek a környezetnek, miközben munkahelyeket veszélyeztetnek

A marhahús növényi alapú alternatívái hozzájárulhatnak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez, de népszerűségük növekedése befolyással van a mezőgazdasági munkaerőforrásokra, és az Egyesült Államokban több mint 1,5 millió munkahelyet fenyegethet az ágazatban - derül ki egy új gazdasági modellekből.

A Cornell, a Johns Hopkins Egyetem és nemzetközi partnerei által a The Lancet Planetary Health című folyóiratban augusztus 3-án közzétett kutatása azt sugallja, hogy a politikai döntéshozóknak ébernek és késznek kell lenniük a technológiai zavarok negatív következményeinek enyhítésére.

A húsfehérje-alternatívák felkarolásával az amerikai élelmiszertermelés 2,5-13,5 százalékkal csökkenthetné a mezőgazdaság szén-dioxid-kibocsátását, főként a húsmarhák számának 2-12 millióval való csökkentése révén

- olvasható a tanulmányban - írja a Phys.org.

"A kisebb szénlábnyom és az élelmezési rendszer erőforrás-felhasználási hatékonyságának növelése az oka annak, hogy az alternatív fehérjéket a fenntarthatóbb élelmezési rendszerek előmozdítását célzó technológiák és szakpolitikák portfóliójában lehetne szerepeltetni" - mondta Daniel Mason-D'Croz vezető szerző, a Mezőgazdasági és Élettudományi Főiskola Globális Fejlesztési Tanszékének vezető kutatója.

Azonban felhívta rá a figyelmet, hogy a marhahús növényi alapú alternatívái még mindig jelentenek tökéletes megoldást, "mivel az élelmiszerrendszer más környezeti erőforrásokra - például a teljes vízfelhasználásra - gyakorolt hatásuk nem egyértelmű".

A kutatók azt vizsgálták, hogy milyen hatása lenne, ha a jelenlegi amerikai marhahúsigénynek 10, 30, vagy 60 százalékát helyettesítenék növényi alapú alternatívákkal.

"Összességében az élelmezési rendszer változásai csekély, de potenciálisan pozitív hatással lennének a nemzeti bruttó hazai termékre"

- mondta Mason-D'Croz, aki Mario Herreróval, a fenntartható élelmezési rendszerek és globális változások professzorával dolgozik együtt a Globális Fejlesztési Tanszéken.

"Ezek a változások azonban nem egyformán lennének érezhetők a gazdaság egészében" - mondta Mason-D'Croz - "jelentős zavarok figyelhetők meg az élelmiszerrendszerben, különösen a marhahús-ellátási láncokban, amely a 60 százalékos helyettesítési forgatókönyv szerint jelentősen, akár 45 százalékkal is csökkenhet, ami kihívást jelentene az ezekben az ágazatokban foglalkoztatott több mint 1,5 millió ember megélhetése szempontjából."

A kutatók hangsúlyozták, hogy fontos tenni az éghajlatváltozás hatásainak csökkentése érdekében, ám

a technológiák változása számos - pozitív és negatív - következménnyel járhat a gazdaság egészében. Ebbe beletartozik a megélhetés, a munkakörülmények, az emberi jogok, a tisztességes bérezés és egészségügyi ellátás is.

"Jó okai vannak annak, hogy a szabályozók és a politikai döntéshozók ösztönözzék ezeket a feltörekvő technológiákat" - mondta a vezető szerző Herrero, a Cornell Atkinson Fenntarthatósági Központ kutatója. "A politikusoknak tudatosítaniuk kell a nem szándékos következményeket is, és el kell kötelezniük magukat az etikailag problémás változások enyhítése mellett, beleértve a hátrányos helyzetű munkavállalók, a nehéz helyzetben lévő helyi közösségek és kistermelők károsodását."

A növényi alapú marhahús alternatívák elfogadása más nem várt következményekhez is vezethet. Például

a marhahúságazat zsugorodásából felszabaduló erőforrások - például az állati takarmány - lehetővé tehetik a sertés- és baromfiágazat bővülését.

A modellek szerint ez azt jelentheti, hogy 2-12 millió szarvasmarhát 16-94 millióval több csirkére vagy akár 1,4 millió sertésre cserélnének, ami állatjóléti aggályokat vet fel - mondta Mason-D'Croz.

Szerinte az érintett állatok puszta száma növekedhet, és a mezőgazdasági termelésben sok sertés és csirke jóléti körülményei vitathatatlanul rosszabbak, mint a szarvasmarháké, mivel a sertés- és baromfiágazatban gyakran alkalmaznak zárt tartásmódú takarmányozást.

"Mindazonáltal az állati termékek helyett számos növényi alapú alternatíva van fejlesztés alatt" - mondta Mason-D'Croz. "Ha ezeket széles körben elfogadják, akkor az állatlétszám növekedése kevésbé valószínű, még akkor is, ha a gazdasági zavarok és az állati eredetű élelmiszer-ellátási-láncokban foglalkoztatottak megélhetésére gyakorolt negatív hatások sokkal nagyobbak lennének."

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hogyan változott a táplálékpiramis az idők során?

Valószínűleg már mindenki számára ismert a táplálkozási piramis fogalma, vagy legalábbis láttunk már élelmiszer-piramist, ami beégett az elménkbe. Nagy valószínűséggel ezt úgy képzeljük el, mint azt az élelmiszer-piramist, amelyet az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) 1992-ben hivatalosan elfogadott.

Húsmarhát csak szeretetből nevelnek az emberek

Taskó József, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei agrárkamara elnöke jóformán a semmiből – újrakezdési, baráti, banki hitelekből, integrátori inputanyagkölcsönökből –, lépésről lépésre építette fel a családi vállalkozását. A hasznot mindig visszaforgatták, és egy-egy nehezebb időszak után – mert ilyenek is akadtak – mindig képesek voltak újrakezdeni az építkezést.

Szárazságtűrő növények a mediterrániumból

Korábbi cikkünkben a vízpartokon, vízközelben élő gyógynövényeket vettük sorra, ám szárazságtűrőből sokkal több van. Ezekkel a fajokkal egy kevésbé intenzíven gondozott, öntözés nélküli kert is benépesíthető, ráadásul díszítőértékük mellett gyógyhatással is rendelkeznek, némelyek pedig fűszerként is hasznosíthatók a konyhában.

Rákkutatásban működik együtt az Állatorvostudományi Egyetem és a Rákvakcina BVM Kft.

Daganatos megbetegedések kezelésére fejlesztett magyar immunterápiás módszerről és lehetséges állatgyógyászati alkalmazásáról írt alá fejlesztési együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem a Rákvakcina BVM Kft.-vel.

Megkezdődött a drónos növényvédelmi szolgáltatók támogató ellenőrzési kampánya

Támogató szemlékkel segíti a Nébih a permeteződrónos növényvédelmi szolgáltatók jogszabályoknak megfelelő feladatvégzését. A nemrégiben indult ellenőrzések során a hatóság mindenekelőtt a jogszerűség érdekében elvárt feltételekről tájékoztatja a szolgáltatókat.

A kökényszilva titkai

A Prunus nemzetség tagjait sokféleképp hasznosítjuk, de nehéz eligazodni köztük, mert a fajokon belül is nagy a változatosság. A kökényszilva is lehet kék vagy sárga, gömbölyded vagy tojás alakú, és így tovább. Termesztett és tájfajtákat ismerünk belőle szerte Európában.

Neggst tojáshelyettesítő

A Neggst Foods GmbH kifejlesztett egy vegán tojásalternatívát, ami úgy néz ki és használható, mint a tyúktojás.

Műtrágya helyett légylárvák

A világméretű műtrágyahiányra reagálva az ugandai gazdák meglepő alternatívához fordultak: a katonalégy lárvájával oldják meg a tápanyag-utánpótlást.

Újdonság a baromfialmok piacán

A Veiola vállalat új baromfialmot vezet be a piacra. Az innovatív Agribed termékben papíripari hulladékot hasznosítanak újra csirkék és pulykák almozására. Az eddig hasznosítatlan melléktermék átalakításával készített alom amellett, hogy elősegíti a mezőgazdaság beilleszkedését a körforgásos gazdaságba, még költségmegtakarítást is eredményezhet.

Évszázados hagyománya van az ipari baromfifeldolgozásnak

Száz éve kezdődött a városban az iparszerű baromfifeldolgozás. A kerek évforduló kapcsán az elmúlt évtizedekre, a ma már a Hungerit Zrt. által működtetett üzem sikereire és eredményeire tekintettek vissza. A cég jövője kapcsán Volosinovszki János, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója kiemelte, a következő évek korszakalkotóak lesznek a vállalkozás életében.