Back to top

Értékelik a rendkívüli intézkedéseket a gazdák

Az agrárium gyors megsegítésére öt pontból álló intézkedési tervre tett javaslatot az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs – jelentette be közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter augusztus 1-jén. Növénytermesztőket és állattenyésztőket kérdeztünk: mivel tudnak és akarnak élni a lehetőségek közül.

​​136,5 forintért lehet kapni takarmánykukoricát, de abból 150 lesz, mire megdarálják és a telepre kerül, miközben a múlt hónapban még csak 120 forint volt az ára
​​136,5 forintért lehet kapni takarmánykukoricát, de abból 150 lesz, mire megdarálják és a telepre kerül, miközben a múlt hónapban még csak 120 forint volt az ára
Fotó: MTI
Az öt pontos intézkedési csomag főbb elemei a hitelmoratórium és a takarmányszállítás támogatása – amelyeknek napokon belül már a részletesebb szabályozása is megjelent -, valamint az állami öntözőművek működtetésének 1,4 milliárdos kiegészítése, a rendkívüli vízhasználati engedélyek fenntartása, illetve a biztosítási kártalanítás felgyorsítása.

„Rengeteg rossz minőségű kukoricát silóztatunk és szállíttatunk be, és az erre vonatkozó szállítási támogatást maximális mértékben szeretnénk igénybe venni”

– mondta el Szpisják Tibor, a Békési Egyetértés Szarvasmarhatenyésztő Kft. ügyvezetője. A tejelő szarvasmarhatelepen ezres állományt gondoznak, évek óta egy másik kft-vel termeltetik meg a tömegtakarmány zömét, de most ott is nagyon kevés lesz. Jelenleg 70 ezer mázsa tömegtakarmányra van szüksége a telepnek, hogy áprilisig kihúzza, amíg megérkezik a rozs. Körülbelül 500 hektárról veszik meg a takarmányt a környéken termelőktől, mert a 130 hektárnyi saját területen nem tudják megtermelni a szükséges mennyiséget. Ebből 65 hektárról idő előtt le kellett vágni a szemesnek vetett kukoricát, mivel kiszáradt. Megszemlézték és 100 százalékban kiadták rá a silózási engedélyt.

Növénybiztosításuk nincs, de a mezőgazdasági kárenyhítési alapra számítanak. A hitelmoratóriumot a Covid miatt sem vették igénybe. Igyekeznek minél kevesebb hitelből gazdálkodni, mivel az árbevételük 80 százalékát a tejtermelés adja, és így nem számíthatnak kiugró bevételekre. A kedvezményes kamatozású Széchenyi Újraindítási Beruházási Hitelt igénybe vették 5 éves futamidővel, mivel a törlesztése nem jelent egyszerre túl nagy terhet havonta. Szpisják Tibor szerint elképzelhető, hogy takarmányvásárlásra további hitelt kell még felvennie. Mint mondja

a januári 114-hez képest már 155 liter a tej ára, de sose tudni, hogy mi emelkedik még.

Kukoricát venni kell, mert az energiát pótolni kell a tejelő teheneknél, de a környéken nincs. Egy cégtől hallotta, hogy 136,5 forintért vásároltak, de abból 150 lesz, mire megdarálják és a telepre kerül, miközben a múlt hónapban még csak 120 forint volt az ára. Neki havonta 800 mázsára van szüksége belőle. Egyszóval, előfordulhat, hogy további forgóeszközhitelt kell majd igénybe venniük.

Igyekeznek minél kevesebb hitelből gazdálkodni, mivel az árbevételük 80 százalékát a tejtermelés adja, és így nem számíthatnak kiugró bevételekre
Igyekeznek minél kevesebb hitelből gazdálkodni, mivel az árbevételük 80 százalékát a tejtermelés adja, és így nem számíthatnak kiugró bevételekre
Fotó: Magyar Mezőgazdaság

Nagyon jó, hogy vannak ilyen kormányzati intézkedések, de „mindent okával kell nézni”

– fogalmazott Szél Csaba, a békés megyei Körös 2000 tejelő szarvasmarhatelep tulajdonosa. A takarmányszállítás feltételrendszeréről még tájékozódni szeretne: meglátják, hogyan tudják majd teljesíteni a követelményeket. A hitelmoratóriumot „kétélű fegyvernek” nevezte, mivel szerinte rosszabb besorolást jelenthet egy új hiteligényléskor. „Meg kell nézni, milyen kamatok, hiteltermékek vannak a piacon, és ha azt látjuk, hogy a hitelmoratóriummal jobban fogunk járni, akkor élni fogunk vele. Érthető, hogy feltétekhez kötik, de meg kell nézni, mit kell teljesíteni, hosszabb távon milyen következményekkel jár. Egy hét múlva már biztosan többet fogok tudni mondani róla.”

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Húsmarhát csak szeretetből nevelnek az emberek

Taskó József, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei agrárkamara elnöke jóformán a semmiből – újrakezdési, baráti, banki hitelekből, integrátori inputanyagkölcsönökből –, lépésről lépésre építette fel a családi vállalkozását. A hasznot mindig visszaforgatták, és egy-egy nehezebb időszak után – mert ilyenek is akadtak – mindig képesek voltak újrakezdeni az építkezést.

Szárazságtűrő növények a mediterrániumból

Korábbi cikkünkben a vízpartokon, vízközelben élő gyógynövényeket vettük sorra, ám szárazságtűrőből sokkal több van. Ezekkel a fajokkal egy kevésbé intenzíven gondozott, öntözés nélküli kert is benépesíthető, ráadásul díszítőértékük mellett gyógyhatással is rendelkeznek, némelyek pedig fűszerként is hasznosíthatók a konyhában.

Rákkutatásban működik együtt az Állatorvostudományi Egyetem és a Rákvakcina BVM Kft.

Daganatos megbetegedések kezelésére fejlesztett magyar immunterápiás módszerről és lehetséges állatgyógyászati alkalmazásáról írt alá fejlesztési együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem a Rákvakcina BVM Kft.-vel.

Megkezdődött a drónos növényvédelmi szolgáltatók támogató ellenőrzési kampánya

Támogató szemlékkel segíti a Nébih a permeteződrónos növényvédelmi szolgáltatók jogszabályoknak megfelelő feladatvégzését. A nemrégiben indult ellenőrzések során a hatóság mindenekelőtt a jogszerűség érdekében elvárt feltételekről tájékoztatja a szolgáltatókat.

A természet megóvása kiemelt feladatunk

Rendkívül nagy szükség van a védett természeti területekre, hiszen ezek fizikai és mentális egészségünk zálogai – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a 34. Természetjárók Napján, Dobogókőn.

A kökényszilva titkai

A Prunus nemzetség tagjait sokféleképp hasznosítjuk, de nehéz eligazodni köztük, mert a fajokon belül is nagy a változatosság. A kökényszilva is lehet kék vagy sárga, gömbölyded vagy tojás alakú, és így tovább. Termesztett és tájfajtákat ismerünk belőle szerte Európában.

Műtrágya helyett légylárvák

A világméretű műtrágyahiányra reagálva az ugandai gazdák meglepő alternatívához fordultak: a katonalégy lárvájával oldják meg a tápanyag-utánpótlást.

A megbecsült agrárium képes a minőségi termékek előállítására

A magyar agrártársadalom képes hagyományos értékei megtartása mellett, a kormány támogatását élvezve, az új idők kihívásaival szembenézve, megfelelő mennyiségű, minőségű és biztonságos élelmiszerrel ellátni a lakosságot – fogalmazott Farkas Sándor a Magyar Közgazdasági Társaság 60. közgazdász vándorgyűlésén, Szegeden.

Újdonság a baromfialmok piacán

A Veiola vállalat új baromfialmot vezet be a piacra. Az innovatív Agribed termékben papíripari hulladékot hasznosítanak újra csirkék és pulykák almozására. Az eddig hasznosítatlan melléktermék átalakításával készített alom amellett, hogy elősegíti a mezőgazdaság beilleszkedését a körforgásos gazdaságba, még költségmegtakarítást is eredményezhet.

Évszázados hagyománya van az ipari baromfifeldolgozásnak

Száz éve kezdődött a városban az iparszerű baromfifeldolgozás. A kerek évforduló kapcsán az elmúlt évtizedekre, a ma már a Hungerit Zrt. által működtetett üzem sikereire és eredményeire tekintettek vissza. A cég jövője kapcsán Volosinovszki János, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója kiemelte, a következő évek korszakalkotóak lesznek a vállalkozás életében.