0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A legnehezebb időszakban sem marad el a gazdák adománya

Óriási aszály tombol az országban, sok helyen szinte alig lesz termés, de a magyar gazdák a nehézségek ellenére is segítik a rászorulókat. Jó példája ennek, hogy idén is több ezer gazda ajánlott fel búzát a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programban a rászoruló magyar gyermekeknek és családoknak.

A Program részeként a Kárpát-medence magyar gazdái által felajánlott búza ünnepélyes összeöntésére idén augusztus 5-án, Hajdúnánáson került sor.

A szervezők, a Magyarok Kenyere Alapítvány, a MAGOSZ és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) idén Hajdúnánáson szervezték meg a program kiemelt eseményét, a Kárpát-medencei Búzaösszeöntés Ünnepét.

A rendezvényen mind a 19 magyarországi megye, a határon túli térségek és a diaszpórában élő magyarok is képviseltették magukat, szimbolikusan összeöntve a Magyarok Kenyere programban felajánlott gabonát.

Az ünnepségre az új kenyér további összetevői is nemzeti összefogással érkeztek meg: idén a kovász Felvidékről, a só az erdélyi Parajdról, a víz pedig Kárpátaljáról, a Fekete-Tisza forrásától érkezett. Így együttesen áldották meg az összefogás, összetartozás jelképeit, majd az idei első terményadomány útjára indult a helyi Csiha Malomba. A búzagyűjtés egészen augusztus végéig folytatódik, egyben határon innen és túl elindul a liszt őrlése és csomagolása. Újdonság az idei évben, hogy a Program részeként immáron gluténmentes élelmiszereket is eljuttatunk az érintett adományozottaknak.

A magyar gazdákhoz írott levelében az összefogást emelte ki Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. Az aszály és a háború súlyos kihívások elé állította a gazdálkodókat, de a vidék ereje a bajban mutatkozik meg a leginkább – fogalmazott a miniszterelnök, és levelében köszönetet mondott a gazdáknak, akik mindent megtesznek azért, hogy valamennyi magyar asztalára jusson kenyér.

– Bajban ismerszik meg az igazi barát, mi pedig nem csak barátok, hanem a nemzet nagy családjának tagjai, testvérek vagyunk. Kevesebb gabonánk termett, és van, ahol a teljes termés megsemmisült. Mégis itt vagyunk, mégis ünnep ez a mai nap, mert élünk, mert van hitünk, erőnk és segítjük egymást.

Lehet, hogy kevesebb gabona gyűlik össze, de jó érezni azt, ha kevesebbet is, de sokkal többen adakoznak

– hangsúlyozta beszédében Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke, az Országgyűlés alelnöke.

– A gazdák verejtékes munkája gyümölcseként kézzelfoghatóvá lett az ígéret. A vetést aratás követte, s most itt a bizonyosság, a milliónyi búzaszem. A magyar emberek sokszor kerültek már reménytelen helyzetbe, de életképességük, kitartásuk mindig megtartotta közösségeiket – határon innen és túl. A jelenlegi, rendkívüli aszályos helyzetben az agrártárca mindent megtesz annak érdekében, hogy a gazdák kára csökkenjen, segíti őket abban is, hogy ősszel elvethessék a jövő évi termésnek valót – emelte ki Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese.

Mint Győrffy Balázs, a NAK elnöke fogalmazott: – Van még egy vetülete a programnak, ami szintén nem elhanyagolható: időközben, mintegy járulékos nyereségként, új csatornái kezdtek kiépülni a magyar-magyar gazdaegyüttműködésnek, és ennek számos pozitív hozadéka van.

A magyar agrártársadalom számára rendkívül hasznos a program kapcsán létrejött együttműködésben rejlő gazdasági lehetőségek kiaknázása, a kapocs a tudásátadásban, az információáramlásban.

Köszöntőt mondott továbbá Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos, Szólláth Tibor Hajdúnánás polgármestere, a NAK országos alelnöke és Hajdú-Bihar megyei szervezetének elnöke, dr. Tiba István, a térség országgyűlési képviselője, Papp Zsolt György, a MAGOSZ Ifjú Gazda tagozatának elnöke, vidékfejlesztési program végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár valamint a diaszpórában élő magyarság nevében Pazaurek Piros, a HungarianHub elnöke, az USA tiszteletbeli magyar konzulja.

Forrás: MAGOSZ/NAK