Back to top

Mi történik a testünkkel, ha körtét eszünk?

A körtét évszázadok óta előszeretettel fogyasztják nagyszerű íze és egészségügyi előnyei miatt. Az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyümölcs, amely sós vagy édes receptek része lehet. Ahhoz, hogy a körte minden egészségügyi előnyét élvezhessük, mindenképpen együk meg az egész gyümölcsöt, mivel a magas antioxidáns mennyisége a színes héjában koncentrálódik.

Tápanyagban dús gyümölcs

Nagyszerű íze mellett a körte tápanyagokban is bővelkedik. Egy közepes méretű körte remek rost- és C-vitamin-forrás, mindössze 100 kalóriával. Gyümölcsönként hat gramm rostot tartalmaz, emellett vérnyomáscsökkentő káliumot, K-vitamint, rezet, magnéziumot és B-vitaminokat is. A körte számos bioaktív vegyületben, például antociánokban is gazdag, amelyek fogyasztása szintén számtalan egészségügyi előnnyel jár, többek között csökkentik a krónikus betegségek kockázatát.

Csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát

A körte alacsony glikémiás indexű ételnek számít, részben magas rosttartalmának köszönhetően. Mi több, a Food and Function című szaklapban megjelent tanulmány elemezte az alma- és körtefogyasztás összefüggését a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatával.

A kutatók arról számoltak be, hogy 18%-kal csökkent a 2-es típusú cukorbetegség kockázata azok körében, akik rendszeres alma és körte fogyasztásról számoltak be, szemben azokkal, akik a kevesebbet fogyasztottak.

Minden körte, amit a hét folyamán megeszünk, körülbelül három százalékkal csökkentheti a cukorbetegség kockázatát. Ha napi egy körtével egészítenénk ki az étrendünket, a becslések szerint 21%-kal csökkentenénk a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát! A körte jótékony fitotápanyagai révén feltételezhetően antidiabetikus tulajdonságokkal rendelkezik.

Jótékony fitonutrienseket tartalmaz

A körte, különösen a színes héjúak, jótékony fitonutrienseket, például flavonoidokat tartalmaznak. A flavonoidokról ismert, hogy a szabad gyökök semlegesítésével segítik a gyulladások mérséklését. Valamint hozzájárulhatnak az érrendszer egészségének javításához, és csökkenthetik a szívbetegségek, a rák és a 2-es típusú cukorbetegség bizonyos típusainak kockázatát. Más tanulmányok szerint a flavonoidok segítenek csökkenteni az asztmával és számos más, a korai öregedéssel összefüggő betegséggel kapcsolatos tüneteket és kockázatot.

Segíthet a fogyásban

Egy közepes méretű körte mindössze 100 kalóriát tartalmaz, és hat gramm rostot, vagyis az ajánlott napi rostbevitel körülbelül negyedét.

A sok rost előnye, hogy segít tovább fenntartani a jóllakottság érzését.

Egy 12 hetes vizsgálat során, amelyről a Nutrition című folyóiratban számoltak be, a nőket három csoportba osztották. Az egyik csoport napi három almát, a másik három körtét, a harmadik pedig három alacsony zsírtartalmú zabkekszet adott hozzá az étrendjéhez. A tanulmány során megállapították, hogy azok a nők, akik almát vagy körtét fogyasztottak, 12 hét alatt közel két kilót fogytak, anélkül, hogy más étrendi változtatásokat végeztek volna.

A körte ízletes és egészséges kiegészítője lehet bárki étrendjének. Emellett olyan sokoldalúan felhasználható, hogy sós vagy édes ételekhez egyaránt illik. Fogyasszuk frissen, sülve vagy párolva, saláta tetején, grillezett sajtos szendvicsben vagy akár turmixban.

Forrás: 
eatthis.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugalomba vonulnak a hernyók, most kell feltenni a hernyófogó öveket – növényvédelmi előrejelzés 41. hét

Végre nem szenvednek vízhiányban a növények, cserében viszont nagyon sok érőfélben lévő gyümölcs reped, ahogy megszívta magát vízzel, így elkerülhetetlen a nagymértékű rothadás. Van teendő a hernyókkal is, és hamarosan kezdhető az őszi lemosópermetezés.

Sváb gasztronómia a Vértesben

Kis síkság, sok hegy, természeti és épített emlékek, kulturális és gasztrokulturális élmények. Cseresek, szurdokerdők, karsztok váltják egymást. Röviden így jellemezhetnénk a Vértest. Mindennek tetejébe Kőhányáspusztán ékszerdobozként várja a vendégeket a Vérteserdő Zrt. Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaháza.

Együk meg a betolakodót!

Egyre többfelé hasznosítják a gasztronómiában az inváziós fajokat, az „etikus táplálkozás” jegyében. Nagy-Britanniában a szürke mókus, Németországban több rákfaj került fel az étlapokra. A gyorsan szaporodó állatokat másként is fel lehet használni, írja cikkeiben a Guardian.

Van, aminek jót tett az aszály

A vertikális termesztőrendszerekben elképesztő hatékonyan gazdálkodnak a vízzel, ráadásul kevesebb növényvédő szerre van szükség, mint a szabadföldi esetében. Ennek eredményeképpen aszályos időben is biztos termést biztosít.

A mikroalgák bőséges, egészséges táplálékot és takarmányt ígérnek bármilyen környezetben

A globális élelmiszer-ellátás számos fenyegetéssel néz szembe, beleértve az éghajlatváltozást, a háborúkat, a kártevőket és a betegségeket. Az emberi szem számára parányi organizmus – a mikroalgák – megoldást jelenthetnek.

A hazai alma hazai piacra kerül

Almafogyasztást ösztönző kampányt indított az Agrármarketing Centrum, ezzel már hatodik éve népszerűsítve a zöldség- és gyümölcsfogyasztást. Az eseményen alma egészséges volta mellett az aszály miatti almatermés mennyiségére is felhívták a figyelmet, ami bár ellátja a hazai fogyasztási igényeket, ugyanakkor az ipari felhasználású alma termésmennyisége idén jelentősen lecsökkent.

Fekete bogyók augusztusban

Kétféleképp is találkozhatunk szederrel a kertekben: a vadszeder vékony, tüskés sarjaival gyomként gyűlik meg a bajunk, termetes nemesített fajtái viszont sok finom gyümölcsöt adnak. Ez utóbbiak gondozásához adunk tanácsot.

30 finom, alacsony szénhidráttartalmú étel, amit a dietetikusok ajánlanak

Manapság az alacsony szénhidráttartalmú diéták népszerűbbek, mint valaha. Jaclyn London, dietetikus szerint fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert egy étel szénhidrátot tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy egészségtelen. Sőt, a szervezetünknek szüksége van a szénhidrátokra a túléléshez.

Még inkább számít az ár

Az agrárágazatot, az ipart és a szolgáltató szektort egyaránt különösen érzékenyen érinti a nagy költségnövekedés. A folyamatosan emelkedő kiadások csak részben építhetők be a fogyasztói árakba, sok termék és szolgáltatás iránt pedig bizonyos fogyasztói árszint fölött lezuhan vagy megszűnik a kereslet. A termelők és kereskedők is érzik a változást.

Súlyos járvány dúl Indiában: eddig százezer marha veszett oda

Eddig közel százezer szarvasmarha és bivaly hullott el Indiában bőrcsomósodáskór következtében, és több mint 2 millió állat fertőződött meg. A betegség úgy tűnik, egyelőre megállíthatatlanul terjed az országban.