Back to top

A karolin réce

A karolin vagy karolinai réce – egyes helyeken kisasszonyréce – őshazája Észak-­Amerika, onnan került Európába. A gácsér feje és a meghosszabbodott tarkó fénylő fekete. A háta a farokig bársonyos fekete, torka fehér, melle gesztenyebarna fehér pontokkal, a szárnyoldalak sárgásbarnák.

A tojó nagyon hasonlít a mandarin tojóhoz, legjobban a fehér szemcsíkjáról különböztethető meg, amely a karolin récénél a szem körül fut, széles és hátrafele vékonyodik. Ezzel szemben a mandarinrécének a csíkja keskeny, vonalalakú, a szemtől a tarkóig húzódik. A fiatalok színe valamivel mattabb és halványabb, mint a mandarin fiataloké.

Az eredeti színen kívül ma már több színváltozatban is tenyésztik, úgymint fehér, ezüst, sárga és ezek színek keverékei. Eredeti élőhelyén a téli hónapokban délre vonul, kizárólag párban él. Tavaszi vonulása a költőhelyre március–áprilisra tehető. A tojásrakás a megérkezés után egy-két héttel kezdődik, nagy odút választ, de elfogadja a felakasztott faládát is, amely háromtól tíz méter magasan is lehet. A fészek legtöbbször 10-14 krémszínű tojásból áll. A tojó a fészket szürkés-fehér pihetollal béleli. A tojások 28-32 nap után kelnek ki.

Ezután az anyjuk a vízre vezeti a kicsiket, ahol a gácsér is gondoskodik a felnevelésről.

A család őszig együtt marad, és az első fagy beköszöntével délre vonulnak. A táplálékukat erősen befolyásolják az évszakok, ősszel és télen a fő tápláléka majdnem mindenhol a makk, ciprusmag, valamint nagyon kevés állati eredetű táplálék. Tavasszal és nyáron az állati eredetű táplálék az összes táplálékuk mintegy 11%-át képezi, a többi növényi eredetű zöld és mageleség. A karolin réce ma már széles körben elterjedt Európában, így nálunk is.

A volierekben történő tartása és szaporodása nagymértékben hasonló a mandarinrécéhez. Ami mellette szól, hogy sokkal szelídebb, nem agresszív más fajokkal szemben, viszont kevésbé télálló, mint a mandarinréce, amellyel sohasem kereszteződik, de más fajtákkal előfordul.

A nagyon hideg téli napokon (-10-15 fok) fedett, fagymentes helyet kell biztosítani számára, bár ezt a többi faj is nagyon meghálálja.

Melegebb teleltetés esetén a tojásrakás már április elején megkezdődik. Naponta tojik, általában a hajnali órákban. A fiataloknál a negyedik hét után jelentkeznek az első tollak, először a farkon és a vállon, 7-8 hetes korukra teljesen kitollasodnak, a 9. hétre repülőképesek.

Három hónapos korukban kezdenek el vedleni, és ezután másfél-két hónapra a gácsérok teljesen kiszínesednek. A fiatal párok legtöbbször 5-7 tojást tojnak, az idősebbek többet, 10-14 db-ot. Amelyik tojó nem kotlik el, az két, néha három fészekaljat is rakhat. Kotlás alatt nehezen tűri a zavarást, mert könnyen otthagyja a tojást. A csibék kb. 24 órával a kelés után hagyják el a fészket az anyjukkal együtt. Kezdetben nagyon félősek és különböző búvóhelyeket keresnek. Az első év után ivarérettek. A vedlés egyes egyedeknél, elsősorban a gácsérnál, már a tojásrakás közben vagy közvetlen befejeztével megtörténik, ennek ellenére a második fészekalj is még szemes lehet. A fiatalok felnevelése más fajokhoz hasonlóan történik, elsősorban táp és apróra vágott zöldfélék hozzáadásával.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2022/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A COVID-hoz hasonló, potenciálisan veszélyes vírust azonosítottak

Oroszországi kis patkósdenevérekből mutatták ki azt a vírust, mely igen hasonló a SARS-CoV-2-höz. Elképzelhető, hogy ez a vírus is képes embereket megfertőzni, és úgy tűnik, az eddigi vakcinák sem nyújtanak védelmet velük szemben.

Húsmarhát csak szeretetből nevelnek az emberek

Taskó József, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei agrárkamara elnöke jóformán a semmiből – újrakezdési, baráti, banki hitelekből, integrátori inputanyagkölcsönökből –, lépésről lépésre építette fel a családi vállalkozását. A hasznot mindig visszaforgatták, és egy-egy nehezebb időszak után – mert ilyenek is akadtak – mindig képesek voltak újrakezdeni az építkezést.

Rákkutatásban működik együtt az Állatorvostudományi Egyetem és a Rákvakcina BVM Kft.

Daganatos megbetegedések kezelésére fejlesztett magyar immunterápiás módszerről és lehetséges állatgyógyászati alkalmazásáról írt alá fejlesztési együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem a Rákvakcina BVM Kft.-vel.

Műtrágya helyett légylárvák

A világméretű műtrágyahiányra reagálva az ugandai gazdák meglepő alternatívához fordultak: a katonalégy lárvájával oldják meg a tápanyag-utánpótlást.

Újdonság a baromfialmok piacán

A Veiola vállalat új baromfialmot vezet be a piacra. Az innovatív Agribed termékben papíripari hulladékot hasznosítanak újra csirkék és pulykák almozására. Az eddig hasznosítatlan melléktermék átalakításával készített alom amellett, hogy elősegíti a mezőgazdaság beilleszkedését a körforgásos gazdaságba, még költségmegtakarítást is eredményezhet.

Évszázados hagyománya van az ipari baromfifeldolgozásnak

Száz éve kezdődött a városban az iparszerű baromfifeldolgozás. A kerek évforduló kapcsán az elmúlt évtizedekre, a ma már a Hungerit Zrt. által működtetett üzem sikereire és eredményeire tekintettek vissza. A cég jövője kapcsán Volosinovszki János, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója kiemelte, a következő évek korszakalkotóak lesznek a vállalkozás életében.

Hány évig élnek a macskák és mit tegyünk, hogy hosszú élettartamuk legyen?

Általában egy macska tizenéves koráig élhet, de néhány közülük megéri a húszas éveit is sőt…Valójában a legidősebb macskaként ismert Creme Puff 38 évesen halt meg.

A Magyartarka fajta jövője lehet, ha a gazdaságok automatizálnak

A Magyartarka Tenyésztők Egyesülete Jákon szakmai napot szervezett a robotizált fejés témakörében. A gyakorlati megközelítésű bemutatón a fejőrobotok technikájával, a kapcsolódó takarmányozási kérdésekkel és a tenyésztőket érintő változásokkal ismerkedhettek meg a résztvevő gazdálkodók.

Hogyan tovább sertéstenyésztés?

Az elmúlt 7-8 hónapban sok szó esett a sertéságazat problémáiról. A tűzoltásra szánt intézkedések azonban nem tudták eloltani a tüzet. Ennek egyik oka a külső körülmények évtizedek óta nem látott kedvezőtlen együttállása, a másik pedig a strukturális változások bekövetkeztének hiánya.

A kolduló medvéktől, a medvekonzervig…

Bár cuki plüssök ihletője, az állatkerteken kívül élőben kevesen szeretnének medvével találkozni. Egy székely tanács szerint, ha valaki medvével kerül szembe, lassan hajoljon le és vegyen fel a földről egy darab ürüléket, és dobja a medvére. Erre szokott jönni a kérdés, hogy miért lenne az pont ott, akkor a földön? - majd a válasz: mire lehajol, addigra ott lesz…