Back to top

Tekintélyes mennyiségű olajbogyó kell egyetlen üveg olívaolaj előállításához

Az olívaolaj évezredek óta a mediterrán gasztronómia, kultúra és kereskedelem alapvető alkotóeleme. Az ókori görög költő, Homérosz "folyékony aranyként", Hippokratész pedig "a nagy gyógyírként" jellemezte. Az olívaolajat évezredek óta használják különböző célokra, mint például gyógyászati kenőcsökhöz és nemesek balzsamozási rituáléjához is. Ám napjainkban számos recept fontos összetevőjének számít.

Az ételek olívaolajjal való párosítása segít a harmonikus ízek elérésében, és még kis mennyiségben is remek gasztronómiai élményt nyújt. A salátára vagy tésztára csöpögtetéstől a pácokban való felhasználásig az olívaolaj rendkívül sokoldalú összetevő, amely íz gazdagságot és mélységet adhat az ételeknek.

Amellett, hogy az olívaolaj sokféle aromával rendelkezik, gazdag forrása az egyszeresen telítetlen zsírsavaknak, antioxidánsoknak és polifenoloknak.

Ezenkívül bizonyított egészségügyi előnyei vannak, például a gyulladás elleni küzdelemben, a stroke megelőzésében, a szívbetegségek elleni védelemben és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentésében. Sőt, egy tanulmány szerint az olívaolaj segíthet hosszabb élettartam elérésében is. Ha az olívaolaj kulináris hasznossága és egészségügyi előnyei nem lennének elégségesek, az után, hogy megtudjuk, hány olajbogyó szükséges egyetlen üveg olívaolaj előállításához, még jobban meg fogjuk becsülni ezt a csodálatos olajat.

Meglepően kis terméshozamú az olajfa

A világon betakarított összes olajbogyó 90%-át olaj előállítására szánják. D'Olivo szerint körülbelül 5 kilogramm olajbogyó szükséges egyetlen liter extra szűz olívaolaj kinyeréséhez. Ez azt jelenti, hogy mindössze 1 kilogramm olívaolaj előállításához körülbelül 5200-8000 olajbogyó szükséges.

Tekintettel arra, hogy a legtöbb érett olajfa évente körülbelül 15-20 kilogramm olajbogyót termel (ami csak 3-4 liter szűz olívaolaj kinyeréséhez elegendő), ez bármilyen mércével mérve is kevés.

Mivel az extra szűz olaj csak az első préselésből készül, hő, oldószerek, finomítási módszerek vagy kémiai eljárások nélkül, a hozam többet ér, mint más olívaolajoké.

Az olívaolaj más étolajokhoz képest több okból is drága, többek között a betakarítás és a feldolgozás nehézségei és a magas importárak miatt. Ennek ellenére a globális olívaolaj-fogyasztás 2021/22-ben eléri a 3,2 millió tonnát. Az olívaolaj iránti kereslet növekedésével az olívaolaj globális piaca az előrejelzések szerint 2027-re eléri a 16,64 milliárd dollárt.

Forrás: 
mashed.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sváb gasztronómia a Vértesben

Kis síkság, sok hegy, természeti és épített emlékek, kulturális és gasztrokulturális élmények. Cseresek, szurdokerdők, karsztok váltják egymást. Röviden így jellemezhetnénk a Vértest. Mindennek tetejébe Kőhányáspusztán ékszerdobozként várja a vendégeket a Vérteserdő Zrt. Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaháza.

Együk meg a betolakodót!

Egyre többfelé hasznosítják a gasztronómiában az inváziós fajokat, az „etikus táplálkozás” jegyében. Nagy-Britanniában a szürke mókus, Németországban több rákfaj került fel az étlapokra. A gyorsan szaporodó állatokat másként is fel lehet használni, írja cikkeiben a Guardian.

Van, aminek jót tett az aszály

A vertikális termesztőrendszerekben elképesztő hatékonyan gazdálkodnak a vízzel, ráadásul kevesebb növényvédő szerre van szükség, mint a szabadföldi esetében. Ennek eredményeképpen aszályos időben is biztos termést biztosít.

A mikroalgák bőséges, egészséges táplálékot és takarmányt ígérnek bármilyen környezetben

A globális élelmiszer-ellátás számos fenyegetéssel néz szembe, beleértve az éghajlatváltozást, a háborúkat, a kártevőket és a betegségeket. Az emberi szem számára parányi organizmus – a mikroalgák – megoldást jelenthetnek.

30 finom, alacsony szénhidráttartalmú étel, amit a dietetikusok ajánlanak

Manapság az alacsony szénhidráttartalmú diéták népszerűbbek, mint valaha. Jaclyn London, dietetikus szerint fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert egy étel szénhidrátot tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy egészségtelen. Sőt, a szervezetünknek szüksége van a szénhidrátokra a túléléshez.

Még inkább számít az ár

Az agrárágazatot, az ipart és a szolgáltató szektort egyaránt különösen érzékenyen érinti a nagy költségnövekedés. A folyamatosan emelkedő kiadások csak részben építhetők be a fogyasztói árakba, sok termék és szolgáltatás iránt pedig bizonyos fogyasztói árszint fölött lezuhan vagy megszűnik a kereslet. A termelők és kereskedők is érzik a változást.

Súlyos járvány dúl Indiában: eddig százezer marha veszett oda

Eddig közel százezer szarvasmarha és bivaly hullott el Indiában bőrcsomósodáskór következtében, és több mint 2 millió állat fertőződött meg. A betegség úgy tűnik, egyelőre megállíthatatlanul terjed az országban.

Mi is pontosan a „longevity diéta”, és tényleg tovább fogunk élni tőle?

Talán hallottunk már a longevity, vagy "hosszú élet" diétáról, melynek szabályos követése hosszabb élettartamot ígér, de mi is ez pontosan, és különbözik-e egyáltalán más egészséges étrendektől?

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.